Koud biertje.

on maandag 6 april 2020





Ik kan veel hebben van mijn planten maar deze ging vanmorgen wel heel ver. Met haar lange groene tengels zat ze gewoon in mijn koffie. Sluuuuurp.

Haha, nou ja, een plant heeft misschien Γ³Γ³k wel behoefte aan een opkikkertje, 's ochtends.

Hoe zit het met jullie? Opkikkertje nodig? Of kun je je inmiddels al een beetje schikken in de veranderde omstandigheden? Maak je je zorgen? Over toekomst, baan, ziek worden, andere dingen? Tja dat zou heel goed kunnen natuurlijk. Toch loopt alles vaak heel anders dan je zou denken. En waar je je het meeste zorgen over maakt ... gebeurt vaak niet.

Nou, kom even bij mij meekijken. Hoewel ik niet zoveel nieuws heb. Ha, ik heb het halve weekend met die zere rug gezeten. Echt gezeten. Op de bank! Maar gelukkig sinds vanmorgen kan ik weer wat scharrelen en rustige klusjes doen. Wat in huis rommelen, wasje ophangen, beetje vegen en strijken.

En vanmiddag .....







...... vanmiddag was ik weer hier!!

Maar dat plaatje dat moet een beetje anders. Dat moet zo:





Want ik was echt heel blij om weer op de tuin te kunnen werken.

Dat is dan weer het voordeel van (een kleine) tegenslag. Als het achter de rug is dan realiseer je je weer hoe fijn de gewone dingen zijn. Zoals, pijnvrij op je tuin scharrelen.

Een rustig werkje dus. En het was vanmiddag 'worteldag'. Dat betekent dat je het beste kan werken aan de wortelgewassen. De gewassen, waarvan je het wortel-deel eet. Dus ik ging voederbieten zaaien en uitjes poten. Uitjes, die vallen officieel niet onder de 'wortelgewassen' maar horen bij 'bladgewas'. Want de ui, die je eet, dat zijn gewoon verdikte ondergrondse bladeren.

Toch mag je ze volgens de zaaikalender op worteldagen poten en zaaien.






Ik zet altijd eerst lijnen uit, en duw de uitjes dan langs die lijn de grond in. Zo acht centimeter uit elkaar. Ik heb ze dit keer flink diep de grond in geduwd, verder dan anders. In verband met de droge bovenlaag. Het is belangrijk dat de ui in contact komt met de vochtige diepere lagen.

Anders kan zo'n pootuitje in die schrale zuid-oostenwind makkelijk uitdrogen.

De uitjes zijn ook hier bedoeld om het hoofdgewas, de voederbieten, te beschermen tegen plagen. Na de uitjes, heb ik daar tussenin de bieten gezaaid. Ook die, dieper gezaaid dan anders.

De geul, waarin de zaden gelegd worden, is flink diep getrokken. Tot op de vochtige onderlaag. Dat was ongeveer vijf centimeter diep. Dan leg je de zaden daarin. En dan sluit je die geul weer goed af met droog zand. Zodat het vocht daar onderin niet zo makkelijk kan verdampen. Ook weer niet teveel zand erop. Ongeveer twee tot drie keer de dikte van het zaad.






Tot slot duw je de aarde goed aan, ik doe dat meestal met een hark.

En dan is het veldje klaar. Aan de buitenkant zie je géén verschil ... maar hieronder liggen nu toch echt pootuitjes voor zo'n duizend dikke knapperige uien, en zaden voor ruim tweehonderd joekels van voederbieten.








Maar zover is het nog niet. Kom op april, we hebben regen nodig!!

πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§

Nou, ik denk dat de meeste mensen helemaal geen regen willen en genieten van het stralende voorjaarsweer. Wat ook heel fijn is natuurlijk. In onze tuin is het één groot vogelconcert. Allemaal blij. Allemaal druk aan het nestelen.

Bovenin de eik zie je ook één groot nest. Daarin zit een kraaienechtpaar. Die zijn hier net komen wonen. Haha, nieuwe buren. Ik maakte me wel een beetje zorgen om onze toekomstige kuikens, maar heb ergens gelezen dat kraaien nooit roven 'op eigen erf'.

Iemand die weet of dat klopt?





Verder ... een gewone maandag. Met één verschil, namelijk Bob logeert hier, tot morgen. Zijn werk heeft hij natuurlijk bij zich, en hij en Paul zaten de hele dag in de paardenstal achter de laptop. Te werken. Maar eind van de middag gingen de heren samen nog een rondje Lemelerberg wegtrappen op de racefiets.

En zodoende .... waren we allemaal wel toe aan een koud biertje, eind van de middag! 😊😊






10 reacties:

Unknown zei

Wat fijn dat het weer iets beter gaat πŸ’–

Hilde zei

Wat fijn dat je weer buiten kon werken!
En bedankt nog voor alle uitleg voor zelf voorzienend zijn van de afgelopen dagen.

Ben heel benieuwd wat je van de kruiden studie vindt.

Hier ook veel in de tuin, eerste zwaluwen gisteren gespot!

Lies zei

Blij je weer in actie te zien, Clarien !
Lie(f)s.

Anoniem zei

HΓ© gelukkig dat je weer iets kunt doen buiten. Het is wel een groot werk wat je aangepakt hebt. Maar het regent hier nu, ik zal hard blazen, dan komt het zo jou kant op;-)

Willem zei

Jouw zaaikalender is overduidelijk niet opgesteld door iemand die de schone Drentse taal machtig is, anders was de term 'worteldag' er nooit in terecht gekomen. Als mijn ouders het over een worteldag hadden dan werd er een gewone doordeweekse dag mee bedoeld. Je had de zondag en de worteldagen. Wellicht dat in jouw woonomgeving die term ook nog wel bekend is, want ook in de omgeving van Meppel is het een bekend woord en de streektaal houdt niet op bij de provinciegrens.
Dat nest in aanbouw, is dat echt een kraaiennest? Bij mijn weten bouwen kraaien nooit hun nest dicht bij bebouwing. Roeken doen dat wel, en als dit een roekennest is, heb je er volgend jaar een tiental bij huis, want roeken zijn voor alles kolonievogels. Ik hoop voor je dat het een eksternest in aanbouw is. Eksters zijn wel solitaire vogels. Een voltooid eksternest is ei-vormig. Daaraan is het altijd te herkennen. Nou is er van de foto niet alles af te leiden, maar aan de slordige bouw te zien is het wel een roekennest. Kraaien en eksters zijn hele nette bouwers. Misschien toch de moeite om het vogelpaar te verjagen. Wel met de nodige voorzichtigheid, want roeken zijn bij mijn weten nog steeds beschermde vogels, maar desondanks wel grote hinderposten voor je tuin.

Wendy zei

Oh nee, ik heb denk mijn uitjes dan veel te ondiep geplant. Ik zal er vandaag snel nog wat aarde opgooien. En ja het is echt veel te droog overal. Woon tussen de bollenboeren en en er wordt overal al volop water gegeven. Fijn dat je rug weer meewerkt!
Als het een eksternest is zou ik die ook niet graag dicht bij huis willen. Dan ben je zeker je eitjes kwijt en het zijn enomorme herriemakers. Maar ja, je hebt niet altijd iets te willen he, maar goed ook anders waren we allemaal kleine dictator(re)tjes :-)

philivd zei

Als het roeken zijn pas dan op je tuin,die zijn gek op zaden en jonge plantjes.Als het eksters zijn pas dan op je jonge grut,die hebben een "neus"of "zesde zintuig"voor wanneer de jongen uitkomen en zijn verzot op vlees.Bij het fokken van Muskuseenden een paar jaar geleden hebben we dat meegemaakt.Ook kleine konijntjes zijn een maaltijd voor hen,kraaien en raven zijn dezelfde vleeseters.

Clarien zei

Bedankt voir het meedenken allemaal. En nee het zijn geen roeken en geen eksters. Die herken ik wel. Het zijn echt kraaien.

Willem zei

Als het inderdaad kraaien zijn, kraaien zijn solitair levende vogels, heb je er na het broedseizoen weinig last meer van. In het broedseizoen gewoon even extra attent zijn op kuikens en andere kleine levende have, want hoewel kraaien vooral aaseters zijn, versmaden ze ook een vers kuiken niet. Of ze ook muizen vangen weet ik niet, waarschijnlijk wel als ze die 'voor de snavel' krijgen, en dat zou weer een gunstige bijkomstigheid zijn voor je tuin.

Robot stofzuiger zei

Leuk artikel om te lezen!