Je eigen boekje maken (2 - slot).

on dinsdag 29 december 2020Onze kerstdagen waren, zoals altijd, familiedagen. Dagen dat iedereen naar huis komt, en dat we proberen om met het hele gezin bij elkaar te zijn. Maar dat lag dit jaar natuurlijk anders. Daarom kwamen de kinderen nu wat meer verdeeld, over de twee dagen, langs. En ze hadden zich vóór de kerstdagen laten testen op het coronavirus.


Erg fijn was dat, en gelukkig was iedereen negatief!

Koken deden we om beurten. Hoewel Poek echt onze topkok is! En verder was het .... bij de kachel omlummelen, spelletjes doen, bijpraten, wandelen met Brit, buiten een fikkie stoken in de vliegende storm. 's Avonds dan lekker uitgebreid samen eten, en zo vlogen die paar dagen om.


Poef. Kerst 2020 ook alweer voorbij. 


Ze zijn allemaal alweer naar huis. Druk druk. Ook tussen Kerst en Oudjaar moesten ze bijna allemaal gewoon werken. 
📕📕📕📕📕


En dan nu, zoals beloofd, deel 2 van het boekje!


Hier kan je zien hoe je de kaft maakt. En die heb ik hier (onder) dus liggen. Ik heb meteen een domme fout gemaakt. De twee flappen aan de zijkanten die vouw je om naar binnen, maar dan moet je ze niet helemaal dicht stikken. Het is de bedoeling dat je daar papieren enzo in kan steken. Dus alleen de boven- en onderkant dicht stikken.


Nou, bij mij kan dat niet meer, want ik had alles wél dicht gestikt. Bij mij helaas géén insteekflappen dus.  


 

Ook heb ik langs de achterzijde een band gestikt. Met nog twee extra stukken band, waarmee je het boek dicht kan binden. Dat is een mogelijkheid. Je kunt er ook houtje touwtje knopen aan vastmaken of een lusje of iets anders. Op het www vind je vele ideeën over hoe je een sluiting kan maken voor een boekje. 


Maar dan, de vulling


Als je er een  jaar-agenda van wilt maken, dan heb je dus minstens 53 dubbele bladzijden nodig, voor elke week één, en liefst nog wat meer, voor notities. Wij namen 7 setjes van 5 witte A4 bladen. Dat is genoeg voor 70 dubbele bladzijden. Maar omdat ik er véél notitieruimte in wil, nam ik in elke stapel óók nog een gekleurd blad mee. 


Ook hier, keuzes plenty. Ik had nu dus 7 setjes van 6 A4 papieren. Vouw de setjes dubbel, en geef er nu de dagen en de maanden in weer, en wat je er maar in wilt hebben. Het mooie is dat je precies de verdeling kan maken die je wilt. 


Bij mij is zoals je ziet het linkerblad leeg. En rechts staan de weekdagen.
En dan leg je de setjes op elkaar, en zet streepjes langs de achterzijde op deze afstanden. Zie de foto hierboven. 


Zoek een oud prikblok ofzoiets, en prik gaatjes in elke set, door die markeringen heen.


Dan leg je het hele 'blok' op de kaft, op de plek waar het moet komen (goed kijken dat je ruimte genoeg eromheen houdt, en het niet op de kop legt ofzoiets) en trek lijntjes voor elk stapeltje in het blok. Zeven lijntjes dus. Tussen de lijntjes hou je een afstand van 4 millimeter.  


Op die lijnen zet je vervolgens stippen, op precies de plekken waar ook de gaatjes in het papier zitten. En daar prik je dan ook weer gaatjes in. Nou, kijk maar even.
En dan is het alleen nog maar ... alles aan elkaar rijgen. Neem je mooiste borduurgaren of ander stevig garen en knip een draad af van méér dan 7x de breedte van je blok. Haal die door een stopnaald, en steek nu door de gaatjes in de kaft én door die van het papier. Bundel voor bundel zet je nu vast. Je begint onderaan en rijgt de eerste bundel vast, het draad goed aantrekken, dan de tweede bundel van bovenaf beginnen, en naar onderen vastrijgen. Enzovoort.


Je kunt, als je boven en onderaan bent, aan de buitenzijde een paar steken heen en weer zetten om alles te verstevigen.
Op het einde de draad goed afhechten. En dan is je boek af. Of je agenda! 


Wij zelf hadden er nog wat lintjes in mee-geregen, als bladwijzers. En dat kun je dan ook weer versieren. Maar voor een eerste boekje zou ik het simpel houden. 


Zo'n boekje, het is weer iets héél leuks om te leren en om te kunnen. En ontzettend lief van Editha dat ze dit zo stap voor stap aan mij heeft geleerd, op zo'n manier dat ik het ook weer aan jullie kan laten zien. Je kunt natuurlijk óók altijd nog een workshop bij haar volgen, dan leer je écht de fijne kneepjes van het boekbinden!


Als ze weer een serie workshops geeft zal ik dat uiteraard hier op het blog melden!😊


7 reacties:

Mirjam vW zei

Fijn dat het gezellig was met kerst en leuk om weer een blog te lezen. Dat doe ik altijd met plezier!
Vergeef me dat ik wat over het testen zeg, want bij geen klachten is het niet nodig te testen. Misschien moeten we met heel Nederland wat minder bang worden. Want straks is het maart en komt variant 2021! En ik wil gewoon mijn ouders knuffelen!
En zij vinden dat ook belangrijk.
De cijfers lijken heel erg maar de sterfte cijfers zijn net als in voorgaande stevige griep jaren. En ik heb toen ook mijn dierbaren geknuffeld behalve als ik me niet lekker voelde! In welke ijzeren greep houd de regering dan dit land? En waarom helpen de maatregelen niet?
En het lijkt mij dat jullie toch zo gezond zijn als een vis?
Nou ik hoop op een goed 2021 voor iedereen en veel blog avonturen.
Dank daar voor!
Groetjes, Mirjam

Barbara zei

Wauw wat een PRACHTIGE agenda is het geworden. Zo dicht op tafel is het al iets waar je blij van wordt. En de binnenkant ook nog eens superhandig, een maatje door het hele jaar heen. Klasse.

Clarien zei

Dankjewel Barbara. Misschien gaan weer eens een keer samen aan de tafel bij Editha aanschuiven? :))

Mirjam dank voor je compliment, en voor je uitgebreide reactie. Je hebt gelijk dat er alleen getest zou moeten worden bij klachten. Alleen is het zo dat er voor onze kinderen ook andere redenen waren om zich te laten testen. Zoals een ernstig ziek familielid van een van de 'schoonzoons', en ze deden het ook in verband met mijn bezoekjes aan mijn kwetsbare moeder.

Verder wil ik eventuele discussies over je wel of niet laten testen, en wel of niet inenten, en andere corona gerelateerde onderwerpen, hier meteen mee sluiten.

:)

Renske zei

Dat was een gezellige kerst voor jullie. In de toekomst hebben jullie (als er kleinkinderen zijn) een dubbele lange tafel nodig. 😉
Het boekje is erg mooi geworden. Je had de zijflappen vastgenaaid, Was het dan de bedoeling dat je agenda dan in de zijflappen geschoven moest worden? Trouwens, je hebt ook een mooie stof uitgekozen.
Het kersthuisje met al die fietsen er om heen, echt leuk,

Clarien zei

Nee Renske die zijflappen waren bedoeld als insteekflappen voor foto's en paperassen enzo. Ik heb van een paar bladzijden achterin nu mapjes gemaakt. Ook handig voor bonbetjes en visitekaartjes enzo en al die losse krabbels die je altijd hebt 😊

Lies zei

't Was, zoals altijd, Clarien, héél gezellig ten huize Moesker's.
Een heel tof agenda!
Lie(f)s.

Mirjam vW zei

Ja,ik snap het Clarien, ik verpruts je blog er maar mee..
Ik bemoeide me ermee en kende de achtergrond niet, sorry hiervoor.