Flies.

on donderdag 27 april 2017

Afbeeldingsresultaat voor birds hitchcock


Ken je die film .... 'Birds' .... van Hitchcock?

Zo'n dreiging gaat daar vanuit. Steeds meer vogels komen er, raadselachtig ... Nou zo voelt het bij ons in huis ook een beetje. Alleen zijn het hier geen Birds, maar zijn het Flies.

Vliegen. Tientallen. Nou, ik denk wel honderden. We meppen ze dood en we hangen vliegenvangers op, die na twee dagen zo vol zitten dat er geen vlieg meer bij kan.
Ik dacht dat het door het vee kwam, in de weiden om ons huis. Maar bij de buren hebben ze geen vliegen. Niet zoveel.

Zou er per ongeluk een dood dier ingemetseld zijn in de spouwmuren? Of iets griezeligs ergens in een leiding zitten, of achter een kastje? Het ruikt ook raar in huis.

Nou, ik weet het niet. Als we erachter komen hoor je het. We beginnen maar eens met een vliegengordijn, wie weet helpt het wat. En Liek en ik besluiten dat we die wel even samen op kunnen hangen. Vier kleine gaatjes boren, appeltje eitje.Hm. Nee dus.

Dat kozijn is knetterhard. Ik glij uit met de boor en oeps ....  het mooie nieuwe kozijn, krassen erop en lelijke plekken. Stomme vliegen ook.

Ja ik laat het maar even zien, hoe we klungelden. Nou ja, ik dan.

Ik hoor het manvolk al zeggen ... een vrouw met een boor. Nou meestal gaat dat goed. Maar eerlijk gezegd werk ik het allerliefst gewoon met mijn handen en niet met apparaten en gereedschap en trekkers enzo.

Maar ja, het vliegending ligt dus nog steeds op de grond en het zal er na het weekend nog wel liggen. Want er moest zoveel gebeuren vandaag.

Neem het bonenvak.

Over twee weken is het alweer bonen-poten, dus dat mag wel even netjes gemaakt. Zoals je ziet komt de rogge daar alweer op.

Nou, gewoon met de handen, de rogge eruit trekken. Veel werk? Nee, viel mee, ging net zo snel als met de schoffel of hark. En terwijl je de rogge uittrekt, kun je meteen de kluiten kweekwortels eruit gooien.

Dat scheelt later veel werk. Als je de kweek met gereedschap bewerkt, dan breekt de kluit in vele stukjes en daar groeien weer allemaal nieuwe planten uit. Met de hand is het effectiefst!


De uitgetrokken rogge is onschuldig en zal niet weer aangroeien, dus gewoon op het land laten liggen.

Paul heeft een nieuw speeltje. Een bosmaaier. Wat heel fijn is, want hij maait alle kantjes om het weiland en om de moestuin mooi recht.

Ja je kunt niet alles met het handje doen natuurlijk. Zo zijn de taken mooi verdeeld. Beetje rolbevestigend wel weer, de man met de machine, maar daar zeuren we niet over.

Een ander handwerkje. De peulen aanaarden.

Die arme plantjes hebben het zwaar met die kou. Er zit weinig groei in en ze staan te kleumen. Ik heb alles gewied en de planten aangeaard. Dus aarde er tegenaan geschoven, aan beide kanten. Dan zijn ze iets beter beschermd, en krijgen ze door al die extra aarde een groei impuls.

Ja, je handen. Goud waard.

Handen zijn zo ontzettend handig!! Je kan er zoveel mee. Mijn handen zijn allang niet meer mooi en zacht, maar ik ben geweldig blij met ze!


Een laatste klus vandaag, het vak van de vruchtgewassen uitharken. En daarna ging er een laag compost op de bedden.

Want de vruchtgewassen, zoals pompoen en courgette en tomaat, hebben vééél voeding nodig. Dus geef ze van tevoren alvast een laag extra mest of compost, voor je de plantjes erin zet. Zeker op zandgrond.

Als die verse bedden, klaar voor de jonge planten.

Nu nog een beetje warmer (Lente??) en dan kan alles erin! Dan gaat de groeispurt op de tuin pas echt van start!

Thuis .... zijn er nog steeds heel veel vliegen is er taart!Dat mag wel na zo'n dag. Want we hebben nog wat te vieren ook. Koning Willem, die vijftig wordt.

We hebben eigenlijk niks meegekregen van Koningsdag vandaag. Het was hier te druk. Toch nog even een plaatje zoeken, altijd zo leuk om de prinsesjes te zien en onze mooie koningin.

Oja en de koning natuurlijk, die ook.
Op de valreep .... kwamen er vanavond nog wat geitjes bij. Zo leuk. Helaas zullen ze niet heel lang blijven. Het gras wordt al minder. Dus nu nog maar even er goed van genieten!


14 reacties:

Anoniem zei

Lavendelolie verjaagt vliegen en het ruikt ook nog lekker. Ik heb een site gevonden die ook nog andere tips heeft tegen vliegen.
<a href="http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130724_00669057>lavendelolie</a>
Ik zou trouwens hor voorzetramen gebruiken, dan weet je zeker dat er geen insect binnenkomt. Alleen via de deur dan, maar ook daar kan je een hordeur gebruiken. Je ziet ze veel in Amerikaanse film. De huisdeur draait naar binnen en de hordeur naar buiten.

Clarien zei

Hebben we ook aan gedacht maar daar kan de hond niet doorheen wandelen... Dank voor het meedenken. Lavendelolie heb ik!

Tabitha zei

Vleesetende plantjes zijn niet duur en helpen wel. Mijn ouders hadden hetzelfde probleem in hun boerderijtje.

Mrs.Lavender zei

Kan maar één ding betekenen, dode dieren in huis, muizen, ratten of marters. Wij hebben ze wel eens tussen het plafond en de zolderverdieping.De vliegen komen tussen de openingen van de inbouwspotjes in het plafond naar beneden. Zet de ramen en deuren maar open, dan vliegen ze {misschien} naar buiten.

Barbara zei

Er bestaan sterke dubbelzijdige plakstrips. Misschien is het vliegengordijn daarmee op te hangen (bv Tesa Powerstrips large). Maar aan de foto te zien heeft de bovenrand van het gordijn geen handig vlak gedeelte om een plakstrip aan te bevestigen. Dan zijn zelfklevende haakjes misschien een oplossing, of zelfklevende schroeven. Er zijn allerlei merken, maar als je op Tesa googelt vind je heel veel info.

Barbara zei

Ik hoop wel echt dat de vliegen van buiten komen!! Zo niet, dan houdt het na een paar weken wel vanzelf weer op...

Clarien zei

Ik heb het idee dat ze uit de verwarmingsroosters komen ... en daar kan best ergens een muis in zitten. Muizen horen we soms lopen boven het plafond. Nou maar wachten tot die muis verteerd is dan. :(

Tesa ken ik, supermerk, ik zal es zoeken Barbara! :)

vlasje zei

Ja idd dode muizen, bij mij ook af en toe gebeurd. Na een dag of tien is het meestal over.

Barbara zei

Misschien hoef je dan helemaal geen vliegengordijn op te hangen. Vliegen hebben een hekel aan tocht, dus dan moet, zoals Mrs Lavender al zegt, juist alles open.

Wonen en leven in Roemenie zei

Heb je algedacht aan een zgn vliegenlamp onze buren hingen die vroeger vaak in de stal , het blauwe licht wat ze schijnen hebben vliegen een hekel aan of een apparaatje wat een soort voor mensen onhoorbaar geluid maakt waar vliegen een hekel aan hebben. Ik zie al dat jij ook niet met handschoenen aan in de tuin kan werken ;). Fijn weekend.

Anoniem zei

Afgelopen jaar hebben wij ons boerderijtje ook helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. Op de nieuwe! Bovenverdieping hebben wij maandenlang iedere dag wel 100 vliegen gevangen. Wij hadden last van klustervliegen. Waarschijnlijk zijn ze tussen de isolatieplaten terecht gekomen en dit als nest gebruikt. Zodra ze in het voorjaar uitvliegen zijn ze van de 1 op de andere dag verdwenen.

Mootje74 zei

Wij hebben hetzelfde probleem hier ook gehad, in de boerderij van mijn schoonouders. Daar kwam het van al het hout wat werd gebruikt. Met een paar weken zwakt het wel weer af.
Groet Monique.

Clarien zei

Fijn dat wij niet de enige zijn met die vliegenoverlast! En om te horen dat het vanzelf ook weer over gaat. En die klustervliegen heb ik op gegoogeld, wat een drama is dat. Zo erg is het bij ons nog net niet gelukkig ..

Dolf zei

Hoi Clarien, ik heb laatst daarover wat gelezen in het boekje "Mileuvriendelijke adviezen" van Greet Buchner en Fieke Hoogvelt. Deze stellen dat Afrikaantjes, Citroengeranium (een Pelargonium), Citroenkruid, de Vlier, Walnotenbomen, Brandnetels,en boerenwormkruid kwa planten en bomen zouden helpen. Met je boerenerf zouden de bomen misscien een mogelijkheid zijn of misschien kun je de plantjes kwijt.

met vr. groet Dolf