Pas de deux.

on dinsdag 18 juni 2019



Na een tijdelijke vlinder-dip, begin juni, als de wintervlinders zijn gestorven, en de nieuwe nog niet zijn ontpopt, is het nu weer volop vlinderseizoen.

Hele wolken vlinders zijn er te zien. Tja, helaas niet meer overal, maar hier nog wel hoor!

En in de tuin kwam ik héél veel beestjes tegen. Onbekende torretjes, rennend over de paden. Altijd haast, die torren. En de rode lieveheersbeestjes, stevig omstrengeld, en hun larven zie je ook overal.

In de brandnetels leggen ze hun eitjes, en van daar uit verspreiden ze zich over de hele moestuin. Het wemelt ervan! We hebben dit jaar op de planten ook nog geen enkele bladluis gezien. Dat is het favoriete voer van het lieveheersbeestje. 





Och kijk ... en deze twee hieronder ...... schitterend mooi.





En die twee dáár weer onder, zijn ook mooi. Maar ook vooral lui, met dat warme weer. Ze zijn verstandiger dan wij. Ze gaan gewoon de hele middag in de schaduw liggen slapen.

Ik laat wéér die aardbeien zien. Ze zijn zo mooi rood en, nou ja, ze zijn er gewoon nog steeds. Nog een paar weken .... en dan is het weer finito.

We hebben inmiddels genoeg bakken in de vriezer voor een lange winter, dus nu is het tijd om leuke dingen met ze te doen. Bakjes aardbeien weggeven. Altijd een goed idee. En verder, las ik op het blog van Jolanda een leuke aardbeienpost. Ik heb haar vandaag nagedaan, met die aardbeiensaus.





Aarbeien pureren (gebruik ook rustig de lelijke), de helft van het gewicht aan suiker toevoegen, opkoken met wat geleerpoeder, en dan gloeiend heet in schone in flesjes doen.

Leuk idee, Jolanda! 😊

Vreemd genoeg zakte het peil van de saus in de flessen bij mij omlaag, na het bottelen. Er zat dus wat schuim in. En het lijkt ook net op ketchup, in die ketchupflessen, dus er moet ook nog een etiket op. Want patat met aardbeisaus ... hm ..... nou nee.






En Bella maakt het ondertussen goed, bij Wim in het weiland. Natuurlijk wel alleen, dat wel. Het zou mooi zijn als ze een keer een tijdje bij een stier kan staan. Zodat ze over negen maanden weer met z'n tweeën is.

Misschien, over een of twee maanden, kunnen we iets regelen ...

.... maar voorlopig ben ik even met iets anders druk, óók voor Bella.




 


Met haar voer!

Het weiland dat ik voor één jaar pacht van De Zonnehorst, daar was het vandaag een drukte van belang. Het hooi is in een paar dagen door het warme weer en door het schudden prachtig mooi gedroogd en ruikt lekker.

De boer die ons helpt kwam dus eerst schudden, en toen zwillen. Wat dat is, zwillen? Dan hark je het uitgespreide en mooi opgedroogde hooi weer bij elkaar, op rijen.

Inmiddels had ik met firma Boes uit Sint Jansklooster een afspraak gemaakt om midi-balen te persen. Dat zijn niet van die supergrote, maar een tussenmaatje. Handig voor als je maar één koe hebt.

Ze kwamen wat eerder dan gepland, en toen was het zwillen nog volop aan de gang. Twee trekkers die aan het werk waren, tegelijk, achter elkaar aan, ik vond het net .... ballet.

Een pas de deux.






En meneer Boes blééf maar rondjes rijden. Ik zag hem vanaf ons huis, net boven de rogge uit. Het waren behoorlijk véél balen. Pas na anderhalf uur reed hij weg. 




Daarnet nog even op de fiets erheen geweest. Het zijn 81 balen. Haha. Voor één koe.

Nou, dat wordt Marktplaats.




ps

.... wil je wel geloven dat de trekkers hier nu nog steeds af en aan rijden? Enorme drukte, iedereen aan het werk, door een páár hele mooie warme dagen, gevolgd door onweer op woensdag ... man man ..... altijd wat te beleven hier op het platteland! 😊😊


9 reacties:

Willem zei

Het hooi op tijd droog en binnen, -in balen in dit geval-, dat lijkt me een opluchting van jewelste. Al lijkt het in de verste verte nog niet op de winter, maar voor het vee ben je er wel mee bezig.
Wat ik wel grappig vond was dat de term 'zwillen' bij jou in de buurt gebruikt wordt. Uit mijn kindertijd ken ik voor die handeling 'zwelen'. Kennissen van mijn ouders uit Amsterdam vroegen eens wat 'zwelen' eigenlijk was en ik met mijn zeer beperkte kennis van het Nederlands, -ik ging nog niet naar school-, antwoordde 'het heui op rillen leggen', waar ze nog maar weinig mee opschoten, want ze hadden even geen idee wat 'rillen' waren in dit geval, ondanks dat ze welk enige kennis van het Midden-Drents hadden, want ze kwamen er elke zomervakantie enige weken doorbrengen.
Heb je niet een paar lieveheersbeestjes over? Twee van mijn Oleanders zitten onder de bladluis en je kunt ook niet aan de gang blijven met zeep-spiritus. Een harde waterstaal geeft wel even soelaas, maar als ze bloeien is dat een minder goed idee. En in tegenstelling tot bij jou, ik zie weinig Lieveheersbeestjes of hun larven.

Vera zei

Ohh, wat een geluk, geen bladluizen. Hier stikt het ervan. Rode bessen en kruisbessen zijn bladloos 😕

Jolanda zei

Graag gedaan :)
Als je het wat langer door laat koken zakt het schuim vaak wel in, bij mij althans. Maar het zakt altijd wel wat in de flessen.
Kun je lieveheersbeestjes ergens mee lokken? Want ik heb wel wat last van luizen in de tuin.
Grappig, dat woord zwillen. Hier zeggen we: ruggen, elders noemt men het ook harken.
Vers hooi ruikt zo lekker hè? Mooi op tijd voor de regen (hier regende het vanmorgen flink)
Fijne dag!

mama van 8 zei

Heerlijk, zoveel aardbeien! Vries je ze ook los in, voor bowl enzo? Saus gaat hier trouwens in de vriezer, maar flessen saus vind ik wel een goed idee, kun je ook niet meer vergeten het te laten ontdooien ;-). Ik gebruik alleen veel minder suiker (ca. 4 eetlepels per 500 ml. saus), dus ik vraag me af of het dan in flessen goed blijft?
Bij ons noemen we zwillen 'wiersen', dus weer een andere variant. Grappig, al die verschillende benamingen!

Clarien zei

Jolanda als je hier en daar wat brandnetels laat staan krijg je vanzelf lieveheersbeestjes. Maar de echte 'explosie' komt pas het volgende jaar. Het heeft dus wel even tijd nodig voor je zo'n heel leger op je tuin hebt.

Willem je mag best een jampotje met wat kevertjes ... het probleem is alleen dat ze zich niet laten sturen. Als je ze bij jou loslaat op je luizen vliegen ze misschien zó weer weg. Het handigst is om zelf een goeie habitat aan te leggen voor die beestjes, dan blijven ze bij je.

Dus ..... hier en daar inheemse planten laten staan en laten bloeien.

Brandnetel is een goeie, maar er zijn vast ook andere waardplanten. Daar moet je even op googelen.

Willem zei

Het gaat alleen maar om 2 oleanders. De rest van mijn planten is vrijwel luisvrij. Wel zijn er dit jaar veel slakken en dat komt omdat een vaste tuinbewoner, -een pad-, na de winter niet teruggekomen is. Dat het alleen maar die beide oleanders zijn komt waarschijnlijk omdat ze niet helemaal goed overwinterd hebben. Ik had meer kuipplanten dan er ruimte beschikbaar was in de kas en die beide planten hebben daardoor 'bekneld' overwinterd; te weinig licht en lucht. Er zaten ook veel schildluizen op.
Met wat extra aandacht en voldoende bijvoeding komen de planten er wel weer bovenop. Ze zijn al aardig op weg. En wat de brandnetels aangaat; ik heb er geen ruimte voor om die te laten groeien, maar het zijn, buiten kijf, veelzijdige planten. Er is ook een vlinder die de brandnetel gebruikt als waardplant. Welke weet ik niet meer, maar de rupsen zijn van die harige beestjes die ook maar door weinig vogels gegeten worden. Maar zoals altijd in de natuur; er zijn uitzonderingen. Die enkele vogel die de rupsen wel eet heeft er een feestmaal aan.

Lies zei

Knappe foto's, Clarien. Tussendoor lekkernijen, en heel mooi werk -> Bella's voer.
Lie(f)s.

Roxanne zei

Leuk om te zien zeg, die tractors zo achter elkaar :) mijn hooikoorts zal er wel als een malle op reageren, maar via jouw fotos kan ik er gelukkig ongestoord van genieten.
Mijn schoonvader heeft ook bergen aardbeien nu. Superlekker door de yoghurt 's ochtends :)

Anoniem zei

Wat fijn net op tijd je hooi/kuilgras in plastic. Doet de koe 2 dagen met zo'n baal? Dan zou ik die 81 balen eerst nog maar even zelf houden. Je weet nooit wat voor winter we krijgen. Hier ook zwermen vlinders, vele soorten zelfs! @ Willem je kunt ook lieveheerstbeestjelarven (mooi woord voor galgje) kopen!