Ochtenddipje

on vrijdag 28 november 2014
Het is geen 9 to 5 job, hier op de tuin. Toch heb ik af en toe, net als iemand met een kantoorbaan, frisse tegenzin om er heen te gaan in de vroege ochtend. Ik hoef dan wel geen file in te duiken, geen eindeloze vergaderingen bij te wonen of lange rapporten te lezen.

Maar het is verduveld koud hier 's ochtends vroeg. En alles wat moet gebeuren, nou ja, moet gewoon gebeuren. Als ik het niet doe doet niemand het. Ook dat spitten niet.

Gelukkig is het met lichamelijk werk zo, dat na een ochtend-dipje, vanzelf de adrenaline gaat stromen. Na één baantje spitten voel ik me al weer de koning te rijk hier op de tuin, en heb ik medelijden met al die mensen die binnen zittend werk moeten doen. Die niet de zon zien stralen op omgeploegde aarde. Die geen gezellige roodborst hebben die ze op de voet volgt. Overal. Waar ik ook maar ga of sta!
Zo. Een deel van het wortelvak is omgespit. De wortels zijn allemaal opgegraven, het was niet veel meer, en in een krat met zand gelegd. Het is alles wat we nog hebben aan worteltjes. Ze krijgen een plekje achterin de kas.
Ook de rest van het wortelvak moet nu leeggeruimd. Alle bieten gaan eruit, dat is ook haast niks meer. 

En de schorseneren!! Die was ik compleet vergeten!! Ze zien er ook heel sneu uit, kleine plantjes zijn het. Goed, opgraven die handel, hoe gaat het met ze? 

Van de schorseneer eet je de wortel. Hij wordt ook wel 'armeluis-asperge' genoemd, omdat hij qua smaak een beetje lijkt op asperge. Maar hij is goedkoper en makkelijker te telen.

Náást de plant graaf je een diep gat, en dan voorzichtig de wortel losmaken. Zorgen dat hij niet breekt. Nou ..... het is niet de moeite waard! Hoezo makkelijk te telen?? Mijn schorseneren zijn klein, dun, en slap.


Omdat het ook nog veel veel werk is om ze schoon te maken, besluit ik om ze maar gewoon niet mee naar huis te nemen. Ze gaan rechtstreeks de compost op, en volgend jaar in de herkansing! Dan krijgen ze een betere plek.

Wat wel mee naar huis gaat, in verband met de vorstverwachting, zijn die laatste bietjes, de witlofpennen en de laatste droogbonen. Oja en die paar courgettes die hier nog lagen.En dan zit de ochtend tuinwerk er weer op. 

Vanmiddag ga ik gezellig met Liek in Hilversum aan het sint-shoppen. Warme sjaals en warme pyama's en warme onesie's. Onesie's?? Ja ik had er ook nog nooit van gehoord maar ik ben weer helemaal bij!


designer-onesies


Het is een soort warm pyama-pak, aan één stuk. Bij voorkeur met dierenprint. Willen al die meiden ineens in lopen! :D:D

Als ik aan het koken ben komen de app-jes binnen van kinderen die ineens tóch thuis komen dit weekend ..  'oja, en ik zit al in de trein, ik eet ook mee hoor mam!'

Handig dan, zo'n tuin om de hoek! Even snel een wit kooltje halen, een een grote bak Cole Slaw is zo gemaakt. Past overal bij. En iedereen lust het. Ik maak de basis versie, ooit van een Amerikaanse vriendin geleerd. 

Je snijdt een witte kool zo fijn als je kunt, mengt dat met een dikke klodder mayonaise, een scheutje appelazijn, wat mosterd, en peper en zout. Als je hebt nog wat vers kruid erdoor, bijvoorbeeld dille. Heerlijke wintersla!En tot slot ... nog een foto die niks met dit blog te maken heeft maar wat ik gewoon even wil opprikken hier als ideetje. Zag het vanmiddag ergens in een winkel in Hilversum, zo leuk gedaan die stoeltjes! Onthouden!Fijn weekend allemaal!!

3 reacties:

Daphne Coers zei

Wat een leuk werk heb je toch he

Daphne Coers zei

Al een poosje niet op je blog geweest, maar ik lees wel, je hebt niet stil gezeten.
Lekker recept ook, bedankt voor het delen.

Elisa M zei

Zo'n ochtenddipje is zo vervlogen, koud zal het zeker zijn maar door het lichamelijke werk zal je het gouw weer lekker warm hebben :) En je hoeft niet naar de sportschool :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...