Mais feeën.

on donderdag 1 augustus 2019





Ik ben weer aan het zaaien.

In augustus!

Maar geen plaatjes dit keer, want het draadje van mijn telefoon deed het niet en dus laadde hij niet op.

Nou ja, een páár heb ik nog gemaakt, aan het begin en het einde. Wees maar blij dat mijn telefoon het niet deed want anders had je hier rijen en rijen foto's gezien van harken en schoffelen en geultjes maken en dan al die zaadjes erin.

Nu zie je gewoon het bed vóór ....





en het bed ná .....




..... het zaaien.

Zoals je misschien weet lees ik op het moment een boek van iemand die het hele jaar door zaait en oogst. Ook midden in de winter, in de sneeuw, heeft zij nog verse aanvoer van sla en kolen en wortelen en veel meer.

En dan wil ik dat ook!😊

Vandaar dit experiment, met wortelen en prei en bieten zaaien, in augustus. Met wat geluk is dat in oktober klaar en kan het hier in de winter blijven staan.






Ook die twee 'nette' vakken hierboven, die zijn vandaag ingezaaid. Daar stonden aardappels, die zijn eruit, en ik heb daar nu boekweit gezaaid.

Dat is niet zozeer als voedsel, want de kans is heel klein dat de boekweit nog zaad zal krijgen, maar vooral als groenbemester.

Boekweit groeit snel, en wie weet hebben we dan in het najaar nog een mooi bloeiend veldje hier, voor late bijtjes, en andere insecten. En met de vorst sterft het af, en geeft het zijn nutriënten terug aan de bodem. In maart kan je er weer gewoon op zaaien.

Het was raar ..... zaaien in augustus. Normaal zaai ik met een dikke jas aan, in de frisse maartse wind. En nu hartje zomer. Ik ben erg benieuwd naar het experiment!

Ja zo zijn er nog meer plannen. Plannen en ideeën om nóg beter en duurzamer voedsel te produceren. Voor mens en dier. En dan ook nog es .... zelfvoorzienend. Met weinig middelen en weinig techniek.





Zonder een doem-denkende 'prepper' te zijn, voelt het voor mij alsof dat erg belangrijk is, om daar zoveel mogelijk over te leren en dat aan zoveel mogelijk mensen door te geven.

Daarbij is al dat verse knapperige voedsel ook nog eens verschrikkelijk lekker! En mooi ook nog, om te zien! Neem nou die opgefriste mais. Niks geen 'dorst dorst' hoor je meer, maar frisgroen zacht waaiende bladeren, waartussen de kolven al te zien zijn.







.... of zijn het mais feeën??????

(zie je ze?)






11 reacties:

Anoniem zei

En kan je dan ook in de winter oogsten of kan dat pas in het voorjaar?

Jolanda zei

Zo laat is het toch nog niet eens... ik heb net de krotenplantjes uitgeplant. Maar goed, ik was dit jaar ook al laat met de eerste keer zaaien :-)
Ik ben wel benieuwd naar je ervaringen.
Zo te zien hebben jullie daar mooie werkbare grond!

HomebijAnita zei

Hoi, ik ben helemaal geinspireerd, ik heb dit jaar in mijn pompoenen vak alleen maar mannen bloemen geen pompoen te vinden ook in mijn kas niet :(.
Ga nu de planten er maar uittrekken en ga als proef ook prei wortel en rode biet inzaaien.
Kijken of het nog gaat werken, ZIN IN!.
Groetjes Anita uit Veendam.

Anoniem zei

Ik heb hetzelfde boek als jij. En al twee jaar leuk geoogst in de winter. Om een koude bak sneeuwvrij te maken is het zo waard als je in de winter verse veldsla eet. Toen het min 20 was wilde de wortels niet de grond uit, maar later weer wel en het waren de lekkerste wortels ooit gegeten! Tatsoi was ook een succes en natuurlijk boerenkool. Mijn moestuin is maar klein maar geeft veel plezier. Ruimte genoeg voor een grote moestuin maar ik heb minder energie dan jij door omstandigheden. Geniet volop van je verhalen en wacht af hoe de groenten het doen in de winter zonder de isolatie van sneeuw bij jou. Spannend! En je hebt genoeg hooibalen indien nidig voor de isolatie. Succes! Yvonne, Noorwegen

Simone zei

Hallo Clarien, Ik moestuinier op kleigrond, dat is wel anders. Maar ik ga het ook proberen.
Vorig jaar lukte het ook om nu nog slabonen en snijbonen te zaaien, dus dat heb ik nu weer gedaan.
En bladkool, ken jij dat? Mijn nieuwe experiment.
Ik ben reuze geïnspireerd door je blog. Dank, dank.

Clarien zei

Renske de biet en peen hoop ik vanaf oktober te kunnen oogsten. En dan de winter door, eventueel afgedekt met stro. De prei is pas voor volgend voorjaar. Of heel misschien mini-preitjes in de winter.

Jolanda nee het is nog niet zo laat, maar ik ben normaal gesproken altijd héél vroeg met zaaien. Op mijn stage adres aangeleerd! :)) En wij hebben zandgrond hier, dat is inderdaad goed werkbaar, en een voordeel met dit soort experimenten.

Anita, leuk! Ook dat je uit Veendam komt trouwens! Haha dat is mijn geboortestreek (Wildervank) Ps de groenten moeten in de winter bij erge vorst misschien worden bedekt, hou je daar rekening mee?

Yvonne, wat leuk om te horen! Dat het dus werkt, zelfs in Noorwegen! Als je nog tips hebt hoor ik ze graag. Ik heb al stro gereserveerd als bedekking. (En binnenkort koude bakken maken en ergens op zoek naar paardenmest voor de broei.)

Simone, bladkool is geweldig! En vaak sterker dan sluitkool. Het staat ook op mijn 'winterlijstje'. Ik ben erg benieuwd naar je bonen, hoe dat gaat. Het hangt natuurlijk ook af van de nazomer die we krijgen. En of er nog genoeg bijen zijn om te bestuiven.

ERG leuk dat jullie meedoen en meedenken en je tips delen! Daar leer ik ook weer van! :)

Willem zei

Ik kan het me niet meer herinneren, maar mijn vader vertelde me, -ik was op dat moment al dik in de veertig-, dat ik als 14 of 15-jarige eens geëxperimenteerd met spinazie in de winter. Had een klein kweekbakje in elkaar geknutseld en dat naast de verdiepte koude bak gezet. Volgens hem had het de vorst goed doorstaan aan en is de (winter)spinazie in het voorjaar meegegaan in de pot.
Met die minder strenge winters van nu moet het dus zeker kunnen lukken om in een koude bak te voorzien in je eigen groente. Aardappelen lijkt me nog iets teveel van het goede, maar aardperen daarentegen kunnen geoogst worden zolang de grond niet bevroren is. En ik heb me laten vertellen dat je daarmee ook een bijdrage kunt leveren aan de eigen gasbehoefte. De opslag is nog een punt van studie.

Clarien zei

Anita ik vergat nog wat .... de vrouwenbloemen komen soms heel laat pas. Laat anders een páár staan? (of heb je ze er al uit?)

marie zei

Hallo Clarien, hoe heet t boek dat je aan het lezen bent over jaarrond zaaien? Dat wil ik ook wel, ben je echt zelf voorzienend. Ook in de maanden van de hungry gap..
Alvast bedankt, groetjes, Marie

Clarien zei

Marie dat is 'The Year-round Vegetable Gardener' van Nikki Jabbour.

Hungry gap, goeie benaming! :)

HomebijAnita zei

Hoi,

Ga ik doen!!

Groetjes Anita