Boerderijdagen (2)

on vrijdag 21 april 2017De dag begon met een Grote Schok. Echt, letterlijk, een enorme schok was het!! Voor die arme Brit.

Wat er precies gebeurde ... geen idee. Brit stond bij het schapenhek te blaffen naar haar bal, die achter de stroomdraad in het weiland lag. 'Kom hier bal!' Maar bal kwam niet. We gingen wandelen dus ik deed haar riem vast (ijzeren ketting) en waarschijnlijk kwam dat aan het draad.

Brit jankte zo hard ze nog nooit gejankt heeft (en ze heeft al wel vaker aan het draad gezeten) en ze spoot weg naar huis. Daar zat ze te bibberen voor de deur. Ze heeft wel twee uur zitten bibberen binnen, ondanks aaien en knuffelen en koekjes. Die ze niet opat. Toen kwam er weer wat leven in.

Maar ook de rest van de ochtend terwijl ik aan het werk was zat ze stilletjes te kijken. Nog steeds ontdaan.

Vanmiddag zijn de kooltjes en de sla geplant. De kolen zijn aardig gegroeid ondanks de kou maar de sla staat stil. Alles gaat de tuin in.

Probleem is vooral dat er nog geen kas is. Alles staat buiten of in koude bakken en met de nachtvorst schiet dat dus niet op. Omdat de kolen al groot zijn zet ik alles op de tuin, in een wachtbed.

Oh en kijk, Brit wordt alweer de oude. Terwijl ik met volle kratten plantjes naar de tuin heen en weer loopt duwt zij de bal tussen mijn voeten. Handig Brit, wil je dat ik een smak maak? Nee ze wil gewoon spelen. Gelukkig maar! (maar regelmatig vandaag had ze nog even zo'n trilbui .... het heeft erin gehakt die schok!)Daar staan de kolen. de eerste lading. En waarom zoveel kolen?

Nou dat zal ik je vertellen. Weet je wat er gaat gebeuren met deze kolen? Ik denk dat driekwart door de dieren wordt opgegeten. Want ... ik kweek hier op een gescheurd weiland. Hartstikke nieuwe tuin. Die bodem zit vol engerlingen en aardrupsen en ritnaalden en meer van dat fraais. En al die larven die leven van de wortels van planten.

En ja, nu is al dat gras weg, en storten ze zich massaal op mijn malse jonge plantjes. Ik heb de balans hier verstoord, en krijg de rekening gepresenteerd. Daarom is je eerste moestuin jaar vaak zo lastig.

Maar die beestjes zullen na één of twee jaar een stuk minder in aantal zijn en dan gaat het beter.De kolen gaan in een wachtbed want ik heb nog niet alle bedden klaar. Ze staan dan dicht bij elkaar, en worden later verplaatst. In elk plantgat gaat een scheut mooi bruin slootwater, en wat koemestkorrels.

Dan het kooltje erin, gat vullen, aandrukken, en, nou ... zet hem op kolen!!

Kijk dit soort beestjes bedoel ik. Als je het niet zeker weet, gooi alles wat eruit ziet als een rups wat je in de grond tegenkomt vér weg of voer het aan de kippen. Wormen natuurlijk laten zitten.

Hier staan nu zeventig kolen. Zou ik er twintig van overhouden? We zullen zien!

Voor de sla geldt hetzelfde. Zaai maar véél plantjes als je een nieuwe tuin hebt, want je verliest geheid wat. Als je al een oudere tuin hebt of een volkstuin kan het meevallen.

Je kunt goed zien dat ze niet in kas hebben gestaan, ze zijn ongelijk gegroeid. Maar ook dat gaat in de grond en het beste er maar van hopen.

Ja en er zijn ook nog dieren binnenshuis. Het stikt van de vliegen bij ons binnen. Er zijn er zo vijftig in de keuken. Een gevolg van nog geen horren hebben, een hond hebben die de deur open laat staan, en een bende vee in de omgeving.

Nou heb je slimme en domme vliegen. De domme vliegen vliegen meteen tegen de plakkerige vliegenvanger aan. De slimme vliegen doen dat niet en die moet je dus zelf vangen. Die plakkerige sliert vind ik trouwens een rotding, ook al zit hij vol met domme vliegen. Want ze spartelen heel lang.

Een dier doodmaken daar ontkom je soms niet aan. Maar het moet wel pijnloos. Dus we gaan voor de opgerolde krant methode. Snel, milieuvriendelijk, en sportief. De vlieg heeft een kans. 


Dertig vliegen doodgemept. Yess! Dan wandelt Brit weer naar buiten en laat de deur wijd openstaan en maakt ruim baan voor zestig nieuwe vliegen. Je zou es moeten zien er zitten nu 5 op het scherm van mijn laptop.

En dan nu .... de gezelligste klus van vandaag!!

'Brommers Kieken' kijken! Die had ik gemist van de week. Het gaat over tieners uit onze buurdorp! Kijk je mee? 
5 reacties:

tientonnerelf zei

Wij hadden ook een hond vroeger en nog steeds heb ik deurdrangers. Nog steeds handig, ook met koude dagen !

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat ze hier doen tegen de vliegen is vitrage voor de deur hangen en eerlijk gezegd het helpt wel. Ik doe ze in 2 stukken , dus in het midden het open gedeelte zodat je erdoor kan lopen en ook de hond en katten, en inderdaad van die vieze vliegentrips. Als het heel warm is hingen ze vroeger bij ons witte lappen voor de ramen om de warmte buiten te houden misschien zie je dat bij de boerderijen bij jullie ook, je huis is heerlijk koel.Het valt hier mee met de rupsen etc tot nu toe ,wel heb ik zoals zoon zei ''werknemers'' niet op de loonlijst staan oftewel volop regenwormen. Wat sneu van je tomatenplanten wat ik las van de week. Vorige week zag ik ze hier al op de markt mij nog te vroeg en nu helemaal met een natte koude week met maar 5 graden. En arme Britt wat is ze geschrokken en ik denk jij ook, op z'n moment zou je willen dat het dier kon praten :)
Gr Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Clarien zei

Deurdrangers, tuurlijk! :)

Enne leuk om weer even mee te kijken bij jou in Roemenië Henriette, ik hoop dat we snel een keer die kant op kunnen! :D

Daphne zei

Ach ach, arme Brit!!!!
En arme jij, want ik denk dat jij net zo schrok!

Ik heb je blogadres doorgegeven aan mijn schoonvader, die is hier, achter ons huis, een stukje moestuin aan het opzetten.....je geeft altijd zoveel tips en leuke berichtjes, misschien heeft hij er nog wat aan.
Groetjes, Daphne

Barbara zei

Mooie documentaire! Bedankt voor de tip. Het geeft heel veel om over na te denken, over geluk en tevredenheid, over de waarde en de prijs daarvan, over ons voedsel en de mensen die dat produceren, over hoe natuurlijk ons agrarisch buitengebied nog is (niet zo heel erg dus) en hoe we daarmee omgaan...
Ik geloof trouwens dat boerderijen eigenlijk allemaal van die vliegengordijnen voor de open deuren hebben, van draden, lint of die zachte 'kattestaarten'. Of Tasjeskatoen???
Makkelijker dan drangers als je in de zomer heen en weer loopt met dienbladen drinken en lekkers en zo :)