Symboliek.

on donderdag 24 december 2020

Oh no!!


Zo mooi droog en warm als er het gisteravond nog was ... was het vanochtend niet meer. Nee .... er was een grote overstroming in de stal!! Ergens was het water naar binnen gekomen, wat niet zo gek was met die stortvloed van vannacht.


En de koeien hadden nog ruzie ook. Want Bonnie was tochtig en wilde op Bella springen en Bella was daar niet van gediend en mepte terug. Nam het hele kalf kordaat op haar horens en zette het met een grote slinger aan de kant.   


CHAOS! Man, wat een troep was het in die stal vanochtend. Niks ... mooie rustige kerst-sfeer ... nee het was een waterballet en de hooibak stond omgekeerd en het was er een zooi. Zucht.

Er zat niks anders op dan de koeien wat vroeger in het weiland te laten, daar kon Bonnie een beetje uitrazen. En dan, hoe krijg je dat water eruit? Wegvegen kon niet, want aan de voorkant heb ik allemaal dammen gebouwd. Dus ben ik maar gaan hozen. Met de sneeuwschep. Emmers vol en kruiwagens vol poepsoep kwamen eruit. Telkens als het wat droger leek te worden kwam er weer nieuw water aanstromen.


Gelukkig, aan alles komt een einde en aan het water ook, en uiteindelijk werd het droger. En nog droger. En toen, echt droog!


En dan is de stal droog, maar dan moet je op zoek naar de oorzaak. Anders staat het morgen wéér blank.
Aan de vóórkant kan het water niet binnen komen, want daar zijn dammetjes gebouwd. Maar, aan de zijkant kon dat wel. En ja hoor, daar zat de oorzaak! 


Ooit maakte ik daar zelf een dakgoot, van wat planken en wat vijverfolie. Het was een vrij gammel ding, maar hij deed wat hij moest doen. Hij voerde het water van het dak af naar de watertonnen. En het overtollige water liep dan weg in een gegraven geultje in de paardenbak, waar het geen kwaad kon.


Maar, die dakgoot kon die enorme watervloed van gisteren niet aan. Ik had hem allang moeten vervangen maar het kwam er nooit van. En nu is het water gisteravond uit die goot zó onder de houten wand van de stal door naar binnen gestroomd.

 Tja ..... en de bouwmarkten zijn dan natuurlijk nét dicht. Als je met zoiets zit. Even een nieuwe goot kopen zit er dus voorlopig niet in. Dus heb ik de onderkant van de stal maar beter dichtgemaakt, met stenen en stukken hout. Daartegenaan kwam een dikke laag kleiige aarde, en dan weer een paar planken er schuin overheen, zodat het water wordt afgevoerd en de aarde niet kan wegstromen. 


Hoop ik.
We zullen het wel zien bij de volgende stortbui, hoe het zich houdt. Bonnie was inmiddels wat rustiger, en ze konden vanmiddag rond drieën weer in een droge stal.


Nou, ik had op deze dag eerlijk gezegd hele andere dingen willen doen. Lekker rustig wat rommelen. Wat extra boodschappen doen voor kerst. Omdat de kinderen komen eten. En dan met een kerstmuziekje erbij wat pakjes voor ze maken. Dat soort dingen. Maar nee, dan sta je in plaats daarvan, de hele dag in de poepsoep.


Aan de andere kant ben ik erg blij met al dat water. Dat brengt het grondwater weer op peil, en dat zullen we komende zomer hard nodig hebben. Op de wandeling zagen we hoe woest het water in de Beentjesgraven stroomde. Het werd van alle kanten, tot de Vecht aan toe, langs deze vaart afgevoerd. Ook in de waterbergingen stond het blank.


  En de zon brak ook alweer door. Eigenlijk is er niks om over te klagen. Holland is weer gewoon waterland, zoals het hoort! Zelfs in onze greppel staat water!

Na de wandeling was er dan tóch nog een kerstmuziekje, en een rustig momentje, lekker binnen. Ik heb  een pan fruit uit eigen tuin gekookt, om jammetjes te maken. En gerommeld met kruiden, voor allerlei theemixen.
 


En boven de stal ... stond ineens een prachtige dubbele regenboog. Wat een mooi symbool. 


En dat was nog niet alles ........ want ín de stal ..... was er ook nog ineens .... nieuw leven! Twee mooie donkere winterkuikentjes zijn daar vandaag uit hun ei gekomen.. Zo chaotisch als de dag begon, zo rustig en mooi eindigde hij, en ook nog vol symboliek. Een regenboog na een overstroming, en nieuw leven, dat begint in een stal. Een héél toepasselijk begin .... van kerst.


Ik wens jullie allemaal hele mooie dagen. ✨✨✨

 


9 reacties:

Renske zei

Wat een pech ae overstroming, maar gelukkig (en hopelijk) nu weer opgelost voor nu.
Een nieuw leven, en dat op de avond voor kerst.

Fijne kerstdsgen toegewenst.

Anoniem zei

Fijne dagen Clarien,
Bedankt voor al je blogs dit jaar,
ik heb er van genoten.
Groeten
Loes

Wendy zei

Kan me goed voorstellen dat zo een natte stal echt niet goed uit kwam. Zo blijft het altijd wat. Fijn dat je zo flexibel bent, nou ja, eigenlijk, moet zijn.
Prachtige foto's weer.
Ik hoop dat je fijne rustige kerstdagen zult hebben en wil je ook erg bedanken voor je fijne blogs.
Wendy

Anoniem zei

Dat is het leven ,dingen komen nooit op het moment dat het uitkomt ,het leert ons te leven met de dag!

Gr Gonnie.

Jan Wilde een Tuin zei

Voor jullie ook mooie dagen en een gezond 2021.

Veel liefs Jan(Wilde een Tuin)

Willem zei

Een van de onverwachtheden die bij 'buiten wonen' schijnt te horen, die overstroming. Gelukkig voor het moment opgelost. Na de Kerst kan aan een iets definitievere oplossing gewerkt worden.
Ik wens iedereen nog plezierige Kwerstdagen, een rustige jaarwisseling en een hoopvol 2021

Lies zei

Letterlijk dikke, vette kerst-pech, Clarien, maar met een romantisch einde...
Lie(f)s.

Adriaantje zei

Wat een pech en wàt een water...maar wat een mooie afsluiting: regenboog en nieuw leven.
Toch wens ik je fijne kerstdagen, de 1e is dan wel voorbij, maar toch!

Anoniem zei

Wat een prachtige symboliek Clarien!! De regenboog van Gods trouw (we zagen hem hier ook)ook als het tegenzit in het leven. En een nieuw leven waar we zoveel hoop van krijgen... Dat is een gezegende kerst!