Prutswerk.

on woensdag 24 januari 2018
Heb je nou ook dat het soms lijkt alsof je leven bestaat uit een aaneenschakeling van prutsdingetjes? Van allemaal kleine mini taakjes die samen je leven vormen?

Landen veroveren en elektriciteit uitvinden en werelddelen ontdekken enzo dat hoeft allemaal niet meer. Dat is al gebeurd.

Ik klaag niet hoor, want al die Grote Heldendaden en kruistochten enzo dat ging vaak gepaard met veel slachtoffers en veel ellende. Nee, geef mij maar prutswerkjes!

Vanmorgen waren ze voor ons huis aan het prutsen. Fietspad deel 1.

Het kan nog wel een jaar duren voordat het pad er is. Maar het lijkt al heel wat zo met die borden! 😊

Ik zocht op de hooizolder naar de hoedenplank van mijn auto. En ja hoor daar lag hij, onder een dikke laag vogelstront en met een gat erin geknaagd van de muizen. Zo gaat dat op die zolder. De vogelpoep ging er met een beetje moeite af, maar het gat bleef.

Dus is de klus voor vandaag, borders snoeien, uitgesteld, en ben ik de zolder gaan opruimen. Want het is daar een dierenwalhalla. En ook hebben we meer opslagruimte nodig voor het hout, en moeten er meer spullen opgeborgen worden op deze zolder.

Wat een prutswerk, zo'n zolder opruimen. Waar begin je?

Eerst maar één kant leeghalen. Daar stonden zeven kleinere ramen met van die dikke hardhouten kozijnen. Zonde om weg te doen, dacht ik vorig jaar. Maar, wat moet je ermee? Het is enkel glas, niemand hoeft die dingen nog. Dus het kan weg. Vrijdag gaan ze naar de sloop. Of als iemand van jullie ze wil voor een schuurtje ofzo? Morgen zal ik er nog een foto van plaatsen.

En stapels en stapels tegels, allemaal over van de verbouwing. Hele dozen vol nog. Zwáár dat die zijn. Eén zo'n doos weegt dacht ik zo'n veertig kilo. Natuurlijk bewaren we die tegels, maar ik durfde ze niet op een kluitje bij elkaar te zetten. Want misschien breekt dat wel door de vloer.

Dus liggen ze nu op een rij, verdeeld over de houten planken. Het neemt zo wel meer ruimte in beslag, maar er bovenop kunnen de wat lichtere spullen.

Beneden in de houtschuur zijn B&B blij met mijn gezelschap. Ze zijn heel lief aan het spelen, net twee kinderen die tevreden met de duplo aan het prutsen zijn terwijl moeders het huis doet. Zoiets.

Het is heel simpel met dieren. Zolang je in de buurt bent zijn ze zoet. Ben jij binnen en zij buiten,  dan gaan ze na een tijdje voor de deur liggen zeuren.


Hieronder in die hoek moet heel wat weg. dan kan daar nog meer hout gestapeld worden. Die deuren en ramen moeten allemaal naar zolder. Dit zijn wat grotere ramen die ik af en toe gebruikt als opwarm-ramen voor op platte bakken. Voor vroege voorjaarsteelt.

Ja ik laat het maar zien. Want verder had ik niks vandaag. Die deuren, die gaan op zolder tegen een muur.

Je kunt die niet helemaal rechtop tegen de muur zetten want dan valt dat om. Maar er stond al een andere rij deuren, en die had de vorige bewoner heel handig met een kettinkje vastgemaakt zodat ze niet kunnen vallen.

Dat doe ik hem precies zo na. Kettinkje zoeken (2 aan elkaar gehaakt) en een hamer en wat spijkers.


Goed plat tegen de wand, en het staat stevig. Ze staan wel iets verschoven maar dat komt door de deurklinken. En ook om ook hier het gewicht wat meer te verdelen over de vloer. Geen idee of dat nodig is. Misschien is het complete onzin.

Nu is er bij het hout weer een hoek vrij. Alles nog iets herinrichten, en er kan weer stookhout bij. Onder die zakken met schapenvachten. Daar gaan we nog mee vilten. Maar oh wanneer?

Eind van de middag was er onverwacht bezoek, en ook verwacht bezoek. Dus het prutsen op zolder stopte vrij abrupt, en ik kan geen mooie 'af' foto laten zien, want het was nog niet af.

We gingen binnen lekker verder prutsen. Aan een voorjaarsproject.11 reacties:

Anoniem zei

Wat zijn Brit en Bekje toch schattig! Goed dat je de deuren stevig vastgezet hebt, zo kunnen ze niet op dieren en mensen vallen.

Anoniem zei

Ideetje... het gat in de hoedenplank dichtvilten met een plukje schapenvacht. Of is dat een te prutserig werkje? Veel succes met de prutsklusjes
Groet Sis

Veronique Van den Bossche zei

Vilten...is ook veel 'gepruts' maar het interesseert me wel want ik heb ook 2 zakken schapenwol op de zolder die liggen te wachten....ik kreeg die van een buur.De wol was behoorlijk vervuild,dus ik heb die gewassen en gedroogd.Maar ik denk dat ik daarmee een grote fout heb begaan,omdat de natuurlijke vetten weg zijn denk ik...Iemand daar een idee over?

Veronique Van den Bossche zei

En...B&B zijn inderdaad zo schattig...kat en hond zegt men dan...

Willem zei

Als je zoveel (last van) muizen hebt, krijg je dan geen vraat ervan in de zakken schapenwol?
Misschien dat er toch nog iets teveel boerenbloed in me zit, maar ik had in jouw plaats toch nog wel een paar katten aangeschaft/aangehouden voor 'in het achterhuis', dus ongewenst in het woongedeelte. In mijn kindertijd liepen er op en rond het erf altijd een twintigtal van die 'moezevangers' rond en die kregen alleen 's morgens en 's avonds een aantal liters melk van ons. Voor hun andere eten moesten ze zelf zorgen en hielden ze de boel behoorlijk muis- en ratvrij. Dat er bij tijd en wijle wel eens eentje verwilderde, werd nooit als een probleem ervaren.

Clarien Cornelisse zei

Sis die hoedenplank gaat in mijn rommelauto, daar maakt een gaatje niet zoveel uit hoor. :D

Veronique ik ken hier inmiddels een aantal mensen die met ruwe wol kunnen werken en er een bruikbaar product van kunnen maken. We gaan met die zakken een keer aan de gang en dan laat ik dat uiteraard allemaal zien. Of je er verkeerd aan gedaan heb denk ik niet. de wol in de winkel is toch ook gewassen?

Willem ik zou wel tien katjes willen! Maar helaas ze pakken ook vogeltjes dus we doen het rustig aan. Voorlopig houdt Bekje de hele zolder min of meer muisvrij. Dit gat komt volgens mij van vóór Bekje.

Doordat die zakken hoog hangen aan stokken kunnen de muizen er niet bij (dacht ik..)(zitten nog geen gaten in tenminste :D)

Danielle zei

Hoi Clarien,
Weet jij zo de afmetingen van de ramen? Zijn ze gelijk van maat? Ik ben nog op zoek naar een aantal ramen voor een broeibak. Groet Daniëlle

Unknown zei

Wat een leuke blog houd je bij! Volg het nu sinds een aantal weken, heerlijk leesvoer! En over die kozijn; ik zou ook graag een afmeting weten, zoek nog voor het nieuw te bouwen kippenhok :)

Clarien Cornelisse zei

Voor de ramen kijk even bij 26 januari!

Anoniem zei

Veronique, het is niet erg dat het vet al uit de vacht is. Dat vet is handig als je wol gaat spinnen. Je hoeft het er nu niet tijdens het vilten uit te wassen.

Veronique Van den Bossche zei

ok,dank je wel Anoniem,is goed om weten!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...