De Wollesik, en meer.

on zaterdag 19 december 2020


'Kom,' zeiden wij vanmiddag na de lunch tegen elkaar, 'we gaan eens kijken op de markt van Giuseppe en Annemein.'


Giuseppe kennen jullie al. Dat is onze buurman, de tuinder van De Zonnehorst. En Annemein, dat is een jonge boerin, die het bedrijf  'De WolleSik'  runt. Ze houdt daar schapen en geiten (wel 70 stuks!) en verkoopt daarvan de zuivel en het vlees. 


Ze woont in een prachtig stokoud boerderijtje, net voorbij het piepkleine dorpje Linde
En nu hadden die twee collega's, dus één tuinder en één geitenboerin, bedacht om een gezamenlijke markt te houden. Giuseppe verkocht daar zijn groenten en andere verse waren, en in het winkeltje van De WolleSik, op het erf, kon je de kaas en het vlees en yoghurtdrank en honing en nog veel méér kopen. 


Het was weer een hele belevenis voor Paul en mij. Omdat het net even wat rustiger was kregen we een uitgebreide rondleiding over het bedrijf.
We mochten ook alle stallen zien. Wat ik natuurlijk erg leuk vond, zelf óók 'een stal' hebbend .... altijd leuk om dan bij iemand anders in de keuken de stal te mogen kijken.


De stallen van dit boerderijtje zijn heel oud en echt authentiek, nog met de originele gebinten, stalraampjes, en de echte originele grupstal zat er ook nog in. Daar stonden de koeien vroeger naast elkaar, en via een goot werd de mest en urine enzovoorts dan afgevoerd.


Het was geweldig om te zien, hoe alles in de stallen weer tot leven komt nu er een geitenboerderij in is gekomen. Alles is keurig schoon, er ligt dik schoon stro, overal. Echt, petje af voor Annemein die alles, inclusief het melken, in haar eentje doet.


In een aparte stal staat Bok Bas, vader van een groot deel van de kudde. Als een keizerlijke hoogheid staat hij recht overeind en houdt alles heel scherp in de gaten. Hij staat daar nu nog alleen, maar komt binnenkort op een stal met een paar andere bokjes. Dan kan hij mooi de baas over ze spelen.


Annemein vertelde dat hij een beste bok is, en ook vrij gehoorzaam, hij luistert naar je. Maar .... je moet niet met je achterwerk naar hem toe gaan staan. Dan krijg je een enorme optater. Want dat doen bokken.


En dit deel hieronder, waar Paul met de honden speelt, dat is de plek waar al die geiten en schapen gemolken worden. Ze gaan dan één voor één het trapje op en Annemein melkt ze dan. Ze staat elke dag om half zes op. In de winter worden ze één keer gemolken, en in de zomer twéé keer.


Je moet wel van hard werken houden, als je zoiets wil runnen! 

 

We lopen weer over het erf, en gaan uiteraard óók nog het winkeltje in. 


De winkel is bijna de hele week open, van 13.00 tot 16.00. Je kunt er heerlijke verse kaas kopen, in allerlei variaties, en ook veel soorten vleeswaren dus. En meer. 


Ga zelf maar eens kijken, op de Linderweg 38 in Linde.😊😊

Vers en eerlijk voedsel, van hoge kwaliteit. Er is hard voor gewerkt. Hier wordt geen kunst- en vliegwerk gebruikt, geen bodem vervuild of uitgeput, en hier hebben alle dieren een fijn en lang leven. Knap, dat je dat aandurft. Want je prijzen liggen dan uiteraard ook iets hoger. Goed voedsel is nou eenmaal kostbaar.


En het is ook ..... heuuuuuul lekkerrrrrrrr!!!😊😊😋
Wij keren bepakt en bezakt weer huiswaarts. En ik beveel je deze plek van harte aan! 💚💚


Thuis, moet ik nog voor onze eigen dieren zorgen. Vanmiddag waren de knollen op. Dus ik moest weer een kruiwagen vol knollen oogsten op de moestuin. Elke twee weken eten de koeien een hele rij knollen op. Dat betekent ..... dat ik met de overige acht rijen nét uit zou moeten komen tot eind maart  .... 


En pompoenen eten ze ook graag. Elke week haal ik uit onze pompoenen voorraad de exemplaren die lelijk beginnen te worden. De koeien eten ze met pitten en al. Sterker nog, ze laten geen pitje liggen! Dat zijn de snoepjes van de pompoen, voor hun!
En in de post ... yesss ... kerstkaarten ... maar ook nóg iets bijzonders! Een pakketje van Moestuinhippie, uit Zeeland! Vol met zaden, van allerlei soorten bijzondere tomaat en paprika's en ook van de naakt-zadige pompoen! Allemaal keurig verzorgd en gesorteerd, in pakjes met de namen erop. Ik kan echt een voorbeeld nemen aan de zorgvuldigheid van deze afzender!


Over pitjes gesproken, de pitten van de naaktzadige pompoen kun je zó uit het handje eten. Die hebben niet dat harde schilletje, en ze zijn dus voor mensen ook de 'snoepjes' uit de pompoen!


Dankjewel Moestuinhippie! Ik ben héél blij met je pakket! 


 

 


Wat een inspiratie weer allemaal vandaag, van twee kanten weer veel geleerd en gekregen. Ik hoop dat ik jullie ook iets van de spirit van deze twee dames heb kunnen doorgeven!


Fijn weekend!😊🌸🙋
10 reacties:

Spaarmoeder! zei

Wat een leuke tip! en zo dichtbij. Is de groente markt steeds op zaterdag?

Teckeltje zei

Het is jammer dat ik zo ver weg woon van dit mooie bedrijfje de WolleSik anders zou ik iedere week wel even naar het winkeltje willen gaan om iets te kopen.
Leuk om te lezen, net of je er een beetje bij bent.

Wendy zei

Net als Teckeltje schreef: enorm leuk! Ik woon in de Randstad en dan is het toch wel zoeken naar zoiets. Leuk blog weer Clarien, fijn begin van de dag.

Coby Breitner zei

Geweldig lang leuk blog. Wollesik alleen de naam is al zo leuk, helaas niet in de buurt maar zelfs hier in de randstad ken ik ook een geitenboerderij. Gister nog gerookte geitenkaas gekocht om kasesuppe te maken.
Zo fijn als jonge mensen hiervoor kiezen. Wij hebben ook een huisje in de Achterhoek en de boer daar om de hoek verkoopt in zo'n stalletje van alles onbespoten. Gourgettes van alles haal ik daar.
Je was weer flink druk.

Anoniem zei

Knap omdat op te zetten ,en in de buitenlucht nog te doen.
Volgens de coronaregels zou dat winkeltje toch dicht moeten !

Gr Jan.

Clarien zei

Het zijn levensmiddelen die hier verkocht worden Jan ;-)

Lies zei

Wat een heerlijk(e) plek(je), Clarien! Zo verzorgd, zo vers, en zo'n aanbod!
Jouw 'winkeltje' ziet er nochtans ook goed uit!
Lie(f)s.

Jacqueline Franse zei


Hoi Clarien,

Fijn dat de zaden zijn aangekomen en wat een complimenten ;-) Superleuk om mijn zaden op jouw tafel te zien liggen, ik hoop dat je er prachtige producten van weet te kweken. Vooral de Malakitavaya is een heerlijke tomaat, ik ben benieuwd of jij ze ook zo lekker vindt.

Heel veel plezier er mee in het nieuwe tuinjaar!

Groetjes Jacqueline (alias Moestuinhippie)

Willem zei

Toen ik, heel lang geleden, ergens jaren '70, nog achter het tekenbord stond had ik op de achterkant ervan de spreuk staan "De tijden veranderen ... de klokken ook". Het was de tijd dat het digitale horloge het analoge horloge verdreef.
Ik moest er weer aan denken toen ik zag dat je nog knollen voerde en dat die knollen er ook nog goed uitzagen. Ik ben van de generatie dat je na Sinterklaas geen knollen meer kon voeren omdat ze vaak voos waren en er nauwelijks nog voedingswaarde in zat. Ze hadden al teveel vorst gehad en de toenmalige rassen zullen vrijwel zeker ook minder ver veredeld geweest zijn ten opzichte van de huidige. Met enig gevoel voor understatement zou je kunnen zeggen "De tijden veranderen, .. de knollen ook" en je hoeft er weinig moeite voor te doen om ook het klimaat erin te betrekken.

Family Home Planner zei

Wat een heerlijkheid om dat zo binnen bereik van je woning te hebben! Linde is me iets te ver fietsen, maar wat had ik er graag een kijkje willen nemen! Wat zou het fijn zijn als we weer meer en meer de kant op kunnen en mogen gaan van vroeger, kopen bij de plaatselijke boer. Of überhaupt.. het hébben van plaatselijke boeren..
Heerlijk om weer even met je mee te mogen op reis!