Waar blijft het geld? (1)

on woensdag 17 januari 2018
Iemand vroeg laatst ... nu jullie zelfvoorzienend zijn gaan leven, hou je zeker wel aardig wat geld over iedere maand. Nou, dat valt tegen.

Tuurlijk zijn er besparingen. Heel veel zelfs. Maar in de opstartfase zijn er ook veel extra kosten. Omheiningen bouwen, tuinen aanleggen, hokken bouwen voor je dieren, opslagruimtes maken voor voedsel.

Je hebt hulp nodig. Dat kost geld. En je hebt veel materiaal en gereedschap nodig. Van goede kwaliteit.
Wij hebben wel zo'n basisvoorraadje, zoals wat hamers, een paar handzaagjes, wat schroevendraaiers en sleutels en dat soort dingen. Maar voor de eerste de beste grote klus heb je heel wat meer nodig.

Dus ik koop af en toe wat van die spullen. Bijvoorbeeld toen ik één tang nodig had, toen kocht ik er drie. In de aanbieding. Heel handig, een striptang en een combitang en ook nog een zijsnijtang.

Niet dat we die nou direct allemaal nodig hadden ..

 Maar ja. Aanbieding he?😉  Zo breiden we ons assortiment langzamerhand uit. Wil je jezelf kunnen redden dan heb je goed gereedschap nodig.

Er komt ook een plek voor al die spullen. Hier in de schuur. Vandaag moest ik weer op pad om materiaal te halen voor een werkbank. Die komt daar onder.

Zo'n werkbank moet heel sterk zijn. Dat moet van stevig massief materiaal. Als je dat nieuw koopt dan betaal je de hoofdprijs. Maar ik kreeg een adresje, ergens down under in Meppel, waar ze gebruikt spul verkopen. Goed, stevig, en tweedehands. Ook duurzaam dus! 😊

Nou, hup, op naar Meppel. Naar zo'n bedrijfje. Zo'n plek .... waar je meestal niet zo vaak komt.

Al snel had ik twee mooie stevige platen gevonden, precies goed voor de werkbank. Maar helaas wel wat groot voor in de auto. Het paste nét, maar het was bloedlink rijden.

Nee slim was dat niet, om op de passagiersstoel twee loodzware en spekgladde platen te vervoeren. In elke bocht schuilde het gevaar van onthoofd te worden. Maar het geluk is met de dommen en we kwamen heelhuids thuis, de platen en ik. Binnenkort zie je de voortgang van de werkhoek.

Behalve materiaal en gereedschap is er ook de post van het dierenvoer. Dat kan ook weer goedkoop of duur of ertussenin. Maar het komt wel elke maand terug.Na al dat shoppen reed ik via een omweg terug. Een stil weggetje achterlangs, dwars door het veld.

Elke dag weer genieten van de mooie omgeving hier en de boerderijtjes en de veldjes met koeien en schapen.

En thuis .... wéér kiezen. Er moet namelijk binnenkort flink gesnoeid worden en dan hebben we zo'n ding nodig, zo'n elektrische zaag op een stok. Voor de hoge takken. Maar die hoeven we niet te kopen.
Je kunt hier gelukkig ook alles huren. Echt, alles.


8 reacties:

Ruth Hoogendijk zei

Hallo Clarien, ik heb weer genoten van je blog.
Ik vervoer ook vaak van die onmogelijke zaken in onze gewone personenauto. Wat soms helpt om gevaarlijke situaties te vermijden, is het gebruik van de veiligheidsriem. Zo bind ik planken, buizen en kerstbomen gewoon vast met deze riem.
Dank je wel voor al je mooie verhalen.

Willem zei

Inderdaad nogal link om met twee gladde platen, op elkaar gestapeld, te gaan rijden. Als je het ooit nog eens moet doen, en dat is beslist niet uitgesloten, maak dan gebruik van een kleine lijmklem en de autogordels voor en achter. De lijmklem zorgt ervoor dat de platen niet onderling gaan schuiven en de gordels van de passagiersstoel verhinderen dat de platen erg ver opzij kunnen schuiven, want gordels zijn erop gemaakt dat ze meteen reageren bij een onverwachte beweging.
Wat ik me wel afgevraagd heb is of de rugleuning van de passagiersstoel niet naar beneden had gekund en waarom je de achterbank(en) er niet uit gesloopt had voor deze gelegenheid. De platen hadden dan min-of-meer rechtop kunnen staan en zelfs diagonaal in de auto kunnen staan. Dat maakt ze minder gevoelig voor verschuiven en omkieperen, zeker als je ze ook nog eens in de gordels zet.
Een sloperij is inderdaad een uitkomst als je veel materiaal aan moet schaffen. Vooral als het niet echt uitmaakt of je zien kunt dat het gebruikt materiaal is. En soms kan het geen kwaad om eens te neuzen bij een bouwmaterialenhandel. Die zijn als regel goedkoper dan een DHZ-zaak, maar je moet dan wel hele platen afnemen. En wat gereedschap aangaat; klein handgereedschap en kwasten kun je vaak net zo goed bij een zaak als de Action halen. Alleen voor elektrisch gereedschap dat veel gebruikt wordt zou ik wel een gerenommeerd merk kiezen. Dat is meestal wel de moeite.
Groeten van een ervaren DHZ-er, Willem

Dufraing Marc zei

Misschien een tip voor de toekomst - een combi tool. Een bosmaaier met motor waar je verschillende onderdelen op kunt zetten vb. een kleine tuinfrees, kettingzaag, lange takkenzaag, heggeschaar, ... HET merk hierin is natuurlijk Stihl (om geen reclame te maken) maar er zijn ook andere merken die iets soortgelijks hebben.

jezebelle zei

oude(kapotte)binnenbanden van een fiets zijn sterk en anti-slip en kun je voor veel gebruiken dus ook om die planken samen te houden en vastmaken aan de passagiers-zetel ?(wij zijn kampeer-mensen en plan-trekkers ! jullie zouden zeggen zelfffdoennn) hergebruik ;-) hé lieve groet Jezebelle

Clarien Cornelisse zei

Haha ik wist wel dat er goeie tips zouden komen op een technische post. Dank jullie wel allemaal. Alles is genoteerd!! :D

Willem ik wist eerlijk gezegd niet hoe die stoel plat moest. En ik had per ongeluk de hondebench nog in de auto staan dus dat hielp ook al niet. (zonder hond hoor) Dom dom ik weet het. Gebeurt niet weer hoor. Vlg keer de aanhanger mee.

Margriet zei

Nog een tip voor het ophangen van je gereedschap: als je alles boven de werkbank hebt opgehangen, met een stift de omtrek van bv de hamer op de muur tekenen. Dan zie je in 1 oogopslag waar iets hangen moet en wat weg is.

Wieneke zei

Doe dat dus NOOIT weer, Clarien. Veel te gevaarlijk. Jij kunt wel voorzichtig rijden, maar doen andere weggebruikers dat ook? Laat maar bezorgen of regel een aanhangertje. Beloof je dat?

Clarien Cornelisse zei

Ja hoor volgende keer een aanhangertje! :)