Dag 5, en nog wat verrassingen.

on vrijdag 12 januari 2018




Dag 5 van de grote schoonmaak. Het is af! Niet dat het nu steriel is hier in huis maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je alles ééns per jaar even langsloopt. Kleine reparaties, spinnen en muizen traceren, inventariseren wat je aan spullen hebt en wat weg kan, dat soort dingen.

Mijn belangrijkste schoonmaakmiddel is appel-azijn. Je hebt hier al vaak kunnen lezen hoe je die maakt van appelresten, water, en bij de allereerste start, wat suiker.

Zo kun je liters en liters gezonde en lekkere appelazijn maken. In de zomer heel lekker fris, een beetje appelazijn door de limonade en door rauwkost, en in de winter door stoofpotten en sausen en soep.

Maar je kunt er oneindig veel meer mee. Ook schoonmaken dus. Azijnwater maakt je ramen glanzend schoon. En je wasgoed heerlijk zacht. En je haar ook.





In het verleden maakte ik altijd één hoeveelheid azijn, van vier of vijf liter. En pas als het allemaal op was, maakte ik weer nieuwe. Maar dit jaar had ik veel meer azijn nodig, en het blijkt ook veel slimmer te zijn om steeds door te gaan met azijn maken.

Want zo kun je al je appelresten gebruiken (en peer en meloen en ananas en ander zoet fruit) en je kunt de nieuwe azijn steeds weer opstarten met de oude. Net als bij zuurdesem.

Bovenop de azijn vormt zich een gel, en die gel doe je in de nieuwe pot, waardoor je daar meteen de goeie bacteriën en gisten hebt. Zo maak je in een mum van tijd weer een nieuwe voorraad. Ook als het niet meer zo warm is kun je nog steeds heel makkelijk azijn maken.






En het kost dus helemaal niks. Je gebruikt alleen maar fruitrestanten en water. Geweldig toch? Voor zo'n veelzijdig product?




Als ik weer een voorraad opstart laat ik het weer zien. Van begin af aan.

Behalve azijnwater voor de ramen, gebruik ik ook uienwater. Dat is gewoon heet water waarin een ui zit, klein gesneden, in een zakje, en waar je goed in knijpt. Dit gebruik je als spoelwater voor de buitenkant van de ramen.

Eerst de ramen afsponzen met azijnwater, en dan plens je het uienwater tegen de ramen en laat het gewoon opdrogen. Niks poetsen met een doek. Door het uiensap droogt het streeploos op.





Nou, dat was dat.

De kippen hadden een verrassing vandaag. Twee minuscule eitjes.





Eén van de haantjes zit al steeds bovenop de hennetjes dus misschien gaat er binnenkort ook weer gebroed worden. Nou aan het hok zal het niet liggen. Privacy genoeg!😊

Binnenin is een leghokje, en volop lekker warm hooi.

Alleen willen we nog graag een bankje voor ons huis, vroegen de kippen. Nou dat kan.





In de container lag ook nog een hele serie verrassingen te wachten. Of eigenlijk zijn het uitgestelde klussen. Er zijn nog heel veel bakken met ongeschoond zaad, dille, koriander, pastinaak, biet, broccoli, en nog veel meer.

Maar geen haast hoor. Eén bak tegelijk. Vandaag gaan de dillezaden mee.





Laatst vroeg ik Paul wat hij nu es wilde voor bonengerecht. Want we hebben erg veel droogbonen. Maar Paul wil even geen bonen meer eten. Tja. Wat nu. Wat doe je met zoveel bonen?

En .... grote verrassing .... las ik bij Annemiek iets over een recept voor een pizzabodem, van bonen!

Lees maar even.

Ik heb dat dus gemaakt vanavond, maar niet met witte bonen want die had ik niet maar met de gestreepte borlotti bonen.






Het ging niet helemaal goed bij mij, want het deeg was te slap. Misschien door de andere soort boon? Maar goed, nog wat extra bonen erbij, en toen uitgesmeerd tot een pizza vorm.

Want wie zegt dat een pizza per se rond moet zijn?





De gebakken bodems zien er misschien niet zo fraai uit als die van Annemiek, maar ze waren lekker bros en stevig genoeg om te beleggen.

En het restant van de bonen in ponds-porties in de vriezer. Voor toekomstige pizza's.






En dan beleggen. Eerst tomatenpurre. En dan gaat er natuurlijk veel te veel op. De kaas was een foutje want het was per ongeluk magere kaas. Dat moet je niet doen. Op een pizza moet volvette kaas.

En Paul?





Haha .... dit keer ging hij toch zijn eigen weg!

We hadden vanavond lees-eten. Dat moet soms want daar komt zo weinig van, van lezen. Zo loop ik ook hopeloos achter met emails lezen, en vooral met emails beantwoorden.

Als je al een tijdje op antwoord wacht ... zou je misschien nogmaals je bericht willen sturen? Ik ben een paar emails kwijtgeraakt.

En als je gemaild hebt voor (gratis) zaden, dat doe ik deze maand nog niet. Zaden verstuur ik zo vier keer per jaar, en dan gedurende één week. Ik heb zaden genoeg en wil ze graag verspreiden, maar het is veel werk. Steeds naar de brievenbus enzo.





Vanavond de dille zaden schonen. Een mooi werkje.

De zaden kun je steeds door zaaien, zodat je steeds jonge plantjes hebt, die zijn het lekkerst. Maar de zaden zelf zijn ook prima eetbaar.

De smaak van de zaden zit tussen anijs, komijn, en venkel. Ze bevorderen de spijsvertering en hebben een kalmerende invloed. Een goeie aanvulling bij kool- en bonengerechten en bij vette vis.






Die dillezaden komen ook in de uitdeel.
Geduld. 😉




6 reacties:

Anoniem zei

Had een poosje geleden ook zo'n gelvel op de gekochte appelazijn. Oei, schimmel dacht ik. Gewoon weggegooid, helaas.
Groet MiekeR

Clarien zei

Je bent niet de enige denk ik. :)

philivd zei

http://kruidigleven.be/blog/kruidenremedies/uitgeblust-verzorg-dan-je-bijnieren-met-dit-kruidje/ deze mevrouw weet nog een hele boel toepassingen met zaden

Willem zei

Bij het zien van het nieuwe kippenhok moet ik steeds denken aan een boek dat ik zeker 40 jaar geleden eens aangeschaft heb over het houden van volièrevogels. Daarin stond een ontwerp voor een stadsvolière die wat vormgeving aangaat, heel veel weg heeft van je kippenhok. De ontwerper was een van de auteurs van het boek; Houtenbos. De naam van de andere auteur weet ik niet meer en kan het ook niet meer nakijken, want ik heb het boek enige jaren terug, weggegeven aan een zorgboerderij waar ze ook vogeltjes wilden gaan houden voor de patiënten/cliënten.

Nu de dcagen weer langer worden en de kippen weer eitjes gaan leggen, waarom maak je dan in het nachthok een soort legnest. Dat kan vrij gemakkelijk; gewoon een iets verhoogd aangebrachte houten doos met een open voorzijde, waarin wat stro of hooi ligt. Waarom weet ik niet, maar uit mijn kindertijd weet ik dat de kippen altijd in het bovenste nest, -we gebruikten rechtopstaande sinaasappelkistjes- hun eieren legden. Het onderste nest werd zelden gebruikt. Toen mijn vader meer legkippen hield, kregen de kippen de beschikking over een hele echte 'legkist', maar ook die stond een cm of 25 boven de vloer

gewoonhannah zei

Kippen worden niet broeds van een tredende haan, maar vaak als de temperatuur buiten omhoog gaat. In de zomer de grootste kans op broedsheid.
Groet Hannah

Shirley zei

Zo'n mooi woord voor die gel op de azijn: azijn-moer :)