Het begint en eindigt ... op zolder.

on vrijdag 15 januari 2021







Alles begint en eindigt op zolder. Het zaaien én het oogsten. Nou ja, een déél van de oogst.


Hoewel .... niet helemaal. Het begint eigenlijk allemaal aan de eettafel. Want daar worden de plannen gemaakt voor het komende tuinseizoen. Wat gaan we zaaien, en waar?


Maar dan, de tweede stap, die is op zolder. Maar eerst moest er nog even de bezem doorheen, door de zolder. We hebben daar drie kamertjes die alledrie nogal vol liggen met spullen. Dus daar moet je eens per jaar even grondig doorheen. Zijn er geen beestjes. Kunnen er ook dingen naar beneden. Beetje opruimen. Beetje rondkijken wat je ook alweer allemaal hebt.


Kleurige stoffen heb ik ... maar niet zoveel meer. Er is heel veel weggegeven afgelopen vijf jaar. Met al die rugzakken en tassen die voor vele kinderen zijn gemaakt. Ik heb alleen nog een paar stapels kleinere lappen, wat zo her en der verspreid ligt. Het oogt niet echt bijzonder ....







Maar netjes opgevouwen op een stapel lijkt het toch nog heel wat. Nou, wie weet is er ooit eens tijd om daar wat van te maken. 


Voorlopig niet. Eerst die zolder poetsen. Het belangrijkste zijn ..... de ramen!!







En waarom nou speciaal die ramen? Omdat ze moeten glanzen en spiegelen voor de buurt? Haha nee hoor. Niemand ziet die ramen. Omdat ik anders Bella en Bonnie niet kan zien? Och ja, ook wel een beetje.


Maar de ramen moeten hier echt superschoon zijn en stralend blinken ..... omdat alles hier op zolder begint, onder die ramen!!










Alles begint op zolder. Onder deze drie ramen. Alle eerste voorzaai ..... doe ik gewoon hier! Als je zelf ook dakramen hebt, van die schuine, met een goeie vensterbank eronder, dan heb je geluk! Daar kun je je eerste zaailingen prima onder opkweken. Ze krijgen dan mooi direct licht van boven, en blijven vrij compact, in plaats van lang en slungelig, wat je vaak hebt met gewone verticale ramen.


Als je geen vensterbank hebt zet er dan gewoon een hoog tafeltje onder. Kan ook.


En alles eindigt ook weer hier op zolder. Nou ja, niet alles maar wel veel. Alle droogbonen en alle granen en alle kruiden worden hier bewaard. In katoenen tassen. 


Die tassen .... ik wist niet meer waar ik ze moest bergen. Het beste is als ze hangen, dan kan er goed lucht bij en blijft het droog. Af en toe eens even omschudden. Bij mij lag er een hele stapel op een bed. Maar nu is er een oplossing voor een deel van die tassen. Ze hangen nu ....


 







 

..... aan de deuren! Simpel als wat.



3 reacties:

Lies zei

*P*r*o*p*e*r*!
Schoon werk, Clarien!
Lie(f)s.

MC zei

Haha, goed gezien.
Je geeft gewoon zin om te gaan opruimen, Clarien.

Hilde zei

Ja, goeie. Koude kiemplek inrichten. En vooral.. opgeborgen spullen anders inrichten.. de koude plekken in huis staan nu vol met campingspul, logeerspul en extra stoelen voor verjaardagen!
Dit weekend maar eens gaan tetrissen.