Een plekje voor Bekje.

on dinsdag 30 januari 2018
Bekkie de kat heeft een mooie plek in de bijkeuken. Dat wil zeggen, als ze niet teveel beweegt in de slaap, want dan valt ze om, met mand en al. Haar plek is leuk (voor het raam, met uitzicht), en hoog (wat een kat graag wil) maar niet zo stabiel, op een wiebelige hooikist.

Vanmorgen was de mand weer omgevallen en was poes maar gaan slapen op de mat bij de deur.

Dus, daar gaan we wat aan doen.

Ik wilde een stevig bankje maken waar die mand op kan staan. Dat is ook makkelijker met schoonmaken want dan kan je zo de dweil eronder door halen.

Hoe maak je zo'n bankje? Gewoon, afkijken, van iemand die verstand van zaken heeft. Het hondenhok is gemaakt door onze 'huis' timmerman, en die heeft daar voor de grap een krukje bij gemaakt. Dat krukje ga ik nu precies namaken, en dan op maat, zodat het naast de wasmachine past.

Eerst op zoek naar hout. Een plank en een balk hebben we nodig. Een plankje vind ik wel, maar het is kromgetrokken doordat het hier buiten in de kapschuur staat. Maar ik denk niet dat dat een probleem is voor Bekje.

Dus, een kromme plank, en een balk, waar je poten van kan zagen.

Om netjes rechte lijnen te trekken voor het zagen kan je een lineaal en een potlood gebruiken. Maar als je dat even niet bij je hebt kun je ook je zaag en een schroef gebruiken. (van Karin geleerd)


Heel nauwkeurig opmeten. De poten moeten 37 centimeter lang worden.

Hoe het kan weet ik niet, maar één dan de poten is een halve centimeter te kort. Héél apart. Hm ...

Er zit niks anders op dan nog een extra poot te zagen.

En dan die poten netjes afschuren langs de zaagvlakken. Zodat het mooi afgerond is. En je geen geschuur over de grond krijgt straks.

De poten worden aan het blad vastgeschroefd. En dan is het af. Het is wel een tafeltje met een bolle rug geworden. Een soort van olifantentafeltje is het geworden.

Katten houden erg van hun nagels ergens in zetten, bijvoorbeeld in je nieuwe bank of in de gordijnen. Geef ze dus altijd iets van tapijt of ruw touw om hun nagels aan te scherpen dat scheelt je heel wat meubels.

We gaan op zoek naar wat resten tapijt om op de tafel te spijkeren.


Die doos met spijkers komt van de kringloper. Die zie je daar soms nog, van die mooi gesorteerde dozen voor 1 of 2 euro. Neem die vooral altijd mee.

En dan is het bankje af.

En is er ook wat over, namelijk de hooikist. Die verhuist naar de keuken waar hij eigenlijk ook hoort. Om rijst en bonen en dat soort dingen in te laten garen.

En ook voor de voeten.
Wat een heerlijke zonnige dag was het vandaag. Heb je ook al de eerste voorjaarsbodes gespot?

Vanmiddag waren de borders van de voortuin aan de beurt. Dat zijn allemaal van die werkjes waar nu tijd voor is. Ik kan nog niet veel doen op de moestuin. Het is er nog te nat.

Dus weer een stuk tuin netjes gemaakt. Dat stelt niet veel voor. Zo'n border werk ik wat om, de kluiten gras en ander onkruid worden omgekieperd maar blijven wel liggen. De vaste planten worden gesnoeid.

Dat lijkt laat, maar ik doe het pas eind van de winter zodat insecten daar kunnen overwinteren.

Tot slot gaat er over alle afgeknipte takjes en omgekeerde pollen een laag compost, meestal houtsnippers, en dat is dat.

En vanmiddag pakte ik ale zaden in een doos en in een paar tassen, want we hadden een zadenruilbeurs(je) met een paar buurtgenoten.

Dat is leuk om te doen, en je krijgt ook steeds sterkere planten, als je lokaal zaden uitwisselt. Want de zaden uit je eigen buurt, die hebben zich aangepast aan je eigen bodem en klimaat, en zullen het veel beter doen dan bijvoorbeeld zaden van buitenlandse rassen.


En zo zaten we met een groepje dus vanmiddag te kletsen over de tuin en over groenten en ook over heel andere dingen, en zaden te shoppen bij elkaar.

Mocht je dat leuk vinden ga ook es rond in je buurt. Meestal vinden moestuinders het heel leuk om uit te wisselen, niet alleen zaden maar ook ervaringen. Een groeps-appje is zo gemaakt.


Terugfietsen, het was al half zes, en de zon ging onder. Je kunt goed zien hoe nat het land nog is.

Nee dat wordt nog niet de tuin op, deze week.

En aan de andere kant, in het oosten, kwam de maan omhoog. Een mooie volle maan. Dat betekent, bovengrondse groenten zaaien! 😊
7 reacties:

ingrid zei

Heerlijk om te lezen weer!

Anoniem zei

Fijn dat Bekje nu een fijn, warm plekje heeft om te slapen, zonder dat ze ergens vanaf kan vallen. Die zaden omruilen is een goed idee, hebben het zelf gemerkt met een boom die in een heel andere,vooral vochtiger en vruchtbaarder, grond opgekweekt was dan wij hier hebben. Deze wil op onze droge en arme zandgrond niet goed gedijen. Men zegt dat het bij hooikoorts ook altijd goed zou zijn om honing uit de eigen directe omgeving te gebruiken, wil het in elk geval eens gaan proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Anoniem zei

Dat krabpaaltje zou ik ook zeker ergens laten staan. Wij hebben twee krabpalen in huis staan. Van jongs af aan opgepakt als hij ergens aan krabde en heel zachtjes met de pootjes tegen de krabpaal gezet en aaien en prijzen als hij krabde, nu is hij het helemaal gewend en krabt eigenlijk altijd tegen een krabpaal en zelden tot nooit aan de meubels.

Clarien Cornelisse zei

Oja ik zal hem weer terugzetten!

Wieneke zei

Prachtige plek voor Bek, maarre wat vindt ze er zelf van? Kan het haar goedkeuring wegdragen? ;-)

tientonnerelf zei

Ik zou wat touw rond de poten vastmaken. Heb je gelijk 4 krabpalen en staat ook nog leuk 😆

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat mooi de foto van de zonsondergang. Onze zoon heeft van de stam van een fruitboom en wat plankjes en tapijt een heuse kattenklimpaal/boom gemaakt voor zijn katten. Ze vinden het schitterend. Hier staat in de keuken een krabpaal en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.