Doe maar vijf.

on donderdag 26 maart 2020




Gisteren had ik Eline weggebracht, en toen ik thuis kwam reden er een paar grote trekkers met karren voor ons huis. Ze stonden eigenlijk op het punt om weg te rijden.

'Verhip!!' dacht ik, 'het maaisel!!'

En ja hoor, het waren de mannen van het bedrijf, dat al het sloot-maaisel komt bergen. Al dat maaisel dat al maanden langs de sloot ligt, kon nu eindelijk worden opgehaald, omdat de paden eindelijk droog genoeg zijn.

Maar ik wilde dat maaisel graag hebben, net als twee jaar geleden. Daar had ik over gebeld met het waterschap, en die zouden dat dan weer doorgeven aan dit bedrijf. En nu reden ze -bijna- weg!

'Hallo!' riep ik, al springende uit de auto.
'Hallo!' zei meneer loonbedrijf. 'Wij zijn al bij uw achterdeur geweest en bij uw voordeur en zelfs al helemaal achter bij de koe. Maar u was er niet.'

Nou, gelukkig. Nu was ik er wel. En, of ik het maaisel weer wilde hebben. Want dat scheelde hun héél veel heen en weer rijden. En, hoeveel vrachten ik dan wilde. Ik zei maar lukraak iets. Vijf vrachten. En heb toen snel Bella uit het weiland gehaald en in de paardenbak geparkeerd.





De eerste vracht hadden ze natuurlijk bij zich en die werd meteen gedumpt. In het weiland. Want ze hadden een grote aanhanger, en die kon de bocht niet maken, naar de paardenbak.

Dan moet je snel beslissen. Gooi maar op het weiland. Ik dacht, we zien later wel weer hoe we dat daar dan weer weg krijgen. 

Nog een paar keer kwam hij terug. Netjes manoeuvrerend, zodat het pal langs het hek viel.






Vanochtend kwam de laatste vracht. Nu hebben we dus de alpen liggen, op het weiland. Paul schrikken natuurlijk. Maar hij zei niet zoveel. Alleen maar ... 'wat liggen daar nou weer voor bulten.'

Maar hij is inmiddels al wel wat gewend, gelukkig.

Och, sjonge, en verder is het hier aanpoten. Volop voorjaar. Ik heb sinds de griep nog steeds niet zo héél veel energie, en alles gaat erg langzaam. De plantjes in de kas moeten elke dag water. Dat kost alleen al wel een half uur.





En er waren nog kruiden en bloemen die moesten worden uitgeplant. Ik heb inmiddels de kruiden, waar ik in het kruidenschrift over schreef, gekocht. Dus het tere driekleurig viooltje, in de originele kleuren, wit, geel, en violet. En ook het longkruid.

De katten helpen flink als ik daar aan het graven ben. Zij graven ook holletjes, en plassen of kakken daar dan ook meteen in. Yek. Altijd dus handschoenen dragen als je katten hebt en tuiniert!








Karton van bedden gehaald, de bedden glad gemaakt, en er rijen en rijen uitjes op gepoot. Daar tussenin wil ik dan volgende week de voederbieten voor Bella zaaien.





Tja en hoe gaat het dan met je handen? Vanwege Corona was ik ze nog vaker dan anders, en mijn handen liggen nu, aan het begin van het seizoen, al aan flarden. Omdat je natuurlijk niet álles met handschoenen aan kunt doen.

Maar vooral vanwege dat wassen en wassen en wassen tegen het virus. Met zeep ook nog. Daar kan mijn vel niet tegen. Het laat gewoon los.

Alle middeltjes en kruidjes heb ik geprobeerd, en niks helpt, of het werkt juist averechts. Behalve .....






...... behalve dan dat smeerseltje dat ik een paar weken geleden van Editha kreeg. Ze maakt die middeltjes zelf. Dit is een zalf met goudsbloem, en nog meer. Ik weet het niet meer precies.

Het is bijna op, en ik ga vragen of ze nóg een potje wil maken. Zelf heb ik nog steeds, of alweer, zát verse goudsbloem in de tuin. En of wij hier dan ook het recept mogen weten. Het ruikt namelijk ook nog heel lekker. Nou, dat komt hopelijk dus nog!





Ja en dit gaat ook verder. De mondkapjes. Elke dag een stuk of wat. Per twee gaan ze in enveloppen, en dan op de post. Het maken ervan gaat steeds sneller. In het begin deed ik er een half uur over, nu nog maar vijf minuten. Dat komt ook omdat buurvrouw ze vóór knipt. En, ik strijk niet meer tussendoor, op de naden, maar vouw de naden open met de stompe helft van de schaar.

Die strijkbout steeds stomend en wel naast me, dat vond ik niet duurzaam. En dit gaat ook best. Wel strijk ik ze als ze af zijn, een heel stel tegelijk.

Ook overweeg ik om er geen elastiek bij te doen. Dat kan iedereen er best zelf door rijgen. Maar ja, ik heb net 6 pakjes elastiek gekocht. Dus de komende dagen krijg je ze nog mét elastiek!







Wel zeg ik er steeds bij, en nu hier ook maar weer, dat ze niet per definitie bedoeld zijn voor mensen in de zorg. Ze zijn vooral voor eigen gebruik, en niet zozeer om jezelf te beschermen, maar meer om je omgeving te beschermen, tegen jou.

Verder, allemaal nog gezond? Nog geen ernstige griepklachten bij jullie hoop ik?

Morgen iets over .... thuisonderwijs. Niet uit eigen ervaring, maar een goeie tip van een zéér ervaren thuis-onderwijzeres! Maar nu te moe. Truste! 😊


12 reacties:

Lies zei

'De Alpen op het weiland' -> schitterend geschreven, Clarien !
Ahh..., je handen..., blijven verzorgen hé ! Wassen en smeren...
Rustige nacht,
Lie(f)s.

Anoniem zei

Ik gebruik Palmer’s cocoabutter bodylotion voor mijn handen en onderarmen. Trekt goed in na een minuutje, zonder een vettig laagje achter te laten. En anders ouderwetse Nivea uit blik gebruiken. Werkt perfect.

Tamar zei

Dit jaar probeer ik echt zoveel mogelijk met handschoenen aan te werken in de tuin. Wat onnatuurlijk voelt het, maar het behoud voor je handen. Mijn nagels krijg ik eindelijk beter schoon door ze in een stuk zeep te klauwen.... dat werkt wel goed.
En voor calendulazalf of goudsbloemenzalf heb ik een heel eenvoudig recept. Met maar 3(!) ingrediënten maak je een hele pure zalf.
Zie hier de link: https://tamarkookt.blogspot.com/2015/11/zelf-calendulazalf-maken.html hoop dat die het doet.
Succes met je handen en hopelijk krijg je gauw weer wat meer energie!

Marc Dufraing zei

Enkele dingetjes "van horen zeggen" ivm je handen:
- vroeger "toen de dieren nog spraken" (nee dat is flauwe kul) toen er nog veel handenarbeid was en de westvlamingen aan de franse kant 'bieten gingen trekken' (bieten rooien met de hand) plaste men op zijn eigen handen en er zouden dan geen/minder kloven komen. urine werkt inderdaad ontsmettend
- een garagist vertelde me dat zij nooit last hadden van schrale handen / kloven omdat ze altijd met 'vuile olie' bezig waren
- uierzalf(een boer heeft dat in huis) is nog steeds goed voor schrale handen
Tips uit een ver verleden maar er werd toen niet zoveel aandacht gegeven aan al dan niet vettige handen ...

cin zei

Coronatijden en tuiniershanden, het is me wat. Ik was nooit een grote zeepgebruiker bij het handen wassen, juist vanwege het uitdrogende effect (en ik zit ook altijd aan mijn gezicht), bijgevolg keek ik altijd een beetje verbaasd als ik medetuiniers hoorde over hun droge handen en hoe compost ze uitdroogt... geen last van...behalve nu dus. Ook hier is het calendulasmeerseltje de redding.

Hilde zei

Haha,dat zijn beste bergen ja! De berustende reactie is herkenbaar.
Een paar jaar geleden kreeg ik nog thuis soms een hoop protesten en vragen, maar nu maken we zowaar samen compost. Wel 'nette' compost, met een zeef, dat is het compromis.

Leuk om weer mee te kijken in de kas! En om het gevlekte longkruid 'in het echt' te zien.
Nadat ik laatst veldkers en gewoon barbara kruid heb nagetekend van internet zag ik het prompt overal staan.
Geweldig leuk. Al die mooie en interessante plantjes waren er altijd al, maar ineens zijn je ogen ervoor geopend.

Anoniem zei

"de Alpen op het weiland" :-) Je hoeft dus niet meer op wintersport. Zelf smeer ik uierzalf op de handen, voor het slapen. Dan doe ik wollen (vinger)wanten aan en kan het de hele nacht lekker intrekken. Calendula in olie 14 dagen elke dag even omroeren/aandrukken en klaar. Is ook een goed middeltje vind ik. Had je de aardappels al in de grond?

Anoniem zei

Ik heb zelfs allemaal kleine kloofjes bij mijn vinger kootjes. Gelukkig hebben we nog genoeg handcreme in huis. Hier ook de hele dag wassen en smeren. Buiten werken is nu fijn, je bent bezig en het is ontspannend en je ziet meteen resultaat van je werken. Ik las vanochtend nog een waarschuwing van een viroloog om al je gekochte groenten en fruit met water EN zeep te wassen voor gebruik omdat er het corona virus op kan zitten door aanraken en hoesten ed in de supermarkt en groentewinkel. Ook als je deze kookt of bakt.

Miki zei

Las toevallig net op een Engels blog over handcreme, speciaal ontwikkeld voor verpleegkundigen die natuurlijk ook heel vaak hun handen moeten wassen: https://thatsnotmyage.com/beauty-at-any-age/nursem-the-hand-cream-soothing-healthcare-workers-hands/

Anoniem zei

Ha Clarien, als jij alleen thuis bent hoef je toch niet steeds je handen te wassen? Alleen als je gaat eten zou ik denken. Aloe Vera zalf is trouwens ook heel goed, die heb je een keer gemaakt dacht ik, groeten Mijntje

Clarien zei

Mijntje ja misschien heb je gelijk. Misschien hoeft het niet. En toch zijn er vaak momenten dat je even de deur uit moet, voor een boodschap, even bij de buren helpen, mondkapjes naar de brievenbus brengen. Zelfs na onze eigen post halen was ik mijn handen want de postbode en krantenbezorgers zitten ook aan onze brievenbus.

Voor mijzelf ben ik niet zo bang, maar Paul heeft vroeger vaak bronchitis gehad en daarom toch een beetje opletten

astrid zei

Clarien, ik word helemaal stil als ik zie wat een werk jij op een dag doet. Wat een enrgie (ondanks je griepje) wat een doorzettingsvermogen. En daarnaast zo begaan met anderen en altijd behulpzaam. Petje af! Fijn om mee te mogen lezen, inspirerend en leerzaam.