Lock down tip ... je eigen boekje maken! (deel 1)

on maandag 21 december 2020






Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik met Barbara een workshop ging volgen bij Editha. We gingen leren om boekjes te maken. Op de Japanse manier. Japans boekbinden dus.


Aan het einde van de middag gingen we alle vier weer naar huis met een mooi en stevig zelfgemaakt boekje. Dat boekje is toen mijn (eerste) kruidenschrift geworden.






En onlangs kreeg ik wéér 'les' van Editha. Dit keer leerde ze me de beginselen van weer een andere manier van boekbinden. Ik moest thuis alvast een stof uitzoeken die ik mooi vond, en ik nam maar een hele stapel, want ik kon niet kiezen. 


En zo wandelde ik op een mooie maandagmiddag langs de vaart naar haar huis. Met in mijn tas de lappen. 









Het is altijd eerst wat uitwisselen, wat we doen. Je zou kunnen zeggen dat Editha van ons tweeën de meer 'mystieke' is, en de creatieve, natuurlijk. En ik ben meer aards. Dus dan wissel je zaden uit voor gedichten, en stekken en groenten voor nieuwe technieken om papier te maken en om stof te verven met natuurlijk materiaal.


Echt een mooie combi! 😊


Nu leerde ik dus een nieuwe techniek. Zelf ben ik niet zo vreselijk goed in naaien. Ik kan het wel, gewoon recht stikken enzo, maar niet netjes, en geen ingewikkelde manoeuvres. Ook heb ik geen lockmachine, maar een gewone rechttoe rechtaan naaimachine.


(Dat even voor degene die dit ook wel wat lijkt om te doen, en die ook een beginner is qua naaien. Dat  geeft dus niks, als ik dit kan kan jij het zeker ook!😉)







De stof had ik al snel uitgezocht. Er was er ééntje bij die heel stevig was, en een patroon had waar je wel een jaar lang tegenaan kan kijken. Het is namelijk de bedoeling dat dit een agenda wordt voor 2021. 


Ik mocht een vel papier uitzoeken uit haar voorraad, wat bij mijn stof moest passen. Voor de binnenkant van de kaft. Dat papier maakt ze ook zelf, met linoleumdrukken. 







Na de uitwisseling kreeg ik uitleg over het boekje, en toen was ons uur alweer om (ons 'theekransje' duurt altijd maar een uur want we zijn allebei drukke mieren) en toen moest ik dus zelf thuis verder. De boel aan elkaar naaien. Ik moest dus de kaft maken.


Je hebt als basis een stevig vel (gewoon wit) papier nodig van zo 22 bij 60 centimeter. En dan nog een vel bedrukt papier, van dezelfde grootte, en een lap stof die wat groter is. De twee vellen papier stik je rondom aan elkaar vast. Het bedrukt met de mooie kant naar voren. En de lap stof, met een grote overlap, aan de andere kant. Ook de goeie kant naar buiten.


De overlap van de stof vouw je dan om het papier heen en stikt hem vast.


Nou ja, best lastig uit te leggen. Kijk maar gewoon even mee.











Je hebt nu dus drie lagen op elkaar gestikt. De middelste (niet zichtbare) laag is het witte papier. 


Het leuke aan dit project is, dat het allemaal niet zo precies steekt. Wat voor steek neem je? Gewoon, wat je mooi vindt. Ik nam een brede zigzagsteek. Je kunt bijpassende kleuren garen nemen of juist contrasterend. Je kunt er ook dwars overheen stikken en patronen over de kaft heen stikken, net als bij quilten. Je kunt alle kanten op, gebruik je fantasie.


Ik deed het nogal rechttoe-rechtaan omdat ik mijn eerste boek niet meteen wil verprutsen. 😊  





En vanmiddag was les twee, hier thuis. 


Haha maar les twee daar kan ik weinig over schrijven want we hebben onze tijd zitten verkletsen! Ik heb 7 stapeltjes van elk 5 vellen A4 papier in elkaar gevouwen. Gewoon, dubbel vouwen. Wel netjes de hoeken op elkaar!


En Editha liet mij zien waar de puntjes gezet moeten worden waar het 'blok' (de inhoud van het boek) aan de kaft genaaid moet worden. 








Als ik les twee verder ga uitwerken (dat is mijn huiswerk voor volgende week) en die puntjes en lijntjes ga zetten enzo, dan laat ik dat weer zien. 


Ook maakte ik alvast een foto (hieronder) van een manier om het boek te sluiten. Met zo'n lint. Want dat leek me leuk, en dat moet je op de kaft stikken vóór je het boekje aan elkaar gaan naaien. Ik heb geen maten, dus als je ook zo'n lint wil moet je de maten even gokken. 


Maar het is best goed te zien en in te schatten denk ik.




 


En dat was het. Les 1 en de helft van les 2. Doe je mee? Je eigen agenda maken?


😊😊


(ps .... misschien kan je beter even wachten tot je alle info hebt ... want ik weet natuurlijk nog niet of ik alles wel duidelijk kan overbrengen .... en dan zit jij straks met een verprutste halve agenda ...)




4 reacties:

mrs H. te B. zei

Wat ik een erg leuk boek over "boeken maken" vind is een boek van Arne en Carlos, (van die kerstballen etc.) Make your own Idea book

anneke broos zei

Ja,zo maak ik ook mijn ,,goede dingen boekjes,,Een troost.....het lukt bijna altijd en ik heb ook het boek van Arne en Carlos.Succes

Willem zei

Als twintigjarige heb ik ooit eens van een oud 23-ringsmechaniek een nieuwe ringband gemaakt met een geheel leren omslag. Heb (en gebruik) het nog steeds, maar ben nooit begonnen aan het binden van een boek. Teveel priegelwerk voor mijn vrij grote handen. Bovendien mis ik ook het geduld om dat te doen. Ben best wel een beetje jaloers op mensen die het geduld er wel voor op kunnen brengen.
Maar zoals alles in het leven; je kunt niet alles hebben, dus die beperking heb ik maar geaccepteerd. En het gekke is dat ik daardoor ook geduldiger geworden ben. Misschien toch de leeftijd?

Lies zei

Wat een creatieve madam hé, Clarien! Jij ten andere ook!
Lie(f)s.