Allegaartje, vandaag.

on zaterdag 2 januari 2021







Mijn moeder kreeg prachtige bloemen op haar verjaardag. Onder anderen een hele mooie bos, in een kartonnen doos! Die kartonnen verpakking heb ik meegenomen. Echt interessant! Want, hoe is dat dan gevouwen? Er stond nota bene water in, en het lekte niet door! 


Het is eigenlijk een hele simpele constructie, die je zelf heel makkelijk na kan maken van een uitgevouwen kartonnen doos. Voor als je ook eens een bos kruiden of bloemen of een plant weg wilt geven, zonder plastic te gebruiken. Kijk maar naar bovenstaande foto, het is gewoon een vierkant, op een slimme manier gevouwen. 







Mooie ontwikkeling. Hopelijk volgen er meer bloemenzaken met die dozen! 


Enfin. En verder gebeurde er niet zoveel vandaag. Ik was nog even bij Wim en Jacky. Even  een buurtpraatje. We kregen het over iets interessants .... namelijk dat het opvallend is hoe weinig mensen dit afgelopen jaar ziek of verkouden of grieperig geweest zijn. Buiten corona om dan.


Het lijkt wel alsof een gewone griep of verkoudheid niet meer bestaat? Zou dat komen doordat we meer afstand hebben van elkaar? Dat is dat wel een mooie bijkomstigheid van al die beperkingen!


En dan het avondeten. Daar kan ik altijd wel iets over bloggen.😄 Niet omdat het elke keer nou zo bijzonder is. Of zo afwisselend. Nee hoor, juist integendeel. Ons bord ziet er vier van de zeven dagen per week haast hetzelfde uit. Toch smaakt het elke keer anders. 

  







Rauwkost, vega-burgers, en gebakken aardappels. Dat eten we echt vaak. Maar die rauwkost is geen twéé keer hetzelfde. Ik rasp erdoorheen wat onder mijn handen komt. Bieten, knoflook, ui, stoofpeer (rauw dus), wat gedroogd goudsbloem voor het kleurtje, wat peper en een snuf zout, wat zonnepitten en wat appelazijn. Dat was het vandaag. Morgen is het weer iets anders.


En de burgers, dito. Vandaag was het, wortel, geitenkaas, maismeel, ei, knoflook, ui, kruiden. Ook elke keer anders. Wat ik ermee wil zeggen is dat je helemaal niet ingewikkeld hoeft te doen om gevarieerd te eten. Als je een basis hebt die goed bevalt (het kan ook rijst zijn, met burgers en rauwkost bijvoorbeeld) en je gebruikt elke keer andere ingrediënten, dan hoef je niet steeds enorm na te denken, en eet je toch elke dag gevarieerd.






Ondertussen herlees ik een oud boekje .... van Catherine ..... een jonge vrouw die in achttienhonderddertig van Engeland naar Canada emigreerde. Echt gebeurd dus.


Ze was van adellijke afkomst, en trouwde met een verarmde adel-man. Ze moesten emigreren omdat ze te arm waren om in Engeland hun 'stand' op te houden. In Canada kwamen ze terecht ... midden in de wildernis. 


En echt, alles ging zo'n beetje mis wat er mis kan gaan. Misoogsten, ziektes, geld kwijt, sprinkhanenplagen. Maar toch schrijft zij zo positief en inspirerend over hun leven daar, dat je gewoon zin krijgt om óók in de Canadese wildernis te gaan wonen. Ook heeft ze veel tips voor zeer ongewone maar lekkere en voedzame maaltijden. Zoals deze hieronder, met appels en met rijst. 


Kom er maar eens op!


  



 


Echt een leuk boekje! Ik heb al veel van haar tips gebruikt en ben er echt heel wat wijzer van geworden.


En ook die appelrijst krijg je vast nog wel eens te zien hier! 😊



4 reacties:

Lies zei

Bloemenverpakking ooit zelf eens gekregen, Clarien, in een geschenkpakket dat via de post aan huis geleverd werd. Het geheel zat in een kartonnen doos.
Ziet er toch héél lekker uit! Eten maken is hier ook nooit hetzelfde/een probleem. Meestal simpel én lekker.
Lie(f)s.

Willem zei

Die appelrijst lijkt verdacht veel op de 'rijst bet appeltjes' die mijn moeder vaak kookte. Ik herinner me niet dat ze er ooit kruidnagels bij gebruikte. Toen de citroenrasp wat gebruikelijker werd en ook bij de dorpskruidenier te krijgen was ging dat er wel door. voordien gebruikte ze (soms) citroenessence en bij het serveren mochten we er zelf kaneel over strooien. Achteraf heb ik begrepen dat dat was omdat mijn opa niet er niet echt van hield. Maar die man vond de toevoeging van (zacht)zure appel erg lekker, hoewel hij nog van de generatie was van 'dikke rijst met royaal boter en bruine suiker'.

juultje zei

Heerlijke tips en inspirerend te lezen hoe men met weinig een rijk leven kan leiden. Wellicht vind je het boek: “The Corve of Time” geschreven door M.Wylie Blanchet ook de moeite waard. De schrijfster verhaalt over hoe ze na vanaf dat ze veel te jong weduwe werd in 1927, vele zomers ruim 3 maanden met haar 5 jonge kinderen de wateren rondom Vancouver Island verkende in een kleine motorboor. Watervallen, ontmoetingen met beren en poema’s, zonderlingen en dat alles in de wildernis van British Columbia. Ze onderwees haar kinderen zelf, volgt de route van captain Vancouver en geeft prachtige kijk in leven van vrouw die niet opgeeft. Dank voor jouw vele tips! Een groet uit Leermens!
Afina.

Hilde zei

Lijkt me een heel boeiend boekje! Bedankt voor de tip. De tip van Afina klinkt ook interessant.

Ik ben blij met je avondeten-foto's omdat de ingredienten altijd in het seizoen zijn en lokaal en het zijn recepten die ook nog uit te voeren zijn als je al een hele dag hebt gebuffeld in de tuin ;)