De laatste zaden.

on zondag 2 november 2014

Tarwe, haver en spelt hadden we al, en vandaag zijn de laatste twee granen gezaaid.




De rogge en de gerst. De laatste zaadjes voor dit jaar. Nu zijn alle bakken gevuld, en nu maar wachten op die mooie groene sprietjes die strakjes boven komen, en hopen dat ze de vorst doorstaan.

Ik wilde vandaag ook de groenbemester zaaien. Dat is bij mij ook rogge. En dat zaai je op de zwarte aarde, om te zorgen dat de bodem in de winter bedekt blijft en de mineralen niet uitspoelen. In het voorjaar spit je de jonge rogge door de grond, en dat geeft dan weer voeding aan de grond. 

Maar .... er is nog haast geen plek voor de groenbemester! Vorig jaar, in november, was mijn tuin helemaal zwart en kaal, en hebben we overal rogge gezaaid. Maar moet je nu es zien! Het staat nog vol!!



Overal staan nog mooie gezonde planten, prachtige wintergroente! Dat komt door het mooie najaar, en omdat ik zo lang doorgegaan ben met zaaien. De twaalfling, nog gezaaid in augustus, daar kunnen we bijvoorbeeld nog weken van eten. En kijk hierboven die schitterende boerenkoolplanten. Daar hebben we al heel wat blad van geoogst, de onderste bladeren, maar van boven groeit hij doodleuk weer verder. En om de vorst geeft hij niks.

Dus dat blijft ook nog wel tot in 2015 staan. Prachtig. De hele winter vers groen van de tuin. Maar ... waar moet die rogge nu gezaaid. Nou, het kan alleen maar op de bedden waar ik gisteren de bonen gerooid heb. daar is het leeg. Dus hupla daar gaan wat handenvol rogge op.


Na het zaaien strooi ik er een laagje aarde over. En dan is het klaar. Begieten hoeft niet want het gaat vanavond of morgen toch wel regenen.

Rond koffietijd komt Paul mij halen, hij zit met zijn fietsmaten in de sportschool. Ze hebben hun rondje erop zitten, en doen nog even een bakkie. Nou ik doe even gezellig mee, naar huis gaan heeft toch geen zin want de meiden liggen na een drukke week en een laaaaaaate zaterdagavond, nog op 1 oor. 


Gezellig bij die kletsende mannen aan tafel. Want die kunnen ouwehoeren, daar kunnen wij dames nog wat van leren!

Nog een paar kleine klusjes op de tuin. De laatste pompoenen opzoeken tussen de halfverrotte ranken. Het zijn een paar kleintjes. Helemaal groen nog. Toch maar oogsten, want tegen vorst kunnen ze absoluut niet. En groeien doen ze nu niet meer.

Zie je die oranje-groene courgette erachter? Dat is een per-ongelukke kruising met een oranje pompoen. Hij ligt daar al maanden. Heeft dus ook de 'houdbaarheid' van de oranje pompoen geërfd! Mooi, die kruisingen. Maar soms ook lastig. Als je sierpompoenen op je tuin hebt, gebruik dan niet je eigen pompoenzaad om mee door te zaaien. Want dan kan dat een kruising opleveren waar je heel ziek van wordt!




Ja en als dan al het zaaiwerk gedaan is, dan is er op de groentebedden voorlopig niet zoveel te doen.

Dan kan ik iets gaan doen wat ik héél graag doe. Pionieren. Ontginnen. Nieuw land creëren! Ik ga verder met het stuk wildernis. Afgraven, uitharken, ophogen, takken snoeien voor meer licht, en zo komt er hopelijk voor het komende seizoen weer een nieuw stuk tuin bij!



Wat recepten betreft, dat is er een beetje bij ingeschoten de laatste tijd ... Maar ik laat dan maar gewoon zien wat wij zoal eten. Bijvoorbeeld vandaag .. dit zijn de wintergroentes die meekwamen van de tuin.



Pompoen, koolrabi, wat kneuzige worteltjes ... Alles in stukjes, bakken met ui en knoflook en een lekkere scheut olie, en tot slot een flinke handvol verse dille en wat kruidenzout erover.

Ondertussen maakte ik ook rijst. Maar ... rijst is eigenlijk helemaal niet zelfvoorzienend. Ooit een rijstveld gezien in ons koude kikkerlandje? Nee dus. Daarom wil ik de rijst langzamerhand vervangen door gewoon Hollands graan. Bijvoorbeeld tarwe. Vanavond kookte er in onze pan rijst een handvol tarwekorrels mee.




NIKS zeggen tegen de familie want dan wordt daar weer over gezeurd. Maar helaas zágen ze het! :D Wat zijn die bruine korrels in de rijst??? Nou gewoon 'tarly', zei ik, en zowaar het werd unaniem goedgekeurd! Volgende keer wat meer! 



Nou kijk en zo ziet een warme maaltijd bij ons er dan bijvoorbeeld uit. Gebakken groente, een pannetje  tarwe-rijst, spinazie kaasburgers van AH, een bak rauwe groente, en een pannetje pompoen-pindasaus. Gemaakt van een restje pompoensoep, wat pindakaas, ketjap en sambal.




Eten van het land. We gaan er gewoon mee door deze winter!


6 reacties:

madelief zei

Zo leuk dat er ook vaak een glas op je foto's staat ;-) gr madelief

Clarien zei

Ja hoor en meestal ook al leeg!! :D

Elisa zei

Wat een mooie tuin heb je daar zeg, al die planten.

Helena zei

Ik word hier helemaal blij van! Al die heerlijke groenten van het land.
Ken je 'The natural way of farming'van Masanobu fukuoka?

Clarien zei

Nee maar dat ga ik natuurlijk meteen even opzoeken! ;-)

Helena zei

Ik ben helemaal in de ban ervan. The one straw revelution is de voorganger, het gedachtengoed laten we maar zeggen. The natural way of farming is de uitwerking Een soort van permacultuur, volgensmij ook de voorloper ervan. Echt heel inspirerend. Volgensmij werkte farmama met deze theorie als grondslag. Er zit ook veel info bij over het zaaien van granen zonder eerst te ploegen.