Drachtig of niet?

on vrijdag 17 april 2020





Hoewel buitentomaten veel lastiger zijn te kweken dan kastomaten, probeer ik het toch elk jaar weer. De reden? Ik vind ze lekkerder. Om de één of andere reden heeft alles wat buiten in zon en regen is opgegroeid véél meer smaak.

Maar voordat het zover is ben je wel even zoet. Want ons land is nou eenmaal niet zo geschikt voor die subtropische vruchten. Hoewel het hier steeds meer op de subtropen gaat lijken. Dat wel.  

Nou, beginnen maar weer bij het begin. Dus, een goeie bodem en een goeie plek. Hieronder, tegen de warme zuidmuur van de stal, stonden ze vorig jaar ook. Tomaten kun je prima een paar keer achter elkaar op dezelfde plek kweken. 

Wel even weer goed wat compost door de grond werken.





Daarna ben ik weer compost gaan maken. Dat gaat het hele jaar door. Laagje voor laagje bouw je zo'n hoop op. Met dit warme weer mag er zelfs extra water of poepsoep overheen. Want een composthoop leeft. Dus die moet bij droogte ook water.

Toen ik het kruimelhooi onderuit de bak van Bella schepte, om op de compost te doen, vielen daar eieren uit. De hennetjes leggen daar vaak een eitje, en door al dat hooi zie je dat dan niet.

Nu vonden we er een paar. Brit kreeg er eentje die onderin de bak lag, want dat was vast al wel een oud ei. En Brit maakt dat niks uit, hoe vers of hoe oud zo'n ei is. Haha en kijk hoe de kippen verontwaardigd om haar heen stonden.

'Ze eet zomaar ons ei op!!!!!'





Toen we vanmiddag koffie dronken reed er een trekker de paardenbak in. Met een mooie houten kar er achter. Het was een kennis van overbuurman, die een kar vol wilgenhout voor ons had. Om te versnipperen.

Ja we krijgen nog wel wat bezoek zo af en toe. Netjes op afstand. En hop daar gingen de takken. Bij de rest van de takkenbulten.




Overbuurman ging ook nog even bij Bella kijken.

Bij haar is het moeilijk te zien of ze nu wel of niet drachtig is, ook al is ze al bijna uitgerekend. Ze heeft een dikke buik, maar ja, ze eet ook flink wat. Toch meende ik te zien dat de uier wat voller werd de laatste dagen. En de bekkenbanden lijken ook al wat slapper te worden.

Maar ja ... het kan ook je verbeelding zijn natuurlijk. Omdat je dat graag wilt.

Maar buurman dacht nu ook, dat er toch echt een kalf in zat. Hij dacht het te kunnen voelen, door tegen de rechterkant van het koeienlijf te 'stoten'. Wel zachtjes hoor. Maar even later voelde hij het weer niet.




Het blijft dus nog even spannend.


(ps. ik zag net bij de reacties van gisteren dat er ook al naar gevraagd werd .... ja boerin ik denk inderdaad dat ze aan het 'uieren' is .. goed gezien! Ze is 25 april uitgerekend. Ik zal morgen even een goeie foto van opzij maken!)


4 reacties:

Anoniem zei

Hier is de boerin weer, ha,ha,ha. Ik ben een trouwe volgster van je. Ik houd zo enorm van het buitenleven, vandaar. Maar ik ben benieuwd naar de fotos van Bella van opzij. Laat ik de boer er ook even naar kijken. Bij ons zijn afgelopen week 3 kalfjes geboren, gaat bij ons het hele jaar door. En toch het blijft bijzonder, iedere keer weer opnieuw!! Groet, Corine.

Lies zei

Tof, Clarien, Brit en de kippen.... !
Straks een kalfje...?!
Hier is 't zalig aan 't regenen, 'k hoop bij jullie ook.
Lie(f)s.

Willem zei

Een nicht van me onderhoudt een innige relatie met een op-en-top Friese veehouder en van hem hoorde ik dat een drachtige koe asymmetrisch dik is. Ik kan me er zelf weinig bij voorstellen en het is me ook nog nooit opgevallen, maar hij (her)kent zijn ca 200 koeien allemaal en in de melkstal schijnt hij ze aan de uiers te herkennen. Dat zegt volgens mij iets over zijn betrokkenheid bij zijn dieren.
Ook een tomaat met zo'n 'waterring' smaakt nog altijd uitstekend vind ik. Het is inderdaad een feit dat zongerijpte tomaten uit de volle grond altijd anders smaken dan in steenwol gekweekte exemplaren. Terwijl het toch echt zo is dat kastomaten een optimale voeding en leefomstandigheden krijgen. Waaruit maar weer eens blijkt dat volmaaktheid niet hetgeen is waarnaar we onder alle omstandigheden moeten streven.

Anoniem zei

Ik had vorig jaar vier verschillende soorten tomaten gezaaid. Gestreepte, pruim en een Russisch soort. Zelfs de franse coeur de boeuf.
Heerlijk voor pasta sauzen en salades. En ze smaakten echt beter dan uit de supermarkt.

Wat zou het leuk zijn als er een kalfje komt, je verlangt hier al een tijdje naar toch?

En ik kan me herinneren dat toen we nog kippen hadden, ik bij het uithalen van de eieren uit het hok er een liet vallen en de kippen er echt bij kwamen kijken, zo van je hebt mijn kind vermoord. Ik vond het eigenlijk best zielig:(

Hier regent het Idd ook net zoals bij Lies. Goed voor de tuin zullen we maar zeggen.
Groetjes
Annemarie