Grote schoonmaak huis en tuin, dag 1.

on maandag 8 januari 2018




Hoe verzin je het, een grote schoonmaak. Daar heeft nooit niemand zin in en toch doen we het al eeuwen lang, wij vrouwen. Mannen hebben daar wat minder last van.

Het is gewoon fijn om alles één keer per jaar tiptop te hebben. Dat alle spindraden en harenklonten en stofnesten en muggepoep en alle roet op plafonds, muren en ramen, voor één keer even goed worden aangepakt.

En aangezien ´de vakantie van de tuinder´ in januari valt, hou ik in januari grote schoonmaak.








Paul werkte vandaag thuis en keek het meewarig aan. Héb je eindelijk vrij van de tuin, ga je aan het poetsen. Ga toch een boek lezen!

Maar hij sjeest wel tussen de middag even naar de bakker voor een doos met lekkere broodjes, dat dan weer wel.






En de zon, die scheen maar, en die scheen maar .... dus ik heb besloten dat het schoonmaken alleen in de ochtenden gebeurt, en ´s middags naar buiten. Want je moet het ook weer niet overdrijven.

Bovendien is er in de tuinen en op op het erf ook al weer veel te doen. De siertuinen, waar ik normaliter niet veel aan doe, want dat doet Paul, die kunnen ook wel een grote schoonmaak gebruiken.

Maar eerst naar de kippen.





Het ziet er alweer rommelig uit bij het nieuwe kippenhok en dat komt omdat ik er allemaal hekken en stroomdraad omheen heb aangelegd.

Dat is vanwege Brit. Zij wil de kippen nog steeds pakken. Vooral nu ze verhuisd zijn want daar is Brit het niet mee eens. Ze wil dat ze teruggaan naar de paardenbak. Dieren houden niet zo van verandering.

Het is ook vanwege de kippen zelf, op deze manier krijgen ze steeds wat meer ruimte. In kleine stapjes. Om te wennen.

De zon schijnt nog steeds uitbundig. Dus gaan we verder in de voortuin.





Langs de randen maak ik de grond wat los. Het worden geen pikzwarte perken, want al dat groen is zo waardevol voor de bodem. Maar ik maak het om de stenen wat losser want anders worden die stenen overwoekerd.

Alle takjes en los spul wat gevallen is gaat achterin de borders. Daar wordt dat allemaal mooie humus. Het eerste jaar duurt dat vrij lang voor het verteert, maar het gaat elk jaar sneller. Want door al die humus komt er steeds meer leven in je bodem, en verteert het blad en kruid steeds sneller.

Ook krijg je op die manier veel meer roofinsecten en bijen. Gooi dus niks weg maar werk alles terug de bodem in.





Oh enne ..... al dat groen .... dat hoef je niet allemaal terug in de border te gooien, dat kun je ook als voer gebruiken. Voor je kippen ....





..... je krijgt zulke mooie fitte kippen als je ze de hele winter vers groenvoer geeft, van je onkruid.

Je kunt een deel door het voer van hond en kat fijn knippen. Die hebben ook groen nodig. Gebruik paardebloem, muur, klaver, weegbree, brandnetel, postelein, kleefkruid en andere goed eetbare kruiden, en strooi af en toe wat fijne snippertjes door hun voer.






Maar wat natuurlijk óók kan, met dat wintergroen ....







..... gewoon zelf opeten.

Nou je zal zien .... je komt nog onkruid tekort!! 😊😊

Verder had ik ook wat struiken gesnoeid. Dat moet eigenlijk na de bloei maar toen hadden we geen tijd. Van de sering heb ik wat takken meegenomen want ik wil ze graag stekken. Want van de mooie sering heb je nooit teveel. Je kunt zo'n stek ook weggeven.

Of dat kan, zo midden in de winter, weet ik niet. Als ik eraan begin laat ik je wel weer meekijken. 😉







Het zijn heldere nachten, nu met die vorst. Loop je wel eens buiten ´s avonds? Ken je het sterrenbeeld Orion? Kijk eens naar zijn linkerschouder, daar zie je een prachtige heldere rode ster.

Betelgeuze heet hij. Hij is 1200 keer groter dan de zon en op één na de helderste ster in ons zichtbare heelal. Hij is aan het eind van zijn leven, en kan zomaar ontploffen. Op elk moment.

Dus bekijk hem nog even goed ...




.... maar het kan ook nog een paar tienduizend jaar duren hoor.


4 reacties:

Anoniem zei

Ik durf zelf nooit te snoeien als er vorst voorspeld wordt, bang voor vorstschade.

Wieneke zei

Ik hoop vanavond Betelgeuze eens goed te gaan bekijken. Met dit heldere weer moet dat wel lukken.

Willem zei

Hoe stek je seringen eigenlijk? Gevoelsmatig zou ik direct na de bloei een stek nemen van een nog niet geheel verhoute topscheut, zoals bij een Hortensia, maar is winterstek ook mogelijk? Of moet je ze stekken zoals ik de druiven altijd vermeerder; net boven een oog vlak afknippen, de wond met entwas of parafine afdekken en de stek een centimeter of vijf onder het oog schuin afsnijden, oppotten in stekaarde en licht wegzetten, maar niet in de zon, bij een temperatuur tussen 20 en 25 graden. De knop zal snel uitbotten en na enige weken zal ook de wortelvorming op gang komen. De stekken afdekken met een hoesje of glazen pot, maar wel voorkomen dat er schimmel optreedt. Als er voldoende wortels gevormd zijn, het hoesje verwijderen en de stek afharden. Omstreeks juni kan de stek dan ter plekke uitgeplant worden. Of je wel of niet stekpoeder wilt gebruiken is aan jezelf. Stekpoeder bevordert de callusvorming en is daarom schimmelwerend, maar teveel stagneert de wortelvorming is mijn ervaring. In ieder geval met beleid gebruiken.

Clarien zei

Willem dankjewel weer! Ik copy paste je reactie als we aan het stekken gaan! :)

Wieneke, en, heb je een knipoog gehad? :P