Gouden tijden!

on dinsdag 4 juni 2019



Gouden tijden! De tijd van het volop oogsten is aangebroken.

Neem alleen al ..... die eerste aardbeien ..... daar heb je écht al dat werk echt voor over. Hoewel ik bij de aardbeien dit jaar maar weinig werk had. Want de kippen hebben alle onkruid gewied, en hebben de bodem netjes bemest.

Arme kippen, nu de aardbeien dan eindelijk rood zijn en sappig en zoet, nu zit er ineens een hek omheen. Kunnen ze er niet meer bij! Tja. Het leven is soms hard voor een kip  😊

Er is veel te oogsten. Ook als je géén tuin hebt trouwens. Want de vlier bloeit! En die staat echt overal!







Als je limonade maakt, wacht dan tot de vlierschermen iets gelig zijn, dan zitten ze vol stuifmeel. En dat geeft die bijzondere smaak. En pluk per struik niet teveel schermen, want insecten zijn afhankelijk van stuifmeel.

Net als vorig jaar maak ik de vlierbloesemlimonade met rabarber, in plaats van citroen. Als je citroen neemt, ga dan uit van het sap van één of twee citroenen per liter. En zo'n tien tot vijftien vlierschermen.

Als je rabarber gebruikt: ik neem per liter één flinke rabarbersteel.

De rabarber ging in stukjes in de ontsap-pan. Ernaast staat een pan met de resten, de toppen en de tenen van de stelen, want die worden ook gebruikt. Dat wordt gekookt in een liter water, en gebruikt tegen 'knolvoet'.

Dat is die schimmel die je kolen aantast. Rabarber schijnt daartegen te helpen





Nou, twee pannen vlierschermen staan te trekken in water. En drie liter rabarbersap. Morgen verder.

Het andere rabarber-prutje gaat dus bij de kolen. Ik giet het vooral bij de jonge kooltjes. Of het helpt? Geen idee. Maar je moet die dingen gewoon proberen.





Uit de ontsapper komt ook nog een hele bak uitgelekte rabarber. Dat kan je nog prima gebruiken. Wat dat wordt moet ik nog even bedenken. Misschien iets met aardbeien?


Gouden tijden. 

Oók voor de wilde kruiden. De brandnetels groeien en bloeien volop. Ze staan met dikke bossen in de paardenbak. Erg waardevol zijn ze. Het krioelt er van de lieveheersbeestjes, die er hun eitjes op leggen. Ook veel andere insecten hebben de netel als waardplant.

Ik neem een dikke kruiwagen vol mee, maar laat overal wel genoeg staan om weer aan te groeien. Het succes van mijn moestuin hangt voor een deel af van die brandnetels!





De afgeplukte brandnetels gaan in een bak regenwater. Er gaat ook ridderzuring bij en smeerwortel en nog wat andere kruiden. Zo krijg je een mooie plantenvoeding.

Als je het vergisten wat wil versnellen, kun je er suiker bij doen. Af en toe omroeren, en een paar dagen tot 2 weken wachten. Elke keer als je er wat van gebruikt, vul je het weer aan met vers kruid en water. En goed verdunnen voor gebruik!


🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱

Overal staan nog bakken en bakjes met jonge planten. Ik sjouw me een breuk met gieters water voor al die bakken, dus ik wil er vanaf. Zoveel mogelijk gaat de komende dagen de grond in!

Hieronder wordt de Sorghum uitgeplant. Je weet wel, die soort-van-suikerriet plant. In een hoek van de paardenbak.





En een paar meter verderop, komt weer een bak met maisplanten. Er stond ook al wat. Daar had ik een rek omheen gezet, tegen de kippen.

Maar nu dacht ik ... och, die kippen die zien die mais vast niet. Ik had géén zin om dat rek weer te verplaatsen.

Nou, fout gedacht!





Hop, daar zijn ze al. En hop, wég was een kwart van de mais. (de wraak voor die aardbeien natuurlijk! 😊)



🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Overal in de paardenbak zijn nu nieuwe kleine tuintjes. Het is net een doolhof, met allemaal paadjes overal heen. Je moet ze opzoeken. Ik vergeet soms ook wel es een tuintje. Die krijgt dan een tijdje geen water.

Ja ook voor kleine nieuwe tuintjes is het leven soms hard .....





Nou en wie is dat?

Willem! Haha dat zag je wel aan dat shirt toch? Hij kwam langs afgelopen weekend, op doorreis, en bracht weer wat mooie opgekweekte planten. Die ik weer weg mag geven of mag houden.

Even een gezicht erbij? 😄  (nou hij lijkt wel verlegen!)




Dankjewel weer Willem, ik heb vandaag een en ander geplant. Zoals die drie mooie winterharde fuchsia's!

En iets anders lag er ook nog .... herinner je je die saus van Robbert? Met al die verse basilicum?





Er zitten wel dertig of veertig plantjes in één zo'n potje. Je hebt voor een hele zomer genoeg basilicum, als je die even in aparte potjes overzet! En dan later, een deel de tuin in.

Basil is best sterk. Met een beetje geluk heb je tot november vers blad. Wel steeds blijven toppen!






Gouden tijden.

Want de aardappel bloeit al, en de meirapen zijn klaar. Het is weer de tijd van de dampende stomende groenteschotels, met knapperige verse groenten!





De meiraap kun je prima rauw eten, bijvoorbeeld geraspt, met een romige dressing, als salade. Maar kort gekookt is hij ook erg lekker, dan wordt de wat pittige smaak milder.

Combineer met andere groenten, en wat blauwe kaas. Vers kruid erover. Snuif peper.






De gouden tijden zijn weer aangebroken. Elke dag weer volop vers eten uit de tuin!

(mijn lunch)





Tot en met het takje in de thee!


2 reacties:

Roxanne zei

Ik wist wel dat je basilicum het beter deed als je het los trok, maar 30 plantjes is echt veel! Ik dacht dat het er maar 2 waren haha. Gauw mijn basilicum nog beter verdelen over de tuin

Lies zei

Een log om van te snoepen, Clarien !
Je vele werk wordt beloond.
Lie(f)s.