Dieren, huis, tuin en keuken praatjes.

on dinsdag 6 augustus 2019




De dieren.

Nee, niet alle dieren hoor. Maar wel even dit. De zwaluwtjes ... er zijn er wel zeven... maar hier zie je er maar een paar. Ze duiken steeds weg. Het is ook onhandig foto's maken, want het nest zit bijna tegen het plafond.

Zie je dat de nesthaartjes nu alweer bijna weg zijn?





En hoe knap dat nest gemaakt is, met mondjesvol modder. Snaveltjesvol.

Ik blijf maar kort, de ouders worden ook onrustig van mij.


🐱🐱🐱🐱🐱

Dan de poesjes. Had ik al verteld dat we een aantal verkopen? Helaas kunnen we ze niet allemaal houden. Hoeveel veldmuizen en stalmuizen we ook hebben, zes katten, dat kan natuurlijk niet. 😄😄

En voor degene die zich zorgen maakt ... alles wat hier blijft .... wordt gesteriliseerd!

Maar goed, als je interesse hebt, mail me!







Sorry voor de wazige foto's maar ze wilden niet stilzitten. Geen seconde.

En dan .... is er het raadsel .... van de verdwenen eieren! We hebben wel tien leggende hennen maar ik kan sinds een dag of wat geen ei meer vinden!

De doosjes staan stil en leeg te wachten.


het laatste eitje ...





Ik heb de kippen toegesproken, ik heb ze bespioneerd, gevolgd .... ik heb zelfs geprobeerd me in de kippenziel te verplaatsen.

Waar zou ik een ei leggen? Onder de graanschoven? In het hooi? Op de favoriete plek onder de rabarber? In de container? In Brit haar strobult?

Echt ik heb overal gezocht. Maar .... nergens! Het probleem is dat er wel een miljoen plekken zijn. Buiten. En dat een kip bij voorkeur haar eieren een beetje verstopt. Tegen rovende dieren en mensen.





Nou. Wie een tip heeft?

De kippen gaan op stok, en de boom in, maar zwijgen nog steeds als het graf.

.................

(of wacht ... in die boom?????)

 



Huis.

Wie een huis bezit, weet het. Een huis, dat betekent ook onderhoud. Je moet steeds allerlei dingen doen. Repareren. Schilderen. Poetsen.

Bij mij staat dat een beetje stil, omdat ik druk ben buiten. Maar in augustus, nu Paul vakantie heeft, gaan we een huis-klussenlijst afwerken.

Oja en ook af en toe weg, hoor, dat ook.







Paul is deze week begonnen met de schuur schilderen. Dat was vorig jaar al voor de helft gebeurd, maar was deels weer afgebladderd. Waarschijnlijk vanwege de hitte toen.

Hij doet het heel secuur. En ook heel rustig aan. Na een halve dag wat anders doen. 😉

Ik doe wat onderhoudswerk buiten. Zoals de greppel uitbaggeren. Daar is gemaaid, en dat maaisel moet eruit. Anders hou je geen greppel over.






En ook onderhoudswerk binnen.

Met het supermiddeltje ..... soda .... wat  helaas zo weinig gebruikt wordt. Mensen grijpen snel naar die agressieve middeltjes, terwijl dat helemaal niet hoeft. Soda om alle afvoeren preventief mee te spoelen.

Spoel je afvoer eerst door met heet water. Dan een handje soda erin, beetje heet water erop, nacht laten intrekken, en dan met heet water naspoelen. Zo ééns per kwartaal. Dat scheelt je verstopte goten en dan van die Gemene Korrels moeten strooien.

Onze vaatblokjes waren ook op, en die zak soda stond er toevallig nog. Nou ....





Met soda de vaat gedaan! Stralend schoon!

Exit vaatblokjes!!


Tuin.

Het roggeveld is inmiddels zaaiklaar, om er knollen in te zaaien. Die knollen zijn voor Bella, en ook wel een beetje voor onszelf. Vroeger deden alle boeren dat. Ná de graanoogst, knollen zaaien. Want dat kon nog, begin augustus, en dan had je twéé oogsten van je akker.

De koeien kregen die knollen tot aan de vorst, want dan worden knollen voos. Zei men. Maar vorig jaar werden onze knollen helemaal niet voos met de vorst. Misschien omdat het nieuwere rassen zijn?





Het is ook alweer droog. Pas ingezaaide bedden moeten alweer worden begoten.


Keuken.

Bij keukenkruiden denk je aan koriander en peterselie en maggi en dille en basilicum enzo ... maar wist je dat je van sommige kruiden ook de zaden kan gebruiken?

Dus, voor al je heerlijke winterstoofpotten en gerechten .... haal die zaden uit je tuin! Dit is maggi en korianderzaad.






We gaan even terug van de keuken naar de tuin ... want als je die maggizaden hebt afgeknipt, geef de maggi dan een opfrisbeurt. Dan krijg je misschien nog mooi jong vers blad.

Je knipt de maggi goed kort af, en dan gaat er compost over en flink water. Ik heb die twee voor het gemak maar even gemengd.






En ook nog even die soda ... dat wondermiddeltje ....

Ik had een doorn in mijn voet, vanmiddag. In de zool. Eruit getrokken, maar er bleef iets achter. Erg pijnlijk. Je kunt het er niet uithalen want de zool is ook écht een zool. Allemaal eelt.

Dan werkt soda ook. Met de voeten in een soda badje. Dan komt de splinter of wat dan ook er makkelijker uit. Of het lukt kan ik je nog niet vertellen ....




....... want ik zit er nog in.

👋


9 reacties:

philivd zei

Van die soda....goeie tip wordt hier ook gebruikt maar dan in vloeibare vorm.Die splinters in handen voeten,tja heb ik ook wel eens en als ik ze er niet uit krijg,een beetje "zwarte zalf"erop en een doekje en wachten maar.En die eieren,ik ken dat,het is hier ook alle dagen pasen als we de kippen laten loslopen.Niet dus.

Griemmank zei

Gossie, wat een rare vogels zijn die kippen, zeg, en je wou nog wel 4 cakes bakken hahahaha

Marc Dufraing zei

Dat van die soda in het water voor een splinter in hand of voet ken ik nog wel. En het werkte vroeger inderdaad!!!
De eieren - is er geen eierdief? Ook ratten kunnen eieren "stelen" - ik heb ooit iets gehoord of een filmpje gezien (ik weet het niet juist meer) dat één rat op de rug gaat liggen en een ei tussen de poten neemt en de andere rat sleurt de "eierrat" mee met de staart. Maar alle eieren steeds weg - raar....

Anoniem zei

Katjes mogen eel pas na een bepaalde leeftijd, 13 weken, weg genomen worden bij hun moeder. Gedurende die tijd moeten ze veel dingen leren van hun moeder. Anders krijgen ze later vaak gedragsproblemen.

Anoniem zei

Clarien, wat heb je toch een heerlijke blog! Ik lees je elke ochtend bij de koffie, met heel veel plezier en genoegen: leerzaam, komisch, inspirerend, ontroerend... Dat kan allemaal alleen maar geschreven worden door een lief, leuk mens.

Dank je wel en fijne dag,
Marjolein.

Clarien zei

Phili zwarte zalf ... is dat geen trekzalf? Haha dat kreeg ik vroeger wel eens opgesmeerd, maar ik geloof dat het niet meer verkocht wordt.

Wieneke, nee, het blijft voorlopig ontbijtkoek bij de koffie ..

Marc ik zie het voor me van die ratten. :)) Maar ik geloof dat we zo'n beetje van de ratten af zijn. Lang leve hond en kat!

Anoniem, we houden ze zo lang mogelijk hoor. Oók geen straf! :)

Marjolein, fijn, en dankjewel voor het compliment!

Willem zei

Als er een eierrovend dier in het spel is bij het mysterie van de verdwenen eieren, zul je op enig moment lege doppen moeten vinden. Zolang je die niet vindt is het misschien wel een aardig uitgangspunt om ervan uit te gaan dat je over enige weken weer verrast wordt met een toom kuikens. Broedse kippen zijn stiekemerds en gedurende de broedtijd houden ze zich muisstil. Dat zit nog altijd in hun genen en zoals onze oosterburen plegen te zeggen "Die Genetik ändert man nicht". Daarvoor zijn specialisten nodig en een, voor mij althans, bedenkelijke techniek.
Over verdwenen eieren nog een klein voorvalletje uit mijn kindertijd, ergens begin jaren '50 van de vorige eeuw. Mijn vader had een kleine 300 legkippen die een ren hadden waar net aan de buitenkant van het gaas een perenboom stond. In die perenboom zat een eksternest van het jaar ervoor, het werd niet meer gebruikt. Op enig moment viel het mijn vader op dat er een kip was die regelmatig in die perenboom zat. Voor mij,-ik klom overal in en op-, om eens in het nest te kijken en tot onze verbazing lagen daar een aantal kippeneieren. Het voorval was bijzonder genoeg om het plaatselijke nieuws te halen in de regionale krant. Onlangs liet mijn broer het berichtje nog aan me zien.
Wat de knollen aangaat; een oud (Drents) boerengezegde is "Aj knollen wilt eten, moej Zwelermarkt niet vergeten". Die jaarmarkt was begin augustus en dan moest je de knollen gezaaid hebben, anders was je te laat.
Over soda en glaswerk. Ergens in mijn achterhoofd zoemt wat rond over een verband tussen een hoge pH, wat soda ontegenzeggelijk heeft, en dof worden van glas. Bij mijn weten wordt glas dof als het enige tijd blootgesteld wordt aan een basisch milieu. Misschien even in je achterhoofd houden als je de vaatwastabletten definitief vervangen wilt door soda.

Henriette , zei

Trekzalf wordt nog verkocht maar nu in een tube

Anoniem zei

Zijn het geen steenmarters die de eieren weghalen? Je zou dan ook aparte uitwerpselen moeten vinden op het erf. Wellicht kan sergeant Brit ’s nachts wacht lopen? :)