Soms heb je een machine nodig.

on dinsdag 13 augustus 2019


Al heel lang ben ik op zoek naar een goeie houtversnipperaar. Zo'n ding dat van al je tuinafval en resten mooie compost maakt. Ik schreef er al eerder over.

Je wil niet weten hoeveel folders en websites er over te vinden zijn. Een heel moeras is het! En ze beloven allemaal gouden bergen. Maar van de ervaren jongens weet ik inmiddels, dat je er eentje moet hebben met invoerrollen.

Alle andere versnipperaars, waarbij je het hout in het apparaat moet duwen, dat is niks. Dat is meestal Chinees spul, en daar krijg je spijt van. Zo werd mij verteld.Maar een apparaat met van die invoerrollen ... daarvoor betaal je dan wél meteen de hoofdprijs. En dat heb ik niet.

Ik dacht terug aan dat ding wat ooit langs de weg stond, te koop .... die was heel geschikt. Want, hij had wél invoerrollen, maar was ook oud. Dus misschien niet zo duur. En het was een erg goed merk.

Ik kreeg die meneer van dat telefoonnummer maar steeds niet te pakken, en vandaag reed ik er met Henk H. weer eens naar toe. Zou hij er nog staan?


Maar helaas. Hij was weg.

Naar huis maar weer? Nee hoor, zo zei Henk, we gaan het vragen bij die boerderij daar, of ze hem misschien hebben verplaatst. Zo gezegd zo gedaan. Wij naar die boerderij daar.

En wat denk je? Hij was inderdaad verplaatst omdat de eigenaar net was verhuisd. We kregen uitgelegd hoe we daar dan moesten komen. En hup daar gingen we. Naar een huis met een rood dak (haha) bij de rotonde in Dalfsen.

En daar .....

...... daar ontmoetten we GJ, een vriendelijke meneer, die ons meteen vertelde dat ... sorry ... hij had de trekker nét verkocht. Helaas.

En de versnipperaar?

Nee, die was nog niet verkocht! Ik vroeg naar de prijs, en die was erg redelijk, gezien de goeie staat van het ding. Nou, wij hem bekijken natuurlijk. Hier en daar aan draaien, klep open en dicht, messen bekijken .... het zag er allemaal top uit.

En natuurlijk ..... yes!! .... invoerrollen! Daar schuif je dikke takken in en hij trekt het zelf naar binnen.Ik kreeg nog wat tips. Na gebruik altijd schoonmaken. Eéns per jaar een onderhoudsbeurt.

Oja .. onderhoud. Als je iets tweedehands koopt heb je géén service. En die moeten we wel hebben want Paul en ik kunnen dat allebei niet. Dus, wij vroegen Hofstede Timmerman in Staphorst, of ze dit type in onderhoud wilden nemen (en ook nog even gecheckt wat ze van de prijs vonden)

Hofstede neemt hem in onderhoud, de prijs was goed (vooral DOEN, zei meneer Hofstede), en dus ....

...... verkocht!

En zo reed ik achter Henk aan, met achterop zijn trekker de nieuwe versnipperaar. Mijn verjaardags kado is het eigenlijk. Wat ik alvast zelf maar even kocht dus.

Hij is nu nog in Staphorst. Wordt helemaal nagekeken. Nou, ik heb er toch nog geen plek voor. De hele kapschuur ligt nog vol met projecten. We beginnen dan maar es aan project één.

De tarwe dorsen.

En daar heb ik géén apparaat voor, dus gewoon .... in het zweet des aanschijns .... 😊


4 reacties:

Lies zei

Bijna letterlijk, Clarien, 'gouden bergen'...
GefeLIESiteerd jarige !

Marc Dufraing zei

Je hebt jezelf een mooi cadeau gegeven! Alvast gefeliciteerd met je verjaardag en je cadeau. Je zult er veel plezier aan beleven. Ik neem aan dat je al een tractor hebt waar je de hakselaar op kunt aansluiten - of iemand kent die je die dan wel leent of er mee verder helpt.

Anoniem zei

Gefeliciteerd met je verjaardag en de machine. Daar kun je nog een hoop gemak van hebben. Ik heb van de takken (van 32 jr) een takkenwal gemaakt. Zou met de kennis van nu ook liever de boel versnipperen.

Willem zei

Om te beginnen "gefeliciteerd met je (aanstaande) verjaardag" en ook gefeliciteerd met de aanschaf van de professionele houtversnipperaar. Misschien het overwegen waard om er t.z.t. een stationaire installatie van te maken, dan ben je niet meer afhankelijk van een tractor en ruimte bij huis heb je er wel voor. Een simpele overkapping ervoor volstaat naar mijn idee. Vooropgesteld dat het apparaat er geschikt voor is. Voor het jaarlijkse onderhoud lijkt me wel een oplossing te vinden, want ik neem aan dat de gevraagde firma ervan uitgaat dat het apparaat daarvoor in de werkplaats afgeleverd wordt.
Als een koe niet drachtig geworden was na de inseminatie werd dat in het Drents van mijn geboortestreek 'wèerumbollen' genoemd en de koe was dan een 'wèerumbolder'. Een tochtige koe werd simpelweg een 'bolse' koe genoemd. Even ter verklaring: een 'bol' is in vrijwel geheel Drenthe een stier. 'Bols' heeft dus niks met de spiritualiënproducent te maken, maar is misschien met een beetje fantasie wel te beschouwen als een geestesgesteldheid die zich lichamelijk uit bij de vaars. Duidelijk is nu waarschijnlijk ook wel dat 'het 'wèerum' in 'wèerumbollen' vertaald moet worden met 'opnieuw'. Je zou er ook 'terug' van kunnen maken, maar dat is in dit verband twijfelachtig.