Naar mam.

on woensdag 21 augustus 2019



Ziet er goed uit he? Dat heb ik net op!

Maar de dag begon .... met een stralende augustus zon, in schuine banen over het land, diepblauwe lucht, en een zachte bries. Bella stond tevreden te grazen, de hond lag in het gras, mussen kwetterden in de mais, en de jonge zwaluwtjes die net uitgevlogen zijn, flitsten om ons heen.

Ik was aan het aardappels rooien. Met ál die gezelligheid om me heen. 







En aan het einde van de ochtend gingen er twee kratten met van die dikke bonken de koelcel weer in.

En toen gingen er vijf kratten uien de schuur weer uit, want die gingen met mij mee. In de auto, op reis. En naast me op de stoel nog een mandje voor mijn moeder. 





Die kratten met uien, die ik meenam naar mijn moeder, die worden daar dan binnenkort opgehaald door Marjan, die ze weer meeneemt naar de Voedselbank in Groningen. Zo hoef ik daar niet speciaal voor naar Groningen te rijden.

'Uien voor de voedselbank?' vroeg Paul. 'Zoveel? Weet je zeker dat mensen die wel meenemen dan?'

Uien als groente, misschien wist je het niet, maar het is volksvoedsel nummer één! De ui wordt zoveel gegeten! De Voedselbank Groningen was vorig jaar erg blij met onze uien en aardappels.

'Die zijn het éérste weg,' zei de meneer, 'zelfs nog sneller dan vlees en kaas en brood.'




Terwijl ik alvast wat uien ga zitten pellen, want ze zijn nog niet schoongemaakt, maakt mijn moeder een 5 sterren menu van de dingen uit het mandje.

En kan ik aanschuiven ....





Je ziet daar in het midden een schaaltje staan. Ik dacht écht dat het hachee was, met rundvlees, zó lekker. Maar het waren gewoon alleen maar gebakken uien, in olijfolie, flink lang laten bakken op een zacht pitje. Ze worden dan iets zoet. Dan gaat er kerrie bij, en wat mosterd en zoete ketjap.

Dat is me toch lekker!!

En toen hielp ze met uien pellen. Vanavond. Het is nogal een werk.

Toen één krat gepeld was, besloten we dat dat genoeg was. Bij de Voedselbank zijn ook vrijwilligers, die dat misschien een leuk werkje vinden. En bij Quiet, bij Marjan, is er een inloop, waar leden komen helpen met allerlei werkjes.

Zij willen vast wel die andere vier kratten pellen!😊






En ik kreeg uiteraard weer spullen mee terug. Want zo gaat dat. Altijd!



9 reacties:

Lies zei

Héérlijk, Clarien, het hele logje door... !
Lie(f)s.

Mirjam vW zei

Wat gezellig! En nog bedankt voor de tip van het boek gisteren. Fijn dat je het even post!

Anoniem zei

Mochten er nog meer van dit soort lekkere uien "over" zijn, en mocht je willen delen in de overvloed, de voedselbank in Emmen heeft daar ook dringend behoefte aan en houdt zich aanbevolen!

Anoniem zei

Het nuttige met het aangename verenigen. Ziet er allemaal heel gezellig en lekker uit. Uien vind ik zelf lekker en ze zijn ook nog eens gezond. In een artikel over voedselbanken in Nederland werd nog de voedselbank Groningen specifiek vermeld vanwege de vele dagen dat zij in de week geopend zijn. Dit was vooral gunstig voor de aanvoer van verse produkten. Chspeau voor je zus en alle andere medewerkers.

Anoniem zei

Heerlijk uien! Ik kan niet zonder. Die gedekte tafel... Zo fijn bij mam. Fijn dat je uitdeelt aan de voedselbank, maar ze kunnen best zelf pellen. Volgens Annemiek (blog)moeten ze er wat voor doen, niet zomaar alles kant en klaar weggeven.

mrs H. te B. zei

Uien zijn ZOOOO lekker! Alleen gebakken, of in olijfolie-met-kruiden (basilicum / munt / eventueel tijm uit de zomeroogst, lekker voor volgend jaar) en tomaten, lang laten pruttelen - eventueel met een blikje ansjovis erdoor. Supersaus voor over de pasta of bij aardappels. Mijn favoriete zomermenu!

Jolanda zei

Zo gezellig, samen werken en kletsen.
Uien worden idd zoet en zacht bij veel geduld ;-)
Dat uien zo geliefd zijn bij de voedselbank wist ik niet.
En jullie hebben een koelcel... dat lijkt handig zeg! Wij bewaren de appels en peren op een koele plaats maar op den duur is t hard verwerken geblazen...

Roxanne zei

Zo, het duurde even maar ik ben weer bij met lezen.
Wat zijn die kleine katjes lief zeg! En wat een schitterende oogst heb je al!

Danielle zei

Mag ik vragen welk ras wortels je hebt gezaaid? Ze zien er zeer smakelijk uit :)