Man of machine.

on woensdag 12 april 2017
Werk je met de hand of gebruik je apparaten?

Ja dat hangt ervan af natuurlijk, wat voor een klus het is. Het grootste deel van de moestuin hebben we met de hand omgespit, gewoon, met zo'n vork. Maar er was nu nog een vak, waar de rogge al kniehoog stond. Buurman Henk had al gezegd ... 'Oh daar heb ik wel een handfrees voor, kom die maar even lenen.'

Nou, Miriam en ik vandaag naar Henk. Of we dat ding konden lenen. Ja dat kon maar Henk moest wel even mee ... om het uit te leggen.
Nou ik dacht dat het zo'n klein makkelijk apparaat was, waar Mirjam en ik met z'n tweeen al duwend en kletsend wel even dat stuk land mee konden fresen. Maar nee het was een joekel van een ding, harstikke zwaar, met overal knoppen en hendels.

'Ja dan druk je hier de choke in en dan haal je deze hendel over en dan tegelijk gas geven, veel gas, en deze hendel omhoog en de pook twee slagen opzij.'

Wablief?

'Wil je het voordoen?' Ja Henk wilde het wel voordoen. Nou is Henk erg sterk, maar dat ding ging er bijna met de hele Henk vandoor, zo zwaar trok hij. Ik zag Mirjam en mij daar al achter bengelen ....


Goed. Ander plan.

'Als jij ons land freest, gaan wij op jouw land aan de slag.' Deal! 

En zo gingen wij met z'n tweeën helpen bij het wieden van de aardbeibedden op de Zonnehorst, en freesde Henk het laatste deel van Moeskers Moestuin.

Aardbeien wieden, gewoon, met de hand.

En kijk .... waar ik een hele dag over had gedaan was nu in een uurtje gepiept! Ja het heeft absoluut voordelen als je een machineparkje in je schuur hebt staan. Het laatste vak van de tuin is nu gefreesd, nu alleen nog even spitten.


Er was nog meer te doen. Ook op alle paden is de rogge blijven staan. En daar kom je met de spitvork niet meer doorheen.

Maar tadaaaa .... Hendrik Jan is er ook nog!!

Eerst even Hendrik Jan z'n messen slijpen, dan in de handen spugen, en hopla, daar gaan we!!

En een half uur later, kijk er is een heel pad! Gewoon met 1 schaar en 2 handen. Ja dat is toch meer mijn ding dan een choke en een pook en een hendel en een ronkende motor.

Mooi stil werken, knip knip.
Bosmaaiers en motorzagen en trekkers, je ontkomt er niet aan. Echt heel handig zijn al die apparaten.

Maar als het even kan werk ik liever met de hand. Kruiwagentje mee, hark, vork, spa, schoffel, en Hendrik Jan mee, en tomtomtom zo lopen we het weiland op. Werken, en tegelijk naar de kievieten luisteren. 😊

De frees is blijven staan. En het ging regenen. Ik kreeg hem niet over de stroomdraad heen getild .... en daar stond hij dan. Eenzaam, nat te worden. Dus maar even een dekje erover gelegd.

Want, man of machine, voor beiden moet je goed zorgen.
2 reacties:

Catrien zei

mijn man (boomkweker) heeft ook zo n ding, is heavy werkje hoor! hij heeft keer bijna ongeluk mee gehad. ik ben net als jij, lekker met de hand , zweten, spierpijn, en genieten van de roep van de fazantenhaan, en nog meer moois.
ik geniet elke dag van je schrijfsels!
groetjes, catrien
( fijn he, die regen! mag hier nog wel beetje meer komen!(reeuwijk))

Dufraing Marc zei

aan de kleuren van de machine te zien - een agria - goei duits merk!
Soms is een machine wel gemakkelijk en kun je er dingen mee die met de hand niet of nauwelijks te doen zijn. Nog veel ^plezier in je tuin - hier in zuid frankrijk begint van alles zijn neus boven de grond te laten zien (aardappelen, sla, bonen) en dit alles in volle grond. Nu al enkele dagen zo droog en warm dat ik al beginnen sproeien be;