Clarien's pad.

on zaterdag 8 juni 2019Gisteravond stond ik ergens langs de weg naar Dalfsen, met een kennis, een stuk koopwaar te bekijken. 

Zo'n versnipperaar, dat lijkt me nou wel wat. Want als je kan versnipperen, dan kan je van véél afval compost maken. Van jong hout en van oude takken en van je maisafval en nog veel meer. Alles in die gapende bek gooien en prrrr ..... snippers! 

Ze zijn nogal kostbaar. Maar deze leek me wel wat. Hij is al wat ouder, maar nog in goeie staat, licht en wendbaar, en toch een flink vermogen. Nou, we denken er nog over na.

 

Als je er toevallig verstand van hebt, of ervaring ermee, hoor ik graag je reactie! 😊

De aardbeien komen vol op stoom inmiddels. We hadden ook nog een bak met uitgelekte rabarber, en daar is samen met wat aardbeien en een fles vlierbloesemlimonade, een pan met compote van gekookt.
Het weck seizoen staat weer voor de deur. Dit jaar weck ik alleen de groene spekbonen, en stoofperen. Van de rest uit de potten hebben we amper gegeten. Die weckpotten, van glas, kun je uiteraard eindeloos hergebruiken. Maar de rubberen ringen niet. Die slijten, en daar moet je goed op letten, of ze nog goed zijn. 

Stop de ringen bij voorkeur niet in de vaatwasser, maar was ze met de hand af. En als je ze opnieuw gebruikt, check dan goed of ze nog goed sluiten, en niet te wijd geworden zijn. Anders kan je de inhoud van de potten later weggooien.

Ik denk dat ik de ringen in totaal drie of vier keer gebruik, voor het wecken. Daarna kun je ze nog gewoon als elastieken gebruiken voor van alles en nog wat.

Een groot deel van de aardbeien gaat in bakjes in de vriezer. Voor in de dorre wintermaanden. Heel makkelijk. Je hoeft niks anders te doen dan de kroontjes eraf te draaien, en ze in bakjes te doen.

Ik was ze dus niet, voor het invriezen. Ze zijn brandschoon, niks geen beestjes of gif erop. En als je ze droog invriest, gaan ze niet aan elkaar plakken. Dan wordt het geen klont. Je schudt zó een paar uit de doos, in je hete pap! Midden in de winter smaken ze dubbel lekker!

🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓


Verder .... wied ik me een biet, elke dag. Elke keer komen één of twee bedden aan de beurt. Bekje zorgt voor de nodige spanning, want zij verstopt zich achter de uien en dan inééns ..... als ik er helemaal niet op verdacht ben .... springt ze met een grote boog ... hatsjee!! Bovenop op mijn handen! Alsof het twee muizen zijn!

Je schrikt je wezenloos! Van zo'n plotselinge kat!
Al die dieren overal maken Moeskers Moestuin zo levendig. Er is altijd wat te zien of te beleven met ze. 

Niet altijd alleen maar pret. Er verdwijnt ook wel eens een kuiken. Zomaar. Weg. Vooral het stadium, als ze nét door de moeder verlaten zijn, is spannend voor zo'n beestje.

Deze drie hieronder zijn pas een paar dagen oud. Die zijn nog helemaal veilig, scherp bewaakt door hun twee moeders.

En herinner je nog de drie sneeuwvlokjes?

Die zijn nu al weer ruim twee weken oud. En hard gegroeid! En ook die zitten nog onder de veilige vleugels van Ma Kip, en ze voelen zich al hele pieten! Tussen de twee grootste en felste hanen in, pikken ze gewoon de lekkerste korrels uit het voer.

Nergens bang voor!

Ik was nog bij de koe. Jullie moeten de groeten hebben. Ik geloof dat ze weer tochtig is, want ze is zóó aanhalig. Ik durf amper bij haar in het weiland want ben bang dat ze op mij wil springen.

Soms loop ik na het bezoek aan Bella even door, door het bos van Wim. Het is maar een smal bos, maar het is daar zó mooi. Er komt nooit iemand. Jacky zegt zelfs tegen Wim, als het pad dichtgegroeid is, je moet Clarien's pad even snoeien.

Clarien's pad! 😊 Wat een eer!

Wel bijzonder, dat haast niemand hier ooit komt. En niemand dus het prachtige vingerhoedskruid overal ziet bloeien, en de libellen ziet en de beestjes en kruiden.

Ik was blij met de regen.

Elke druppel is waardevol. Alleen .... is het systeem van de watertonnen nog steeds niet goed geregeld. En de goten zijn verstopt en lopen over. Tja, je bent nooit klaar.
 


Ik eindig met een oproepje. Ik zag namelijk dit bord bij de buren. Dus als je zin en tijd hebt voor een héél leuk klusje de komende dagen .....

...... kom gezellig plukken!


Een heel fijn Pinksterweekend!
En tot gauw.🌸
4 reacties:

Willem zei

Als kind was het hoogtij voor ons als er gewekt werd. Niet zozeer om wat er geweckt werd, maar juist vanwege de beschikbaarheid van de weckringen. Ik groeide op in de tijd dat mijn vader me nog leerde hoe je en katapult maken moest en een zeer essentieel onderdeel daarvan was een mooi elastiek. Weckringen hadden bovendien nog een soort lipje en als je daar de weckring doorknipte had he meteen een mooi punt waar je je duim achter kon houden. Een ander onderdeel van een katapult was een lapje leer waar het steentje in gelegd werd. De tong van een schoen was daar erg geschikt voor en ik heb eens de tong uit een zondagse schoen van mijn vader gesneden. Mijn doorgaans zeer zachtmoedige vader werd even zeer hardhandig toen hij mijn wandaad bemerkte. Ik heb later nog wel talloze katapulten gemaakt, maar me nooit meer vergrepen aan de schoenen van een volwassene.

Wat je hakselaar aangaat; ik zag dat het productiejaar 1994 was. ik zou dus graag willen weten hoe de stand van de hydraulica is. De lagers van het messenblok, hoe staan die erbij. Zijn de messen gemakkelijk te vervangen/demonteren/slijpen? En hoe vaak moet dat. Wat kost gemiddeld het jaarlijkse onderhoud. Ook de onderhoudsgeschiedenis zou ik willen weten, maar boven alles zou ik eens een praatje maken met een werktuigbouwkundige. Is de trekker een onlosmakelijk deel, of is de machine om relatief gemakkelijk om te bouwen tot een stationaire installatie. Dat zijn zo een aantal vragen die bij me opkomen.
Ik wens je veel succes met het proces en eveneens fijne pinksterdagen, voor jou en iedereen die je na staat.

Marc Dufraing zei

Ik heb ook even naar de hakselaar gekeken. Als ik het goed zie gebeurt de aandrijving door de tractor en heb je dus ook een tractor nodig. Verder heb ik goede ervaringen met dergelijke aangedreven machines en weet ik dat je er verdorie dikke takken door kunt duwen. Verder zijn ook de antwoorden op de vragen van Willem belangrijk. Of je er ook gemakkelijk maisstengels door kunt laten gaan weet ik niet. Verstopping omdat deze toch veel zachter zijn ???? Ik heb hier eens geprobeerd (door een kleinere machine dan) om stengels van zonnebloemen te verhakselen maar dit was geen positieve ervaring.

Lies zei

Een ferme uitgave, vermoedelijk, Clarien, maar heel nuttig.
Heerlijke lekkernijen maak je weer.
Beestjes bij jullie -> (soms verrassend!) leuk !
Clarien's pad! -> dat verdien je !
Fijne Pinsteren !
Lie(f)s.

Roxanne zei

Oh! De peulenpluk! Misschien ga ik dat wel doen. Katten zijn zo leuk he :) die drie van ons kunnen er ook wat van.