Storm en rugzakken.

on woensdag 3 januari 2018
Een storm ... bestaat uit onderdelen. 

Eérst wakkert de wind aan, van hard tot gierend tot brullend, en de regen klettert tegen de ruiten. Dan, halverwege de storm, is het ineens stil. Even een rustmoment. Je zit in het oog van de storm. 

Dan wakkert de wind weer aan en steekt de storm brullend weer op. Er komt nog een tweede deel. 

Nou, zo was mijn dag vandaag. Eerst storm. Vanochtend vroeg, de hele kippenren was weggeblazen en de kippen werden door Brit van hot naar her gejaagd. Dus, kippenren ophijsen, stroomdraad repareren, Brit bedaren, de kippen voeren en weer rustig zien te krijgen. 

Toen gingen we wandelen langs de wild stromende Beentjesgraven. Het water lekte aan alle kanten de sloot uit, stroomde over de oevers. Mooi gezicht.
                                      Helaas in onze achtertuin was het ook een en al wetlands. Vele aardbeiplanten waren onder water verdwenen. Grote gaten ontstonden spontaan. Je zakte er zomaar in weg. Tot wel boven de rand van je laars.

Er moesten wel tien kruiwagens met houtsnippers op om het weer een klein beetje begaanbaar te maken en de gaten te dichten.

Brit groef in de snippers en in de gaten en de plassen en groef zomaar per ongeluk een dennenboompje omver. Zo´n mooie kleine zaailing. Er zat nog een klein stuk wortel aan dus die wilde ik proberen te redden. Eerst in nat keukenpapier, even op adem komen.


Daarna wat potaarde gemaakt van gewone aarde met zaagsel en een handvol eikenblad. Zo´n boompje heeft een licht zure bodem nodig, en dat eikenblad bevat looizuur dus ik dacht dat dat wel kon.

Leuk, weer een nieuwe inwoner erbij op de tuin! Een jonge den, in een pot. Hopelijk overleeft hij de transplantatie. En de storm. Als aanmoediging krijgt hij alvast een naam. Dennis.

Doe je best Dennis Den! 😊En na dat stormachtige begin kwam het oog van de storm. Rust.

Vanaf tien uur hadden we weer tassendag. Lekker binnen achter de naaimachines, met mooie kleurige stoffen, en met koffie en koek, zaten we rugzakken te naaien. 

Kijk, wat een handige klemmetjes, die nam Renske mee, die zijn veel handiger om de banden mee vast te steken, dan naalden.


Ook had ze een doos met bijna veertig rugzakken bij zich. Afgelopen weken gemaakt. Dat zag ik pas goed toen de dames alweer vertrokken waren.

Kijk wat een prachtige rugzakken!

En Jante heeft thuis banden zitten naaien, en vandaag ook nog meters en meters band voorbewerkt.
 Samen met de voorraad die er al was, en wat vandaag gemaakt is, kunnen we eind van de week weer bijna honderd rugzakken naar Kampen brengen voor in de schoenendozen.

Vanuit Bussum krijg ik een telefoontje. Tassenteam Bussum is toevallig óók aan het werk vandaag. Ook daar liggen al weer honderd rugzakken klaar! Binnenkort komen ze die langs brengen.

Goed werk Bussum!!


En na de weldadige rust van binnen werken, kwam er nog een stormachtig einde aan de dag.

Er werd een sprintje getrokken om het kippenhok af te maken. Ik wil de kippen graag deze week in het nieuwe hok hebben. Maar dat heeft nog wat voeten in de aarde! Zo´n hok moet stevig geankerd worden, dus de plek waar hij komt te staan daar moet een goede fundering onder. Daar moet een bak onder komen, en paaltjes.

Of ik paaltjes had? Jawel, maar te lang. Nou dan zagen we die in tweeën, zei onze klusser, en dan slijpen we er wel een punt aan.Terwijl de storm raast en tiert slijpt hij heel kunstig aan punt aan de afgezaagde helften en zo maak je zelf dus een paaltje. Weer wat geleerd,

Ik vind het net een puntenslijper. De paal ziet er ineens uit als een potlood. Daar zou je een leuke surprise mee kunnen maken voor sint, voor iemand die graag tekent.


In de storm zetten we eerst de onderbak waterpas, op tegels. Met die gaten overal is dat nog een heel gedoe. Dan hameren we de palen in de grond en zetten zo de bak vast.

Wat je doet is de palen strak tegen de binnenkant van de bak vastzetten, zodat die bak muurvast komt te staan. Vier palen aan vier zijdes.
Het is pikdonker als het fundament staat. Eens stevige basis voor een stevig kippenhok. Of ... hok .... eigenlijk moeten we het het kippenhuis noemen.

Ik hoop dat het morgen of vrijdag afkomt dan kunnen de kippen eindelijk verhuizen. Hoewel ... ik heb het vermoeden dat ze nu ook tevreden zijn, in hun plastic onderkomen. Het maakt hun allemaal niet zoveel uit .. het zijn blije kippen.


4 reacties:

Willem zei

het lijkt me wel wijs om, nu het nog gemakkelijk te realiseren is, langs de randen van de bak een strook gaas in te graven. Hiermee voorkom je dat ongewenste rovers zich een weg naar binnen kunnen graven. Het is even werk, maar het kost later een veelvoud van de tijd die je er nu aan moet besteden en je zult niet de eerste zijn in landelijk gebied die gevogelte af moet staan aan hongerige vossen en bunzingen.

Veronique Van den Bossche zei

Hebben jullie geen last van de vos?Hier in de Belgische Ardennen is hij een regelmatige bezoeker!!

Clarien Cornelisse zei

Nog geen vossen gezien tot dusver. Ms door Brit? Maar gaas komt er wel onder, dank voor de tip Willem!

Anoniem zei

Mijn cavia's zijn door een bunzing of hermelijn vermoord, in Leiden! Die had gewoon het hok opengebroken.... Prachtig kippenhuis, petje af.
Ingrid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...