Het vee en Anloo.

on woensdag 19 april 2017Als ik laat ben met bloggen zegt Paul altijd .... schrijf het dan morgen. Maar dat werkt niet. Dat is yesterday's news. Elke dag heeft zijn eigen verhaal dus .... toch nog even snel een verslagje van vandaag! Ook al hebben we nét een dikke wereldreis achter de rug, he-le-maal heen en weer naar .... Anloo!

Maar ik moet ook nog even de ochtendwandeling laten zien. Lente dwarrelde achter ons aan vanmorgen, ze had het druk met allerlei vage dingen, iets met wind en met bloemen, en af en toe een hagelbuitje tussendoor. Dat vond ik minder leuk.

'Had je dat niet eerder kunnen zeggen? Dan had ik een plu meegenomen!'
'Welnee, dat is nou juist het leuke van april, die verrassingen!! Zó jammer van Buienradar.'

We drogen snel op in de zon en wind, en gaan natuurlijk ook nog langs de schapen. De wolf en het lam komen elkaar nog elke dag nader .... en vooral de lammetjes zijn nieuwsgierig. Brit zit op mijn voeten en de lammetjes komen helemaal naar het hek.

'Ben jij leuk of gevaarlijk?'
'Leuk.' zegt Brit. 'Zullen we spelen?'

Maar daar steekt mama schaap dan weer een stokje voor. Meekomen Kwik Kwek en Kwak!Ah joh, Brit, morgen gewoon weer proberen!

De geiten voeren de hele tijd grootste shows op. Brutaal als de raven, lenig als apen, en vreselijk grappig zijn ze ook. Vooral Berend Bokje. Hij zit de hele dag in de etensbak. Stuntjes uithalen en indruk maken op de lammetjes.'Kijk mij es leuk liggen!!'

De lammetjes huppelen weer ergens anders heen en Berend springt ze achterna. Wat een leventje hebben die beesten!
Om 18.00 haal ik buurvrouw Hillie op. Zij gaat een presentatie geven over De Zonnehorst, en wel in Anloo. In het dorpshuis. Voor de 'Vrouwen van Nu' wat vroeger ook wel de 'Plattelandsvrouwen' genoemd werd.

Ik mag mee als chauffeur en voor mentale ondersteuning en ook voor de gezelligheid natuurlijk.

Prachtig. Anloo. Weer zo'n eeuwenoude kerk. En een echte Brink met van die bomen .... en een Dorpshuis, wat eigenlijk een gymzaaltje is maar het is erg gezellig met al die Anlose dames.

Overijssel meets Drenthe! 😊😊

'Zal ik plat praten of niet?' overweegt Hillie. 'Nou, toch maar niet, misschien verstaan ze het niet.'
Kijk en dat snap ik dan niet, want voor mij is Overijssels en Drents hetzelfde. Maar ja dat zeg je niet hardop natuurlijk.

Ze heeft een verzameling produkten uit de winkel en van het land meegenomen, en de dames zijn muisstil als Hillie vertelt over hoe zij in 35 jaar het prachtige bedrijf Zonnehorst hebben opgebouwd. Het is ook echt een heel boeiend verhaal. Dat hou je te tegoed!

Er staan mooie bloemen op tafel. Vast uit iemands tuin. En we krijgen koffie met Groninger koek. Of wacht, het zal wel Drentse koek zijn.

Natuurlijk zijn er veel vragen. Veel van deze dames hebben zelf ook een agrarisch bedrijf gehad, en vast ook grote moestuinen. Wat is het verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch? Die vraag komt altijd.

Maarre .... het is alweer na middernacht ..... nou dat komt dan een andere keer. En óók de spectaculaire test die ooit gedaan is met die biologische komkommer en die niet-biologische komkommer ... echt ... je gelooft het niet!

Ook dat komt later! 😉  Truste!!


1 reacties:

M.A.C. zei

Wat een heerlijk verhaal weer over Lente de lammetjes en brit,truste voor jou maar dan voor vanavond