Boerin op blote voeten.

on dinsdag 25 juni 2019
Eigenlijk heb ik niks.

Wel van alles gedaan, dat wel, maar wat moet je ervan zeggen? Die kevers en die dikke oranje larven op de aardappels .... die heb je al zo vaak gezien. Nog steeds, elke twee dagen, haal ik ze weg. Allemaal.

Het zijn natuurlijk wel mede-schepselen, dus we gaan barmhartig met ze om. Ik laat ze niet langzaam afsterven in het potje, maar ze gaan in een pan en er gaat meteen kokend water over. Dan zijn ze in één keer dood.

En dan gaan ze als compost op de tuin. Gerecycelde kevers.

Ook was er vandaag een strijd met een dekkleed van 8 bij 10 meter, om die over de balen heen te krijgen. De straffe oostenwind werkte niet mee, en natúúrlijk leg je hem eerst verkeerd neer.

Te kort. Het zit verkeerd om. Een kwart slag draaien. Dan weer te weinig stenen meegenomen. Dan maar palen erop.

Waarom zie ik anderen nooit hannessen met zo'n wapperend dekkleed? Gaat dat bij 'echte' boeren in één keer goed?

Nou ja, het zit er inmiddels om.

Vanavond was er een vergadering op het gemeentehuis, over het Zwarte Dennenbos. Daar mogen we als vereniging over meedenken, over de toekomst van dat bos. Top!

We hebben het er zaterdag over gehad, en ik heb dat vanmiddag zitten uittypen. We hebben een heel pakket aan wensen voor dat bos. Het ging vooral om ... anders kappen.

Het was heerlijk om even in huis aan het werk te zijn. Achter de laptop. Lekker afkoelen.

Daarna valt buiten de warmte als een dikke deken om je heen. Maar helaas, het werk was nog niet af. Ik heb de randen van het weiland geharkt. Naar binnen. Brit was ook buiten maar die weigerde het om uit de schaduw te komen.


Je ziet haar kijken .... welke zot gaat er nu dat weiland op? Met dit weer?

Maar eerlijk gezegd viel het best mee. Er stond een briesje op het weiland, en dat harken is een leuk werkje. Je komt de hele akker rond, en je ziet nog eens wat. Vogels, vele beestjes, een klein roodwit katje, hee daar is Bekkie, en ontzaglijk veel libelles en vlinders.

Mooi.

Kijk, en hieronder zie je het aangeharkte weiland. Zo neem je de randen van het hooi dus ook mee, straks, in de pakken.
En ik was begonnen met het knippen van de randjes, onder het draad, waar de maaier niet bij kon. Maar ..... daar ben ik mee gestopt, toen ik zag dat het daar tjokvol zat met lieveheersbeestjes en andere leuke nuttige kevertjes.

Dan maar wat minder hooi! 
En daarnet dus, was er die vergadering over het bos.

Maar eigenlijk ging het helemaal niet over het bos, maar vooral over de recreatievijver. Wat daar moet komen, en hoe. Mijn stuk had ik dus voor niks getypt. Hoewel ... het wél door de boswachterij is meegenomen.

En nou ja ... het geeft ook eigenlijk niks.

 Ach, soms heb je zo'n bui. 😌5 reacties:

Willem zei

Een straffe oostenwind is in de hooitijd niet de bedoeling. Een Drentse zegswijze was/is "Een dwirrel oet het oosten zal de heuier troosten, maar een dwirrel oet het westen giet de heuier pesten" Een dwirrel is in dit geval een zacht briesje.
Nog even een vraagje uit pure belangstelling; heb je de weidepomp nog aan de praat gekregen? Lijkt me wel gemakkelijk als je de dagelijkse zorg van het vullen van de watertonnen niet meer hebt. Ik ga ervan uit dat Bella in een 'vorig leven' bekend was met het gebruik van de weidepomp. Zo niet, dan zal ze dat nog moeten leren en ben je daar nog een uurtje druk mee.

Roxanne zei

Ik denk dat andere boeren ook problemen hebben met zo'n zeil hoor ;) of ze dpen het met een man of wat samen en hebben dan geen problemen omdar ze met zo veel zijn

nicole orriens zei

Prachtig die boerin op blote voeten. Blote voeten kunnen zo'n gevoel van vrijheid geven vind ik altijd.

Lies zei

Die beestjes komen dus terug in de aarde...
Met dat dekkleed wordt nog gesukkeld, Clarien… 'k zag/hoorde vorige week eentje vloeken...
Meedenken over dat bos 'op papier' -> komt altijd in iemands handen.
Brit had ook gelijk, gelukkig was 't te doen voor jou.
Lie(f)s.

Anoniem zei

Ik moet ergens wel grinniken over hoe jij de coloradokever vernietigd. Ik stamp ze kapot op de tegels en laat de resten gewoon liggen.

Maar er valt mij één ding op: ik heb de kevers alleen op het moderne ras aardappelen dat ik kweek. De 2 oude rassen, die ik via Vreeken bestel, hebben slechts een enkel beestje EN er is geen enkele vraatschade te zien. Ik heb de Aran Pilot en de King Edward, beide zijn zogenaamde fijnproever rassen. Het moderne ras lijkt op het Buggenummer Muuske.