Uien trollen.

on vrijdag 2 augustus 2019




Er staan wel 2000 uien op de tuin.

Niet dat we die nou allemaal opeten. Maar ik gebruik uien op heel veel bedden als tussengewas. De sterke lucht van de uien houdt vliegjes weg van de andere groenten. Vliegjes, die anders eitjes leggen op de grond, en uit die eitjes komen larfjes, en die eten gangen in wortels en bieten. En dan zijn ze bedorven.

Ook de zwaluwen en mussen helpen tegen de wortelvliegjes en koolwitjes en bietenvliegjes en preimotjes en zo meer.

Maar die uien dus. Op veel bedden staan een paar rijen. Elke rij, is een kruiwagen vol. Waar láát je ze?






Vorig jaar gingen ze op rekken. Daar kunnen ze goed drogen, door de ventilatie onderdoor. Na een paar weken (af en toe opschudden) kun je ze dan pellen, en schoon en gepeld in kratten nog maandenlang bewaren.

Dus ik begon met die rekken.





Maar er zijn er dit jaar teveel. Omdat ik nu ook veevoer kweek, voederbieten enzo, en daar staan ook overal uien tussen. Dat kan nooit allemaal op een paar van die gammele rekken.

Dan moet het maar de lucht in. Ophangen.

In deze doos zitten de touwtjes van de hooibalen. Elke hooibaal en strobaal, daar zitten twéé touwtjes omheen. Als je die doorknipt, dan poef klapt zo'n hooibaal uit elkaar. En dan kan je de plakken hooi gebruiken.

Die touwtjes zijn allemaal bewaard in een doos. Iemand had gezegd dat je daar met de boormachine één groot sterk touw van kan draaien. Maar dat is een ander verhaal, hoe dat moet.

Die touwtjes kwamen nu van pas. Precies de goeie maat!






Je ziet dat het dak van de kapschuur uit golfplaten bestaat. Zo kan je dus touwtjes om de balk doen,  en dan heb je per golfje één ophangplek voor een bos uien.

Bizar, de keukentrap is misschien twee meter hoog maar ook daarop krijg ik al hoogtevrees, met dat gedoe met die touwtjes.

(Maar ik kan Paul niet vragen, die is met iets anders bezig wat ik óók al gevraagd had, of hij de gemaaide graanveldjes even wilde bosmaaieren. En dat doet hij dan!)

(kijk)




(Top hoor, op dag één van zijn vakantie!)

Als de touwtjes eenmaal hangen is het een peulenschil natuurlijk. Tien uien per bos, een lus eromheen, en opknopen maar.









Je moet de 'pruik' van zo'n bos iets opzij vouwen. dan vallen de uien er niet uit, als ze indrogen.  Hoop ik.





Het systeem is nu, de uien die vers van het land komen, worden éérst een paar dagen gedroogd op de rekken en de tafels buiten. En dan gaan ze aan de balken.

Het ziet er wel gezellig uit. Uienballen.

En het is ook erg ui-vriendelijk. Je wilt toch veel liever lekker daarboven hangen, helemaal compleet, en naar de bedrijvigheid op de boerderij kijken, dan kaal en afgepeld in een donkere krat liggen?








Toch .... als ik er  's avonds langs loop ... heeft het ook iets griezeligs. Zo'n rij van die zacht deinende ..... trollen.

Nee ik zal maar niet op ze gaan tekenen. Dan wordt het horror. 🙈





Alleen deze dan! De vrolijke waakse pompoen! 😊


4 reacties:

willem zei

Gewoon benutten van de mogelijkheden die de kapschuur biedt om groenten, in dit geval uien, te kunnen drogen, heet het als je de uien opbost en ophangt aan de balken. Als de trap je angst inboezemt, er zijn mensen die al hoogtevrees krijgen als ze op een gereedschapskist staan, dan kun je natuurlijk ook een lange lat gebruiken en deze via een katrolsysteem omhoog doen of ook weer neerhaalt. Bespaart je veel angstige momenten. Je moet dan even eenmalig investeren in een klos goede kwaliteit nylontouw, maar daar kun je ook weer jaren toe.

Anoniem zei

Prachtige oogst! Heeft het geholpen tegen de uien/wortelvlieg? Touwdraaien deden we (als kinderen)in de herfstvakantie, m'n vader had van een oude stofzuigermotor iets gecreeerd waar de touwen aan konden. Broer aan de ene kant en ik aan de andere kant van het touw. We venten ze daarna uit in 't(boeren)dorp(:
Hoogtevrees heb ik ook, maar moest deze week wel het dak op want er was een dakpan naar beneden gekomen. Raadsel hoe dat kon, met droog, stil weer. Het is gefikst, was blij dat ik weer vaste grond onder de voeten had! Fijn weekend, Liesbeth

Anoniem zei

Als jullie ze niet allemaal opeten wat ben je er dan mee van plan? Groetjes, Aleid.

Lies zei

'k Ben ook geen held op een ladder, Clarien…
Wat een oogst ! Lekkerrrrr… !
M'n pottentuintje leverde meerdere keren 'een beetje'...
https://liesonderweg.wordpress.com/2019/07/18/uit-mn-pottentuintje/
Lie(f)s.