Toegankelijke groente.

on woensdag 26 november 2014Wat voederbieten zijn voor vee ...
..... dat zijn groenten als wortelen en pastinaken eigenlijk voor mensen.
.... namelijk, de mogelijkheid om midden in de winter nog verse groente te eten, zonder truukjes met drogen, koken, zouten of zuren. Gewoon, een wortel, middenin de winter, uit het zand. Of een pastinaak ... die kan gewoon met de vorst in de grond blijven.

Graaf hem op als je honger hebt, en eet smakelijk!

Maar ..... je moet dan wel flinke trek hebben ... want éérlijk gezegd vind ik de pastinaak niet zo lekker.


Schoonschrappen, in stukjes snijden, zo rauw ruikt het een beetje als mierikwortel. Daarna in blokjes, gebakken met knoflook, gesmoord in een kruidig sausje. Het rook verrukkelijk!!
Maar eerlijk .. ik vond het niet heel lekker. Nou zeg ik al twintig jaar tegen de kinderen: geeft niks, je hóéft ook niet alles lekker te vinden. (maar wel opeten he) En nu moet ik dat dus tegen mezelf zeggen. Het is mooie winterkost, het is vers, dus het gaat vanaf nu vaak in ons menu. We wennen er wel aan!

(Maar als iemand misschien een bijzonder receptje heeft hou ik me aanbevolen!!)

Kijk ... dit is dan weer heel tof, die courgettes, die dank zij de 'truuk' van met olie insmeren, zomaar ineens tot bijna december nog goed blijven! Ja daar lusten we wel pap van!
Met de wortels had ik ook wat moeite vandaag. Ze waren erg klein, dus nogal veel werk om te schrappen, en echt mooi schoon krijg je ze niet want de wortelvlieg heeft flink z'n best gedaan. Allemaal gangetjes gegraven in die wortels!

Heel zoet waren ze ook niet, maar nog prima geschikt voor woensdag soep-dag!Wat ik eigenlijk wil zeggen ... wintergroenten zijn wat minder .... toegankelijk soms, dan die heerlijke sla kropjes en bietjes en boontjes in de zomer. Je moet als het ware even een knop omzetten. Maar het went! Recepten uitwisselen helpt ook! Of ervaringsdeskundigen raadplegen!
Zouden koeien daar nou ook over zeuren? Zo aan het einde van de winter?

'Bertha ben jij die bieten ook zo zat?'
'Ja Clara, geef mij maar mooooooooohooooooo .. mals gras!'

12 reacties:

cin zei

Zelf vind ik pastinaak wel lekker, maar mijn 3 mannen houden er niet zo van. Buiten wortels en spruitjes met honing lusten ze eigenlijk geen enkele wintergroente. Ik los het op door een mengeling van groenten, olijfolie, look en thijm en/of rozemarijn te grillen in de oven. Ze houden namelijk wel van bruine korstjes en er zit altijd wel iets bij wat ze wel lusten. Zo krijg ik pompoenen, knolselder, aardpeer en pastinaak toch nog aan ze verkocht. Al naar gelang de inspiratie kruid ik de mengeling soms bij met kippenkruiden, curry of een laagje parmesaan of broodkruim voor een extra korstje. Het korstje is altijd op ! Gegrilde groenten doen het ook super in soep, dus ook de restjes krijg ik zo weggewerkt.
De truuk met de olie en en de courgettes pas ik volgend jaar ook zeker toe, bedankt daarvoor. Trouwens, courgette ook zo'n lekkere groente om te grillen.... mmmmm

Crafts 'n' Skills zei

Haha! Misschien moeten wij wat meer naar de koe kijken en niet zo mopperen? Ik denk stiekem dat we véél te veel verwend zijn.. ;o) Daarom gaan ook wij 'terug naar af'; blij zijn met wat de natuur ons in ons klimaat geeft!

Clarien Cornelisse zei

Ja ;) we zijn zeker verwend, met al onze kasgroenten! in het buitenland is dat vaak peperduur. En wat herkenbaar Cin dat de korstjes altijd op zijn! hier ook! leuk idee dat grillen met al die kruiden

Mw Tralala zei

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten maar misschien moet je deze recepten met pastinaak eens uitproberen. Ik ken niemand die dit niet lekker vind...; http://wp.me/p4h4Qz-cY & http://wp.me/p4h4Qz-cs

Jolanda zei

Bij ons ook geen pastinaak-liefhebbers. Ik zeg ook maar niks als ze in het groentepakket zitten en moffel ze weg in de hutspot. Of in de groentesoep ipv wortel. Zo gaan ze toch altijd weer op. We weet went het wel. Hier keken ze ook altijd verschrikt als ik met een pompoen aankwam. Maar inmiddels wordt ie in heel veel recepten verwerkt. Creatief met wintergroente!

Clarien Cornelisse zei

Mw Tralala kun je nog even naar die link kijken? ik ben heel benieuwd naar je recept maar hier vond ik hem niet (wel heel lekker broodje chocopasta trouwens!)

Elisa M zei

wat grappig dat jij pastinaak niet zo lekker vind, ik vind het echt heerlijk! Heerlijk in een risotto.

grandma zei

Ik maak wel eens soep van pastinaak. Oh en puree, half om half aardappel en pasinaak is echt lekker. Flinke klont roomboter erdoor, rode kool en draadjesvlees erbij, echt lekker.

Clarien Cornelisse zei

Grandma wat toevallig, we eten vanavond rode kool (moet ook op!) met puree! Dus daar gaat een pastinaak door! bedankt. En jij ook Elisa voor je risotto tip!

kijk ... dat bedoelde ik met 'recepten uitwisselen' :D:D

Mw Tralala zei

Okidoki, komen ze nog een keertje, maar dan niet de verkorte links: http://kokenuitdetuin.wordpress.com/2014/11/14/salade-van-pastinaak-walnoten-en-spekkies/
en deze: http://kokenuitdetuin.wordpress.com/2014/10/22/pasta-met-pastinaak/

madelief zei

oh wat ben ik jaloers..... je hebt het kookboek van het kleine huis!
A.H. heet een recept;pastinaakstamppot met rode uienjus,Vinden ze hier allemaal erg lekker.Kan knolselderij trouwens ook in de tuin blijven met vorst? Succes met alle recepten dat wordt heulveul pastinaak eten ;-)

Clarien Cornelisse zei

Ja ik heb ze gevonden Mw Tralala, thanks! Ziet er heel lekker uit en simpel ook nog. Madelief ik heb er destijds 1 gevonden via een tweedehands boekensite en later nog een in een kringloopwinkel, dus er is nog hoop! Helaas heb ik die 2e niet meer.. Knolselder zou ik vóór de vorst binnenhalen vlgs mij worden ze zacht van vorst.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...