Idem, dag 2.

on dinsdag 9 januari 2018Vandaag was de keuken aan de beurt en dat was hard nodig. De planken waar alle voorraden op staan en ook de kruiden, daar is sinds de verhuizing niks meer aan gebeurd.

Daar lagen nog dode spinnen tussen die al gemummificeerd waren.

Ik moest daar eerst wel aan wennen, dat er geen bovenkastjes meer zijn maar alleen maar open planken. Maar het is hartstikke handig. Je ziet meteen wat je hebt, en je pakt alles ook veel sneller als het zo voor het grijpen staat.


Plank voor plank en kast voor kast krijgt een beurt. Het is altijd leuk om de boel opnieuw te organiseren. Zo hebben wij een grote lade onder de oven, maar alles ligt daar door elkaar.

Als je dat opbergt in een doosje is het meteen veel netter. Maar, waar haal je zo snel een platte doos vandaan?

Nou, we hebben nog die kattenbak van Bekje. Die is al heel lang buiten gebruik. En het blijkt de perfecte oven-lade-bewaar-doos!

Plastic bakken gebruik ik veel. Er is zelfs een hele lade vol met van die bakken. Allemaal Tupperware, gescoord in kringloopwinkels. Zo handig al die bakjes. Maar je zit wel met vele vele deksels en bakjes en losse bakjes en allemaal rommel in een la.

Hoe organiseer je dat? Je probeert maar es wat. Dit keer zijn alle deksels apart in een schoenendoos gestopt. Bakjes ernaast.

In de besteklades gaan onze koffielepels en taartvorkjes altijd rondzwerven. Die gaan gewoon aan de wandel door alle vakken heen. Herken je dat?

Vorkjes tussen de broodmessen, lepeltjes in de broodtrommel, de gekste plaatsen. Ze zijn ook zo klein.

Dus we proberen het nu maar eens zo. Alle lepels in een mok en alle vorkjes in een mok. Je kunt dat zó op tafel zetten als je bezoek hebt.

Hoe ziet jou keuken eruit? Alles netjes opgeruimd?

Een keuken moet wel schoon zijn natuurlijk want daar maak je het eten klaar. Maar ook weer niet té schoon. Anders kun je geen azijn maken en geen zuurdesem en cider, en dat soort dingen die gistcellen nodig hebben.

Wat ik zelf het leukste vind aan keukens, is als je het eten ziet liggen. Voor mij geen steriele opgeruimde spierwitte keukens met gesloten lades en alles weggeruimd. Als je eten ziet liggen krijg je vanzelf zin om ermee te koken! 


Maar goed. Ieder zijn smaak.

En vanmiddag heb ik in het eikenbosje gewerkt. Daar moest wat jong opschot worden gesnoeid.

Eigenlijk ... moeten er ook wat bomen worden gerooid. Want ze staan met z´n zessen veels te dicht op elkaar. Nu kan er geen enkele boom helemaal mooi uitgroeien. Ze zitten elkaar dwars.

Maar ja een boom rooien dat is ook zoiets.

Het groen op ons bord kwam vandaag uit de wintertuin. De konijnen zitten ook in de wintertuin en er blijft voor ons niet veel over.

Maar je moet dat niet onderschatten. Als er bovengronds niet veel te plukken is neem dan ook vooral de worteltjes van de plantjes mee. De meiraapjes trek ik in hun geheel uit de grond, en we eten ze met wortel en al.

Die jonge worteltjes zijn verschrikkelijk gezond!


Langzamerhand schuiven op, door het huis en door de tuin. Morgen nog een dagje schoonmaak, en dan misschien tussendoor even wat anders.
anders wordt het saai.2 reacties:

Ineke zei

Peter Wohlleben heeft een mooi boek over bomen geschreven. Het verborgen leven van bomen.

Veronique Van den Bossche zei

De deksels sorteren per soort vergemakkelijkt het zoeken,de ronde bijeen de vierkante bijeen en als er veel zijn van dezelfde soort,die ook samen opbergen.