I'll fix you.

on zaterdag 13 januari 2018
Kun je de planeet redden? Nee. Kun je niet.

Als je dat gaat proberen word je gefrustreerd en moe. Er gebeuren nou eenmaal allemaal verschrikkelijke dingen en die krijg je ook nog es allemaal te horen en te zien. Via de krant en teevee en facebook en andere slinkse wegen.

Je kunt dat niet tegenhouden. Heel jammer maar dat gaat je niet lukken in je uppie. Maar je kunt wel wat anders doen. Gewoon, in je eentje, van die kleine minuscule dingetjes. 

Bijvoorbeeld je buurvrouw helpen. Of niet woedend worden als iemand in het verkeer je afsnijdt en dus niet je vinger opsteken. Geef een big smile. En denk bij jezelf, I'll fix you.

Fix you. Dingen fixen. Dingen repareren en weer goed maken. Kleine dingetjes. Dingen doen die mensen blij maken. Of die goed zijn voor de bodem en de planeet en de dieren en de insecten.

Vandaag had ik steeds dat liedje in mijn hoofd. Ik was met een heel gewoon simpel werkje bezig, een hoek van het erf aan het opknappen. De bessen snoeien. Maar ik hoorde steeds dat liedje.

Fix you.De planten in deze hoek waren niet zo best meer en de bodem was schraal. Geen bodemleven. De bodem was zo dood als een pier. Puur zand.

Zieke planten? Dode bodem? I'll fix you.

Eerst zorg je voor de planten. Haal veel weg. Bij bessen snoei je alles, op een paar mooie jonge takken na, die je afknipt nét boven een oog wat naar buiten wijst.

Zo fix je de bessen weer. 😊

De laurier snoei je kort, op een hoofdstammetje en misschien een of twee zijtakken na. Knip daar ook een stuk af. Je zorgt dan dat hij meer energie naar zijn wortelgestel kan sturen.

Kijk vooral regelmatig van een afstandje. Of het 'klopt' wat je doet.

Haal wat stekken van de bessen en de andere planten die je snoeit, en zet ze in goede aarde met een klein beetje water. Zodat je reserveplanten hebt.

Je redt plantenlevens!! 😊

En dan ..... het belangrijkste .... je gaat de aarde redden! Haha nou ja, een heel klein stukje van de aarde, je gaat de bodem verbeteren. En dus nieuw leven je tuin inblazen!

Ik wil niet zeuren, dit is geen 'slecht nieuws blog'  ..... maar wist je dat we in ons land in dertig jaar 70% van de insecten zijn kwijtgeraakt?? Heb jij ooit nog muggen en bijen op je voorruit na een zomers autoritje? Nee dus. Die zijn er haast niet meer.

Maar het goeie nieuws is .... je kunt daar in je eigen tuin wat aan doen!! Fix it!!

Als je iets snoeit in je tuin, of als je onkruid weghaalt of wat dan ook ..... voer het snoeiafval en het onkruid dan nooit of te nimmer af!! 

Hou het op je tuin! Het is namelijk het allesmooiste spul om je tuin weer levend te krijgen.

Knip alles klein en strooi het gewoon weer terug op de borders en in potten of als je dat niet mooi vindt, leg het apart op een hoop, laat het verteren en breng het dan weer terug op de bodem.

Zo 'fix' je de bodem weer! Zo krijg je weer bodemleven en insecten. Echt, je zult verbaasd staan hoe snel de natuur zich weer herstelt als jij een handje helpt. Een handje fixt.


Alles wat gesnoeid is is kleingeknipt en teruggegaan op die schrale bodem, en daar ging bij ons nog een laag houtsnippers overheen.

Misschien heb je dat niet? Spaar dan je takjes op en versnipper die. Knip ze fijn. Leg ze op een hoopje. Dat wordt ook mooi afdekmateriaal.

Als je niks afvoert hoef je ook niks te kopen. Geen plastic zakken met geconcentreerde korrels. Spaar ook je keukenafval. Alles voor je bodem.


Wat er dan uiteindelijk gebeurt ..... is dat het een en al leven wordt in jouw tuin. Bacteriën, schimmels, insecten, zoogdiertjes, vogels, alles komt naar jouw tuin! En je krijgt sterke en vitale planten, ook in je moestuin. En die geven jou dan ook weer gezondheid en vitaliteit.

Je wordt steeds fitter en blijer, van al dat gezonde om je heen en al dat leven en die mooie beestjes in je tuin .... en met die energie kun je weer een stapje verder in ...

..... de planeet redden en de medemens blij en gezond maken.

Haha wat een verhaal he? Ja het schoot zo uit mijn toetsenbord. Dat heb je soms.
.... het kwam door dit ene liedje, van Fred Knittle, dat ik aldoor in mijn hoofd had vandaag.

Fred's liedje helpt mij altijd om energie te steken in projecten die onhaalbaar lijken.

Zoals de planeet redden. Gewoon, tóch doen. Proberen.

I will try to fix you.
8 reacties:

Hermanna Collenius zei

Leuk om Kareltje ook weer eens terug te zien... Dit deel van het erf komt niet zo vaak in beeld!

Margriet zei

Inspirerende blog weer !!
Fijne zondag...

Hannah Bos zei

Mooi! Groet Hannah

Jeanneke zei

Mooi en bemoedigend weer, Clarien, jouw blog en het liedje!

De naam Hermanna Collenius van de reactie hierboven intrigeert mij... Mag ik vragen, is dat het pseudoniem van een van jullie dochters die (in de Herman Colleniusstraat) in Groningen woont?

Liefs,

Jeanneke.

Clarien Cornelisse zei

Leuk gevonden Jeanneke, maar nee.
Hermanna?

Wieneke zei

Dat is een erg ontroerend liedje. Er biggelde een traan en dat gebeurt maar zelden bij mij. Je hebt helemaal gelijk trouwens met dit inspirerende logje. We kunnen zeker de planeet niet redden, maar laten we op onze eigen vierkante meters doen wat we kunnen. Enne.... snoeien doet groeien, he? :-)

Kees de Boon zei

Prachtige song en ook schitterend gecovered door Coldplay: https://www.youtube.com/watch?v=k4V3Mo61fJM

Hermanna Collenius zei

Jeanneke, dit is "gewoon" mijn Gmail account. Niets te maken met de straatnaam, wel met de schilder overigens, maar dat is een ander verhaal! Je bent de eerste die er een opmerking over maakt, kennelijk "leeft" deze Groninger schilder niet zo erg meer.