Tomtom is er weer

on dinsdag 18 november 2014
Langzaam gaat de temperatuur omlaag en wordt het echt november. Zo´n mistig dagje, haast geen wind, ´wit weer´ noemde ik dat vroeger.

Tomtommetje is nu ook weer gezellig op de tuin. En ..... de to-do lijstjes voor de tuin worden korter.
Ik was gisteren eind van de middag nog even langs de tuin gelopen voor wat groente, en om een weekmenu te maken. Want wat staat er nog allemaal, wat moet er geoogst? Ik zag haast niks meer trouwens wat is het snel donker! Nou je kan hierboven zien wat het wordt deze week!

Verder ben ik ook vandaag weer aan het versimpelen. Gisteren heb ik geschrapt in ons 'vetten' assortiment, vandaag gaat de muesli op de schop. Want onze muesli, daar gaat meestal heel wat in. Verschillende graanvlokken, maar ook allerlei noten, zaadjes, pitjes.

Ja, is dat echt allemaal nodig? Heel gezond allemaal die zaadjes en pitjes maar ik wil het gewoon wat simpeler. Gewoon, vier soorten graanvlokken. That's it! En vooruit, er gaat nog sesamzaad en lijnzaad door omdat dat er toevallig nog is.
Noten en andere dingen kunnen er af en toe wel door. Maar hoeft niet altijd. Voordeel van deze simpele muesli is dat je er ook pap van kan maken. Havermout-gerst-rogge-spelt-pap! :D

Kijk hoe prachtig de witlof is geworden bij Land en Boschzigt!! En zo mooi wit! Ik denk niet dat mijn witlof zo schitterend wordt, want bij mij in de kas is het eigenlijk te koud. Er is zelfs kans dat er schimmel op komt. Maar dat zien we wel, over een week of wat.


Voor L&B is het ook een primeur, deze witlof. In 2013 hadden Margriet en ik ook al witlof gezaaid, omdat we dat zo graag wilden proberen en Sijmen vond het prima. Maar toen kwam die hele witlof niet op!! Het ging al mis bij het zaaien, te droog geweest waarschijnlijk. Dus wij zijn dubbel blij dat we dit jaar deze oogst hebben!!

Op Moeskers Moestuin ging ik vandaag, voor de zoveelste keer, weer een nieuwe hoop opzetten. Dit keer met afgewisselde lagen van afgevallen blad, mest, groenafval, en een scheut brandnetelgier. Toen ik een hooivork met blad van de hoop haalde, kwam de rook en asgeur me tegemoet. Dat is snel gegaan met dat blad. Nú al ver-ast van binnen!Kijk hieronder, op het hekje, zie je Tomtom zitten. Die week niet van mijn zijde vandaag! Hij had me denk ik gemist!! Ik hem ook, het is zo'n lief vogeltje!voorzichtig pootje over het hek ... klaar om naar een worm te duiken ... heb je er wel es op gelet, op die hopen gesnipperd hout die je nu in het bos ziet liggen? Daar komt vaak een rookwolkje uit de punt van zo'n hoop. Zo'n hoge temperatuur heeft die hoop dan van binnen. Dat is heel mooi, want dan krijg je goeie compost. Door de warmte wordt hij als het ware gedesinfecteerd.

Dat wil ik ook wel, zo'n sliertje rook uit mijn composthoop. Maar dan moet ik een soort van schoorsteen maken. En mijn hopen zijn meestal gewoon plat.

Dus ... experimentje! We gaan er een spitse punt op boetseren. Leuk, boetseren met schapestront!!
Is het te zien? Hij heeft nu een 'dak' vorm. Nog geen piramide want dat lukte niet. Ik ga volgende week de temperatuur opmeten in deze hoop.

Nog even een bos boerenkool en palmkool snijden voor vanavond. Kijk hier zie je zo'n boerenkoolplant waar al flink van gesneden is. Ik weet niet, misschien heb ik dit al es laten zien, maar ik vind het altijd zo mooi hoe die kleine blaadjes dan weer opnieuw uit gaan groeien. Niet alleen bovenaan, maar ook aan de stam.

En samen met de groenten komen ook altijd wat andere nieuwsgierigen mee naar huis. En die kruipen dan vroeg of laat bij mij over het aanrecht.
Nou ja beter dat, dan dat hij in de stamppot was beland!!

2 reacties:

Spaarmoeder! zei

Gezellig he zo'n Robin. Hier ook als ik in de moestuin bezig ben. Beetje kijken wat ik aan het doen ben. en als ik een rups vind, leg ik hem op tafel neer en dan is het hups-hap-sloek-weg. Ik geniet van je verhalen en beelden. Jaloersmakend die witlof...alle lof voor de witlof, haha!

Crafts 'n' Skills zei

Haha! Die slakjes.. die liepen bij ons ook zo af en toe over het aanrecht hoor!

En oohh.. wat heerlijk dat het roodborstje zo bij je om het hoekje komt kijken! Nou ja.. om het hoekje.. dat het zo lekker met je mee kijkt. Héérlijk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...