Waar gaat het over?

on maandag 10 april 2017
Misschien zat je op een verhaaltje te wachten? Was je benieuwd waar het vandaag over ging in Moeskers Moestuin?

Nou, ik ook. Ik was ook benieuwd waar het vandaag over ging. Ik had echt géén idee. Want er was zo'n brei van foto's ... allemaal van die verschillende dingen.

Echt geen idee waar het vandaag over moest gaan.

Over de rabarberstekken? Die aan de weg stonden? Want misschien zijn er nog bloglezers die een stek willen komen halen? Maar helaas ze zijn op. Na het weekend waren de drie kratten leeg. En staan er nu bij ons in de omgeving vele vele nakomelingen van de rabarber van Klaasje!

Ze weet het zelf ook al want ze kwam nog even langs vanmiddag. 'Je rabarber staat in heel Overijssel Klaasje,' zei ik. 'Nou da's prachtig!' zei ze.

Ze kwam ook met het idee om maggiplant stekken bij de weg te zetten. Want daar hebben we ook heel veel van. Nou, nog iemand maggi?? :D

Of ..... moet het gaan over hoe de paardenstal langzaam ingericht wordt? Paul is stoelen aan het uitproberen. En zijn nieuwe tafeltje. Ik geloof dat het hem daar wel bevalt. Ik geloof ..... dat we gescheiden zijn .... van tafel.


Offe ..... kijk er zijn ook foto's van die ene bak buiten, met die vroege erwten en tuinbonen, waar we de toppen van eten. Dat is een groot succes! Ik kan het echt aanbevelen.

Doe er wat bloemen doorheen en het lijkt ook nog heel wat. Maarre .....
....... als je paardenbloemen neemt .... wel even iets langer wassen! Daar zitten hordes vliegjes in. Bij mij liepen ze door de mayonaise.

Maar wel opgegeten natuurlijk. Je bent natuurmens of niet. Paul zag had ze niet gelukkig.Of moet ik iets vertellen over de moestuin? Waar dit weekend de wortelbedden zijn gefatsoeneerd? En de winterwortel is gezaaid, en de winterbiet.

Die zaai je iets later. Ze zijn wat steviger dan de zomerbiet en wortel, oftewel bosbiet en bospeen. En de winterse versies zijn ook beter te bewaren. Het is wel een gedoe vind ik altijd ...... wortel zaaien. Je zaait heel snel te dik.

En Brit vindt die bedden het allerleukst om doorheen te rennen. Na al dat werk. Nee het is nog steeds geen 'paadjeshond'.

Oh misschien kunnen we het hebben over de boktorren. Of zijn het geen boktorren?

Toen er een stuk hout omviel brak de schors eraf. Allemaal beestjes eronder. En onder de schors was het vermolmd.

Heel boeiend die torren. Ze eten het hout dus op. Als je hout in je huis hebt eten ze zo je huis onder je vandaan. Dat is minder leuk natuurlijk daarom wordt het hout meestal behandeld. Bij ons ook.

Arme torren .... iedereen is tégen ze. Maar Brit niet. Brit is dol op boktorren. Ze eet de schors op met torren en al.Ze maken flinke gaten, die torren. Of eigenlijk de larven van die torren. Je kunt es in zo'n gaatje kijken of je de larven ziet. Zelf zag ik ze niet. Maar het schijnt dat je ze zelfs kan horen knagen.

Nou, onze torren schoten weg door het gras.


Ja we kunnen het ook hebben over het weer netjes maken van de voortuin. Voor de permaculturisten onder jullie .... ik heb alleen de voorste halve meter zwart gemaakt. De rest mag blijven zoals het is. We wonen in een opgeruimd dorp en je moet je toch een beetje aanpassen!

Alles wat eruit kwam is een halve meter naar achteren in de border gegooid. Alle mineralen terug de aarde in.

Over mineralen gesproken .... in de oude moestuin groeit de wilde postelein bij de klippen op. Dat komt denk ik omdat ik daar vorig najaar de hele composthoop heb gedumpt. Op die bedden. Er is nu zoveel voeding dat die postelein het geweldig doet.

Nou dat is salade nummer twee.Salade zonder dressing. Want die was op.

Dat is misschien iets voor morgen? Dressing maken? Mocht je nog een lekker receptje hebben laat je dat hier achter?

Of moet het gaan over het paardenbloembier? We hebben 4 liter en Paul is er niet kapot van. Hij vindt het te bitter. Ja ... paardenbloem is vrij bitter. Daar moet je van houden. Heineken bijvoorbeeld is wat zoeter.

Nu moet ik dat alleen opdrinken. Ook wat.

En de schapen ..... daar kun je blog na blog over schrijven. Ze zijn zo lief, en die kleintjes zijn zo grappig. Het leukste is als ze zo vanuit het niks wel een halve meter de lucht in springen, recht omhoog. Eén begint en ze doen het allemaal na.

Vanavond ging ik met Brit nog ene rondje om het weiland. De schapen en Brit moeten wel aan elkaar wennen. Ze gingen natuurlijk allemaal op de loop toen die wolf ineens hun kant op kwam.

Nou, maar een beetje voorzichtig aan elkaar laten wennen. Komt vast wel goed. Misschien binnenkort ...... zal de wolf zal met het lam verkeren, zoals in Jesaja.

En zo hadden we toch nog een blog.6 reacties:

Shirley zei

Nee dat is geen boktor. Die ken ik helaas goed. Dit is een wants: bodemwants Rhyparochromus vulgaris. Gevonden op http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/33116/Welk-soort-kever-insect-is-dit

Clarien zei

Aha aha aha .... bodemwantsen .... weer wat geleerd!! Ik kende alleen maar bedwantsen. Nou ja niet hier thuis gelukkig! :D

Konden ze mooi in die gaatjes van de boktorren kruipen!

Anoniem zei

Ik zie dat Britt veel dingen opeet die hij ziet liggen en vaak op de composthoop zit ed, je zult er daarom vast wel aan denken om hem geregeld medicatie tegen wormen en vlooien en teken te geven.

Clarien zei

Ja hoor dat doen we zeker! Want Brit scharrelt de hele dag op en rond het erf en ik zie niet altijd wat ze doet en binnenkrijgt. Dankjewel voor het meedenken! :D

Jeanneke zei

Mooie blog, met een bijzondere overweging aan het eind!
Mooi, in deze Goede Week, ook als Paasgedachte.
Lieve groet en alvast fijne Paasdagen gewenst,

Jeanneke.

Clarien zei

Lieve Jeanneke, met zoals altijd weer een lieve en positieve reactie, ik wens jou en je familie, en alle anderen, ook hele fijne Paasdagen!