Los gaan ... in Hoogeveen.

on woensdag 7 augustus 2019




Al jaren bestel ik zaden bij Van der Wal. Maar sinds we in Punthorst wonen kóm ik er ook regelmatig. Hoogeveen, waar ze zitten, is namelijk vlakbij. 

Het is net een snoepwinkel. Voor een tuinder dan. Niet alleen een enorme collectie zaden, maar ze hebben echt alles wat je op de tuin kan gebruiken. Hier schreef ik er al eerder over.





Tja, en ik ben een beetje los gegaan met de tuinzaden. Ik zocht naar zaden die je in het najaar nog kan zaaien. En waarvan je in het najaar en de winter kan oogsten.

Dus het was vrij onschuldig.

😇






Op de tweede foto zie je een serie groenbemesters. Die wil ik allemaal uitproberen om te kijken wat het beste opkomt en wat het beste past hier op ons land.

En op de terugweg kwam ik langs Staphorst ... nou, maar even de afrit genomen. Even om de hoek kijken op de Staphorstdag.








Er was veel te zien, maar ik kwam niet verder dan de hoek met oude ambachten. Je raakt aan de praat  met deze en gene .... en dan is er zo een uurtje om. En thuis is nog zoveel te doen.

Dus géén uitgebreid verslag dit jaar. Als je het leuk vindt, er is nog een laatste Staphorstdag, volgende week woensdag.

Thuis, wachten tomaten en snijbonen op de pluk. En zaden om gezaaid te worden.



 



Vele projecten.

Ik hoef helemaal niet naar Hoogeveen om los te gaan. Dat kan thuis ook wel.


4 reacties:

Lies zei

Verleidelijk, Clarien, eenmaal je daar binnen bent...
Even meegluren naar de oude ambachten in Staphorst, en dan volop genieten van je tomaten !
Eens buiten gaan moet ook kunnen.
Lie(f)s.

Griemmank zei

Ik vind het altijd zo geruststellend dat er nog steeds zoveel belangstelling is voor die ouderwetse dingen zoals oude ambachten die je op regionale markten in de zomer kunt bekijken. Vooral kinderen vinden dat heerlijk. Onze buurkinderen waren onlangs op zo'n markt ergens geweest en ik kreeg er hele verhalen van. Daarbij vergeleken zijn computerspelletjes maar saai :-)

Willem zei

Zadenhandel van der Wal en Wouda waren de bedrijven waar mijn moeder de zaden voor de moestuin bestelde. Dat het die beide bedrijven waren had er alles mee te maken dat de 'agenten' voor beide bedrijven tot de kennissenkring van mijn ouders behoorden en ze geen van beide tekort wilden doen. Ik heb het nu over de jaren vijftig, waaruit de conclusie weer getrokken kan worden dat, in ieder geval die Hoogeveense firma al een respectabele leeftijd heeft. Van het Friese Wouda, als ik het goed heb uit Oranjewoud, weet ik niet meer of het nog bestaat.
Wat me wel bijgebleven is dat mijn moeder beslist nooit snijbonen wilde. Die kende ze nog uit haar kindertijd en werden ingemaakt met zout. Daar had ze kennelijk zo'n hekel aan gekregen, dat ze die in haar trouwen nooit klaargemaakt heeft. Boerenkool heb ik om die reden ook pas leren kennen toen ik op mezelf ging wonen.
Tussen de zakjes zaad zag ik ook boekweit staan. Mijn opa zei altijd dat het een ronduit vervelend gewas was en in honderd dagen 'van zak naar zak' ging. Daarmee bedoelde hij dat het 100 dagen na het zaaien (tweede helft mei) al gedorst moest zijn. Mijn vader waardeerde de boekweitpannenkoeken weliswaar, maar 'k heb hem nog nooit een positief woord over het gewas boekweit horen zeggen, of het moest al zijn dat het gewas hooguit geschikt was als groenbemester. Ik kan me ook niet herinneren dat hij het ooit verbouwd heeft. Gele lupinen werden bij ons wel regelmatig als groenbemester toegepast.
Op de foto van die Staphorster dame met de ouderwetse strijkbouten zag ik nog een exemplaar zoals we thuis ook hadden voordat we aangesloten werden op het elektriciteitsnet. Eentje met een klepje aan de achterkant waarin kooltjes gedaan konden worden. Ik heb nooit gezien dat ze er daadwerkelijk gloeiende kooltjes in deed, maar als er gestreken moest worden, dan stond het ijzer op de kachel. Het strijken vergde in die tijd veel kennis, kunde en vooral 'fingerspitzengefuhl' heb ik later wel een bedacht, al dan niet ontwikkeld door 'schade en schande'.

Spaarmoeder! zei

Ik woon bijna om de hoek bij Van der Wal! Inderdaad een fijne winkel en ze hebben alles en meer. een aantal foto's kan ik helaas niet zien. Misschien ligt het aan mijn verbinding.
Ik zal later nog eens kijken.