De zaterdagse tafel.

on zaterdag 15 juni 2019




Het valt mee he? Met de troep. Toen iedereen nog thuis woonde lag de tafel zaterdags vol met spullen. Sportspullen en half opgegeten tosti's en boeken en kranten en huiswerk en natuurlijk een paar laptops.

En strijkgoed en lege kopjes en volle koppen en plakken koek.

En nu we met z'n tweeën zijn is de tafel op zaterdag nog stééds een blauwdruk van waar we zoal mee bezig zijn.





Wat bloemen liggen er.

Die oranje bloemetjes vond ik vanmiddag, op de wandeling met Brit. Rondje Puntweg. In het weiland zagen we een fel oranje vlek. Het waren mooie kruidachtige bloemen. Welke? Geen idee.



 


Natuurlijk heb je daar ook alweer een app voor ..... Plantsnap ..... je neemt een foto en hopla, de naam van de plant rolt eruit. 

En dit was dus ..... Oranje Havikskruid!





Er zit al zadenpluis aan, maar ik heb hem toch maar niet gezaaid. Want hij is niet inheems. En hij gaat erg woekeren. En hij is niet zoveel waard voor de insecten.

Wat ligt er nog meer op de zaterdagse tafel?





Leesvoer. Zaterdags snoep. Koffie bekers.

En ... de nieuwbrief van De Zonnehorst. Ze zijn goed bezig, de nieuwsbrief staat vol berichten over grote oogsten, over de nieuwe zaaimachine, over de grote inzet van Guiseppe, de nieuwe mede-tuinder.

En ook iets over ons ...... 





Wij pachten dit jaar het grote weiland van De Zonnehorst. Voor één jaar. Om hooi te maken. En nu moet ik dus nadenken over ... wanneer gaan we maaien? Kunnen we er dan hooi van maken of moeten het balen worden?

Man man ..... spannend! We hebben tot vandaag nog niet gemaaid, omdat het steeds géén hooiweer was. Maar nu lijkt het een paar dagen goed warm te worden.

Dusss ... vandaag is de beslissing genomen, er wordt gemaaid. Om precies te zijn .... VANAVOND. Om negen uur ging ik even kijken.








Het gemaaide gras en kruiden vormt een dik pak.

Hm..... of dat hooi gaat worden? Dan moet het zeker een week drogen en geschud worden. Maar het weer is niet stabiel. Dus grote kans dat het toch in balen gaat.

Hooi maak je alleen maar van kurkdroog gras. Wat op een kurkdroge bodem ligt. En als het nog een beetje vochtig is, dan kan je géén hooi maken, want dat gaat broeien (kans op brand) en later schimmelen. Daar kan het vee goed ziek van worden.

Ons gepachte weiland ligt pal naast de akkers van De Zonnehorst. Het is daar mooi joh! Om alle groente-akkers heen heeft Henk bloemen en kruiden gezaaid. Overal zie je die bloemenranden, prachtig. 





Zelfs in de avond wiebelen alle bloemen nog .... van de bijen en hommels. Het zoemt er gewoon.

Overdag zijn hier wolken vlinders en libellen. Als je in de buurt woont moet je echt es komen kijken. Er loopt een prachtig pad langs de tuinderijen van De Zonnehorst, wat vrij toegankelijk is om te wandelen.

Overal bloemen, overal insecten en vogels en vlinders, en mooie oogsten!





Wat ligt er nog meer op tafel?

Kranten. De helft van de kranten lezen we pas op zaterdag. En er lag ook nog huiswerk. Van de sportschool.





We moesten onze kernwaarden kiezen. Ken je dat? Dat is zo'n lijst met allerlei waarden, waaruit je moet kiezen wat voor jouw het belangrijkst is.

Als je zo'n lijst leest denk je .... nou, alles is belangrijk.

Maar toch moeten kiezen. Je moet dan nadenken over je eigen waarden, over wat je in je werk belangrijk vind. Wij mochten er zes kiezen. Ik had er zeventien. Maar na wat nadenken en schrappen kwam het op zes uit.

Ik vond het een nuttige oefening want het maakt je bewust van hoe je in je werk staat. Als je het óók eens wilt doen, je kunt hier zo'n lijst vinden. 

 



En er lag nog een boek. Dat gaat over het hele jaar door groente telen. Niki, de schrijfster, teelt zelfs hartje winter in de sneeuw nog sla en radijs en prei en wortels en meer.

Grappig he? Ik zal je op de hoogte houden.







En nu is het alweer avond. De zon ging om 22.00 onder, en het weiland is gemaaid.

Fijn weekend! 🙋




9 reacties:

Margriet zei

Wat een fijne blog weer....fijne zonnige zondag gewenst.

Lies zei

Toch mooi, Clarien, die oranje zee in de verte !
En verder op je blog -> wahw..., die bloemenranden -> moooiiii... !
Het weiland is gemaaid..., knap werk !
Lie(f)s.

Willem zei

Uit mijn kindertijd herinner ik me nog dat sommige boeren het gemaaide gras in 'grasoppertjes' zetten als er regen verwacht werd, of als de nachten erg vochtige dreigden te worden. Die grasoppertjes werden de volgende dag weer uitgestrooid om te drogen. Mijn vader heb ik dat nooit zien doen. Als het gras gemaaid was, dan werd er dezelfde dag nog met de 'vorkenschudder' het gras enige malen gekeerd. Dat proces werd herhaald tot het hooi droog was. Als het hooi droog was kwam de hooihark in beeld. Daarmee werd het droge hooi in lange rijen verzameld om het op de wagen te kunnen laden. Toen we nog geen hooihark hadden werd het hooi in oppers gezet. Het hooi ruiteren heb ik bij mijn vader nooit zien doen, maar de vader van een vriendje van me deed het vrijwel altijd.
De uitdrukking die boeren gebruikten als er goed hooiweer verwacht werd was "Het wèert op heuimennen" En daarmee bedoelden ze echt niet alleen dat je het hooi mooi droog binnenhalen kon. In mijn geboortestreek werd het hooi binnenshuis opgeslagen. Hooibergen zag je zelden. In mijn geboortedorp had alleen onze buurman een hooiberg bij mijn weten.
's Winters groenten telen is goed mogelijk. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat de grondwaterstand niet te hoog is. Op mijn 12e zijn we verhuisd naar een andere boerderij en daar hadden we een verdiepte broeibak van wel een meter diep. Onderin kwam een laag paardenmest, -dat broeide lekker-, en daar bovenop een laag teelaarde. Op betrekkelijk geringe diepte is de grondtemperatuur tussen de 6 en 12 graden. De zijkanten hadden we van asbestgolfplaten, -tegenwoordig bijna een doodzonde, maar ik heb het over de jaren '50-, die witgekalkt waren. Door de ligging strak op het zuiden en de afdekking met glas bleef de temperatuur altijd dusdanig dat er groente geteeld kon worden. WE hebben dat een paar jaar gehad. Waarom het maar een paar jaar is geweest weet ik niet meer, maar mijn moeder was ziekelijk en het lijkt me niet uitgesloten dat er een regelrecht verband tussen beide feiten is.
Maar met die watergang zo vlak naast jouw huis lijkt mij zo'n verdiepte bak geen optie voor jouw locatie.

Marc Dufraing zei

Ik probeer hier in Z-FR al enkele jaren op een achterliggend stuk een soort bloemenweide te maken maar het wil niet lukken. Al verschillende soorten ondergrond geprobeerd: gewoon op het gemaaide gras - eerst gefreesd - en nu recent op kale grond omdat er bijna een jaar een pak hooi op gelegen heeft. Maar niets - nada - rien - of zo goed als niets. Of zou het aan het soort zaad liggen - ook al van alles geprobeerd. Misschien een goede tip aan jouw buurman vragen?

Anoniem zei

Ik heb in onze border ook bloemen gezaaid maar van de oost indische kers zie ik maar een paar blaadjes verschijnen. Van de korenbloemem war korte stengeltjes en vd goudbloemen niets.Zo gaat het bij mij ook ieder jaar en ik volg altijd precies de zaai instructies op. Grasg hier ook advies. ik zou grasg veel meer willen zaaien en in de zomer een zee van bloemen in de tuin lijkt.mij prachtig.

Anoniem zei

Sorry voor de fouten, komt door typen op mijn mobieltje ipv de laptop.

Clarien zei

Wat betreft zaaien van bloemenmengsels, ik zal even uitleggen hoe buurman Henk het doet, bij hem komen de bloeiende akkerranden altijd heel goed op.

In het voorjaar wordt het hele land bemest en gefreesd, dus de groentenbedden, maar OOK de bloem percelen worden gefreesd, zodat het goed zwart is. Dan wordt met de 4 rij-ige zaaimachine op de buitenste percelen in 4 rijen het bloemenmengsel gezaaid. Altijd veel Phacelia, een echte bijenplant, die snel opkomt. En verder veel verschillende zonnebloemen en boekweit en wat de rest betreft zal ik Henk even vragen. Ik dacht ook goudsbloem.

Het probleem met inzaaien van bloemen is soms, dat het niet op rijen gezaaid wordt, en dat je het daardoor niet herkent. Onkruid groeit sneller, en je bent dan je bloemen kwijt. Dus, goed omspitten of frezen, vroeg inzaaien, in rijen, en neem ook wat snelle groeiers zoals Phacelia. Daar kun je dan je andere zaden aan toevoegen.

Wat betreft het hooien, ja Willem dat schudden zou natuurlijk meteen moeten gebeuren. Maar het is vandaag zondag, en dan wordt uiteraard niet gewerkt. Ik ben vanmorgen al vroeg natuurlijk wel even gaan kijken, en ik denk dat er ook een voordeel aan zit dat het één dag niet geschud wordt. Omdat het gras nu in dikke smalle hopen ligt, droogt de grond daartussenin goed op. Als het morgen geschud wordt dan valt het gras op droge warme grond en dan droogt het van onderaf en van bovenaf. Nou ja, denk ik. Hopelijk niet teveel regen erop vanmiddag ...

Dus ook hier, elk nadeel heb (misschien) zn voordeel!

Fijne zondag! :)

Anoniem zei

Bedankt voor de tips voor het inzaaien van bloemen.

Roxanne zei

Wat een bloemenpracht! Schitterend zeg!
En dankjewel voor de tips. Wij hebben nog geen weiland, maar met een kleine tuin kan het ook zo gedaan worden denl ik :)