Kruiden.

on vrijdag 7 juni 2019













Kruiden.

De halve geneeskunde draait erom. En de hele haute cuisine draait om kruiden. En onze hele insectenwereld draait op kruiden.

Oh ja en ze zijn nog mooi ook. Ze hebben bloemen. Met prachtige kleuren. Waar je blij en vrolijk van wordt en nog gezond ook.

Doe je zelf ook iets met kruiden? Kweek en zaai je ze? Als je er niks vanaf weet, in elke Kringloopwinkel vind je boeken over kruiden. Met allerlei toepassingen. Je kunt er verf mee maken, en lekkere thee en zachte zalfjes en shampoo en lekkere marinades voor vlees en voor gegrilde groenten. En nog 1000 dingen meer.

Je kunt ze in de tuin zaaien, of in de berm, maar ook heel makkelijk in potten of op je vensterbank. Je kunt ook gewoon plukken. Want ze staan overal!










Vandaag was ik bezig met kruiden. Anke heeft al jarenlang veel baat bij shampoo met verse rozemarijn erin. Maar die is helaas al heel lang op. Hier in Punthorst wilde de rozemarijn eerst niet goed groeien.

Maar nu wel.

En ik ben op zoek gegaan naar nog meer kruiden voor de huid. Want ze heeft weer erg last van haar hoofdhuid. In een hoekje vond ik smeerwortel! WELKOM smeerwortel, op Moeskers Moestuin. Wat ben ik blij dat die hier zomaar spontaan komt groeien! Smeerwortel is ongelofelijk herstellend voor huidproblemen.

(en ook mooi)








Rozemarijn, smeerwortel en goudsbloem. Die drie werden het.

Je stopt het vers in een fles, en daar gaat dan een neutrale shampoo bij. Ik nam de rozenshampoo van Urtekram. Een organische shampoo. Te koop bij natuurwinkels.







De shampoo ruikt heerlijk naar rozen. De roos zelf is een bloem, maar de wilde roos heeft ook geneeskracht, wist je dat? Rozenblaadjes in de thee helpen tegen krampen en ontstekingen, en ze werken mild stoppend.

Maar goed. Deze kruidenshampoo ruikt nu dus naar rozen, en heeft door de verschillende verse kruiden een extra helende werking op de hoofdhuid. En een gezonde hoofdhuid .... geeft gezond haar. Net als de bodem en de planten. Haha (tja, tuinder he)

Je moet wel geduld hebben. Zet de shampoo eerst zo'n twee weken te trekken, dan zeven, en weer terugdoen in de originele flesjes.

En dan twee keer per week ermee wassen. Vaker wassen is niet zo slim, want welke shampoo je ook neemt, alles wat schuimt haalt de natuurlijke talg weg, die de huid juist gezond houdt.






Kruiden.

Wat de geneeskracht van onze natuurlijk kruiden aangaat ....  is er veel cynisme. En ongeloof. Ik snap dat wel. Want .... het helpt vaak niet snel! Het zijn géén paardenmiddelen! Met kruiden .... moet je geduld hebben.

Ze genezen je niet. Dat genezen, dat doe je namelijk zelf. Ze remmen de klachten niet op een sterke en synthetische manier af. De kruiden bevatten stofjes, die je eigen weerstand versterken. Die jouw eigen geneeskracht ondersteunen.

En omdat het dus niet zo snel gaat als een pil, lijkt het alsof het niet helpt. Die shampoo van Anke, die werkt pas na een paar maanden. Maar het werkt! De hoofdhuid geneest.







Kruiden. Wonderbaarlijk. Kost niks. Is er altijd, overal.

Verdiep je er maar eens in!

🍀🍀🍀🍀🍀


2 reacties:

Lies zei

'Mooi' log, Clarien, en inderdaad, je bouwt zelf op, dank zij die schoonheden.
Lie(f)s.

Roxanne zei

Ik wil ook al heel lang zelf met kruiden aan de slag, maar ik neem er nooit de tijd voor. Als we in ons nieuwe huisje wonen, ga ik er echt wat mee doen!