Winterspek en (dus) winterwandelen.

on woensdag 30 december 2020

Tja. Het tikt wel aan he, deze dagen. 馃槃馃槃


Al dat extra snoep, en het rijke eten, al die tussendoortjes, de drankjes ... voor je het weet heb je zo een laag winterspek. Ik zelf ben 's winters tenminste altijd zwaarder dan 's zomers. Jullie? 


Bij mij komt het vooral door minder beweging. In de winter zijn de dagen korter dus ben je meer binnen. Daar beweeg je 贸贸k wel, natuurlijk, maar dat is meer op de vierkante meter. En, eerlijk is eerlijk, het komt 贸贸k door het eten. Niet alleen door de feestdagen, want dan eet ik echt niet zoveel meer. Maar gewoon, de dagen zijn anders. Lange avonden, met een extra drankje en hapje. Stampotten en geroosterde groenten en gevulde warme soepen, in plaats van rauwkost en vers geplukt fruit.


En ook snoep! Zo'n schaal overgebleven kerstkransjes ... blijf daar maar eens vanaf! Nou, om te beginnen maakte ik maar weer een partij van die gezonde snoepjes. Het begint gewoon met .... 


..... appels!! 
Klokhuizen uit appels boren, en ze dan in ringen snijden die dun genoeg zijn om snel te drogen, maar ook weer niet z贸 dun, dat ze snel breken. Geen idee hoeveel mm dat is. Gewoon uitproberen dus! En, het was best een leuke kerstversiering, al die appelringen door het hele huis. Als het kan, neem dan biologische appels en schil ze vooral niet. De schillen zijn mooi en heel gezond.


De klokhuizen die je eruit boort, die schud je nog even uit, voor de rijpe pitten. Leg de klokhuizen dan in een kom, met anderhalve liter water, en een kop suiker erdoor geroerd, en je hebt na drie weken appelazijn.


En de pitjes .... die leg je tussen twee koffiefilters, met wat water, in een afgesloten bakje onderin de koelkast. Met wat geluk gaan ze na een maandje of twee uitlopen en kun je nieuwe appelboompjes opkweken. Dus, niks gaat weg, van die mooie appels! 馃崕馃崕馃崕馃崕馃崕


De appelschijven drogen vrij snel, in een gemiddeld huis. Haal ze wel goed uit elkaar en kijk ze af en toe es na. Als je schimmel ziet, die exemplaren uiteraard weghalen. Ook helpt het om de stokken voor het rijgen met wat olie in te smeren, dan kun je de ringen ook af en toe draaien.


Hoe meer lucht erbij kan, hoe beter en sneller ze drogen. Zo mooi langzaam opgedroogd, hou je alle belangrijke stoffen in die appels goed bewaard.


En dan gebruik je die appelringen om je snoepgoed zoet te krijgen. Dus, een paar handen vol gedroogde appels gaan als eerste in je mixer. Wat je er verder aan toevoegt is uiteraard helemaal afhankelijk van je smaak en wat je in huis hebt. Ga vooral geen 'verwegse' dingen kopen als kokosolie en bloesemsuiker en dadels enzo, allemaal echt niet nodig!


Ik ga zelf uit van een basis van gelijke delen gedroogd fruit en noten. Gewoon gedroogd hollands fruit, zoals peren of appels of aardbeien of bijv een combi. En ook lokale noten, zoals walnoten of hazelnoten, of misschien beukennoten of tamme kastanjes, of een paar handen zonnepitten. En dan op smaak brengen met kruiden zoals pepermunt, als je dat hebt. Of citroenverbena. Of lavendel. Dillezaad. En dan 'plakkerig' maken en wat zoeter, met een beetje van je zelfgemaakte siroop of stroop, en wat boter, en een snufje zout. Dat is meestal wel genoeg. 


Mixen. Proeven. Balletjes draaien. Als het te nat is doe je er wat meel bij. Als het te droog is, wat water of appelsap.  
Bij mij leken ze alleen wel erg op .... gehaktballen voor in de soep. Dus ik heb wat geklungeld met kleurtjes. Ik probeerde gedroogde bloemblaadjes van Calendula te vermalen tot een mooi oranje poeder. Dat lukte helaas niet.


Nou ja, dit soort dingen moet je gewoon uitproberen en je eigen variaties verzinnen. Ook voor de buitenkant. Hoe je die mooi krijgt. Nog wat gehakte noten, als omhulsel, was misschien slimmer geweest, voor die van mij.


Het meest simpele is om de balletjes door wat gewone bloem te wentelen. Dan worden ze sjiek wit. 


Nou, EXIT kerstkransjes. Hier zijn de appelsnoepjes! Mmmmm! 
Oja. En n贸g iets wat helpt tegen het winterspek!! Dat zijn de lange winterwandelingen. Vandaag was het daar een topdag voor! Ik had steeds het gevoel alsof ik door schilderijen heen liep. Schilderijen van die ouderwetse Hollandse schilders, die nog mooi realistisch schilderden!


Zoooooo mooi was het overal buiten. Met die zon! En die wolken!


En natuurlijk kwamen we vanmorgen vroeg ook meteen een klus tegen. Maar het was een leuke klus, dus het was niet erg. Zie je hem?Het was de klus van de jonge boompjes weer rechtop zetten. Die zijn door storm Bella van laatst allemaal schuin opzij gewaaid. Er zijn nog geen steunpaaltjes bij. Ik weet ook nog niet of die wel gaan komen. Het is w茅l een wildernis he  ..... 


 ..... maar we hebben ze toch voor deze 茅ne keer maar even rechtop gezet. Het was zo'n sneu gezicht, die scheve boompjes.


En daarna .... de tuin op. Echt! Er was namelijk weer oogstwerk. Er moest een rij knollen worden getrokken voor de koeien, en toen moest het daar weer worden afgedekt met compost en karton. En we kwamen nog broccoli tegen. En hebben wortels gerooid. Het was een echte tuindag, zomaar eind december! In de zon nog wel. De tuin zelf leek ook net een schilderij.


Nou, de koeien hebben ook weer groenten voor twee weken. Overigens krijgt Bella er ook sinds een paar dagen wat brokken (krachtvoeding) bij. Ik vond haar te mager worden. Bonnie drinkt nog steeds flink bij haar, en dat kan ze schijnbaar met alleen hooi en groenten en wat wintergras, niet helemaal aanvullen.


Bijzonder. Alle dieren met nu ook hun laagje winterspek, en Bella als enige nogal magere daartussen. Nee hoor, dan maar brokken bijvoeren. Want dat winterspek is voor dieren die altijd buiten zijn juist heel belangrijk.


En hier komen nog weer wat schilderijen. Van de middagwandeling. Weer heel anders zijn die. Met middaglicht. Zo mooi scherp als dat licht was!


Heerlijke luie dagen hebben we. Ik zit alweer vanaf vijf uur binnen. Paul heeft nog vrij deze week en we vieren zo'n beetje vakantie. Met elke avond dit voor onze neus.


Nee, dat winterspek, dat blijft nog wel even zitten hier. 馃槒8 reacties:

Lies zei

Behoudens het dagelijkse vele werk... -> wat een leven, Clarien, toch!?
En leuk -> nog elke dag een kleine oogst...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Wat een heerlijke "gehaktballen" heb je gemaakt, zo sjiek in een bakje van de banketbakker! Prachtige foto's weer en de laatste oogst van de broccoli. Wat een prachtige paddenstoelen bij jou in de buurt. Het zou mooi zijn als je wist of je die kon eten. Ze zien er in ieder geval heel smakelijk uit. Heb je geen paddenstoelendeskundige in de buurt? Bedankt voor je mooie blogs dit jaar, vol inspiratie en hoop! Een heel mooi 2021 toegewenst! groeten, Linda

Mirjam vW zei

Een heerlijke dag op alle fronten!馃槃

Marleen zei

Ik geniet iedere keer van je blog! Wilde ik je toch even laten weten ;) Fijne jaarwisseling en tot in het (vruchtbare) nieuwe jaar!

Le Cadeau zei

Dank je wel voor alle mooie blogs, Clarien.
Prachtig geschenk keer op keer !
Allerbeste wensen voor het nieuwe jaar !

(cacaopoeder, hagel, bloemsuiker, gemalen gedroogde rozenblaadjes of andere kruiden : kan ook voor de gehaktballen ? )

Willem zei

Bij mij moet de riem ook een gaatje verder merkte ik onlangs. Ook een gevolg van minder bewegen en een niet aangepaste calorie-inname. Ondanks dat ik wel probeer om elke dag een uur te wandelen. En zolang het bij dat ene gaatje extra blijft heb ik er vrede mee. Als het betere weer weer aanbreekt, breekt ook de tijd weer aan van de langere fietstochten. Voorlopig zitten we nog even in de korte dagen met donker weer. Een oude Drentse zegswijze zegt dat na Driekoningen elke dag een 'hanetree' langer wordt. Over een week is het zover.
Ik wens iedereen een plezierige jaarwisseling en een bijzonder en hoopvol 2021. En bijzonder dan in omgekeerde zin ten opzichte van het afgelopen jaar. 'Hol de kop der veur'

Marietje zei

Dank je wel voor het vele plezier dat ik elke keer van je blogjes heb.
Een fijne jaarwisseling en een mooi en gezond 2021
Liefs van,
Annemarie uit Nieuwegein

Lies zei

@Goeie gezondheid, Clarien, in 2021, en een 'boerenjaar' in Moesker's Moestuin!
Lie(f)s.