Staartdeling.

on zaterdag 3 augustus 2019




Poek en Steijn zijn hier en ze waren vanmiddag druk bezig met berekeningen. In verband met een huis. Dat ze wel of niet willen kopen.

Of wij ook wilden meedenken. Wel doen? Niet doen? Nu? Of wachten?

Het lijkt nog maar een tél geleden dat Paul en ik ons eerste huis kochten, in Hilversum. Toch is dat alweer dertig jaar geleden.





Die berekeningen, die gaan natuurlijk allemaal met een rekenprogrammaatje. Zelfs een vrij simpele deling.

'Kunnen jullie nog wel staartdelen?' vroeg ik.
Watte??

Uiteindelijk bleek Steijn het nog wel te kunnen, die had dat nog geleerd op school. Poek is een paar jaar jonger, en wist niet eens wat het was, een staartdeling. 





Zelf was ik het ook een beetje verleerd. Ik heb maar eens zitten oefenen. Hoe ging dat ook alweer? Het was toch wel handig. Je kan dan altijd alle deelsommen uitrekenen.

Het is vast ook goed tegen vergeetachtigheid. Sommetjes maken. Brein-gymnastiek. Nou, ik heb hem weer hoor. Weten jullie het nog, hoe dat moest? Of heb je het ook nooit geleerd op school?






Maar ze kwamen natuurlijk niet alleen maar overleggen over hypotheekzaken.

Welnee. Er waren nog veel leukere dingen!









En zoonlief app-te ook wat wat fotootjes ..... 




'Zitten jullie in een ballon???'
'Yep.'

'Amper wind.'
'Gaan 10 km per uur.'

Ik zal eens checken of ze alweer geland zijn. Ik heb het niet zo op die hoogtes! 😊



5 reacties:

Lies zei

Staartdelen -> onbekend, Clarien. Een huis kopen, ken/kan/kon ik wel... Als 't enigszins mogelijk is -> doen. 't Is een spaarboekje.
Heel apart, zo hoog, in een mand...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Ja, nog heel degelijk reken onderwijs genoten. Leuk, dat zoeken naar een koophuis maar ook stressvol. Zie ik niets over het hoofd, betaal ik de wel de juiste prijs voor het gebodene etc. Zeker in deze tijd, lijkt mij, zijn er veel onzekerheden.
Gaan de huizennprijzen nog meer stijgen door het tekort aan betaalbare huur en koop woningen en de lage hyptheek rente of zijn we alweer in een milde recessie beland? Zou zeker een huis kopen, als dat kan, maar het moment waarop lijkt mij nu ook moeilijk om te beslissen. Gelukkig is er genoeg leuke afleiding bij jullie. Fijne zondag!

joke zei

Niets zo belangrijk als een goede woonplek. Laat je er niet rijker van worden, wonen mag toch ook wat kosten? Het lijkt er soms op dat je bij het doorverkopen van een huis winst hoort te maken, eigenlijk oneigenlijk.

Willem zei

In tegenstelling tot de meeste staartdelingen, verwacht ik dat de verdeling van de schotelinhoud wel op nul uitgekomen is. Het ziet er in ieder geval smakelijk uit.
Uit ervaring kan ik je zeggen dat een ballonvaart fascinerend mooi is. Je kunt eraan deelnemen in een T-shirtje want je zit in absolute windstilte doordat je meedrijft op de wind. Alleen de buitentemperatuur is van belang. En voor extra warmte gaar er bij tijd en wijle even een grote gasbrander aan om de lucht in de ballon op temperatuur te houden en die warmte straalt ook (letterlijk) op de passagiers af in het mandje. Het enige nadeel vond ik dat het mandje zo klein is; je kunt je kont er net keren, maar dan heb je het ook gehad. Maar dat kleine ongemak is volstrekt ondergeschikt aan de resterende ervaringen. Mijn voordeel is dat ik weliswaar veel respect heb voor hoogte, maar er geen angst voor heb.

Sjaantje zei

Staartdelingen...tuurlijk ken ik die nog en ik maak ze nog regelmatig. Onze jongens (17 en 20) hebben dit niet meer geleerd. Zij leerden deelsommen door middel van inschatten. Ik weet nog dat ik het me tijdens een schoolavond uit heb laten leggen door een jonge juf van de basisschool, want ik kon mijn kinderen niet helpen met hun huiswerk. Zij vroeg me ook om hen vooral nooit iets te laten zien over staartdelingen, omdat ze dit tegenwoordig niet meer zo leren. Ik vind de nieuwe methode best ingewikkeld trouwens.