Momenten.

on vrijdag 28 juni 2019




Les voorbereiden. Muziekje uitzoeken. Er is nog niemand. Even een zen-moment. ๐Ÿ™

En vanmiddag viel mijn oog op de tarwe, waar ik meest aan voorbij loop. De zaden zijn al mooi dik en geel. Ze zijn nog niet afgerijpt, het is nog melkachtig zacht. Je hoeft er weinig aan te doen, aan tarwe, ze staat daar maar te groeien en te rijpen. 

Een dik en voedzaam graan is het. Er staat heel wat wild kruid tussen. En veel vogels zijn er ook. Ik hoop dat er wat van het zaad voor ons overblijft.  






Je land bemesten. Het gaat steeds door. Als je jezelf wilt voeden van je land moet er steeds weer opnieuw voedsel op.

Compost compost compost, je hebt nooit teveel!






Je ziet hier dat ik ook weer compost aan het maken ben. Helaas heb ik niet zoveel materiaal meer. Er is nog oude stalmest, met hooi erdoor, en wat tuinafval, en de verse mest van Bella.

Laagje van dit en laagje van dat, en een laag kippen. ๐Ÿ˜Š Want die krioelen er steeds tussendoor en als ze niet uitkijken krijgen ze soms een schep mest over zich heen.

Een ander moment ... is een piepklein klusje. Een doos, van de weilandpomp. We halen hem helemaal uit elkaar. Karton is een heel effectief materiaal op de tuin en ik kan het goed gebruiken. Het plastic gaat bij pmt en de nietjes bij old iezer. De plastic strip wordt bewaard en de kartonnen kokers ook.

Altijd handig, zo'n koker.







Kijk maar. ๐Ÿ˜„






Na de gele bloemenpracht van de afgelopen maanden, zijn er nu meer paarse tinten en blauw en heel zachtroze. De bleekblauwe cichorei bloeit. Hij draait zijn bloemen naar de zon. Zelfs als die niet schijnt, kun je aan de cichorei zien waar de zon is.

En het wilde kaasjeskruid (dacht ik dat het was) is ook al zo'n tere tint.

Pastel ... momenten.







En dan, de kruidenshampoo.

De shampoo heeft nu drie weken getrokken en wordt gezeefd en gaat dan weer terug in de flesjes. Het ruikt nog steeds naar rozen, maar nu met een extra kruidig accent.

En het is nu ..... van een gewone shampoo ..... een wondermiddel geworden. Een hele effectieve hoofdhuid-kuur. Gewoon, zomaar, uit de natuur.





En dan ... hooien ..... pakjes maken. Ook altijd een prachtig moment.






Alleen al vanwege die geur ... wil ik wel elk jaar hooi op zolder!


3 reacties:

Willem zei

Vers snel gedroogd hooi heeft inderdaad een heel speciale, en vooral aangename geur. En gek genoeg, de smerigste lucht die ik ken kan ook van hooi komen; hooibroei! Al moet ik meteen toegeven dat het bakken van roggebrood bij mij dezelfde 'geursensatie' geeft. Als 12, 13-jarige hielp ik na schooltijd wel eens een bakker in het dorp, maar als hij roggebrood bakte bleef ik angstvallig uit de buurt, alleen om de geur. Het was dat ik roggebrood al lekker vond voor ik in die bakkerij kwam, anders was de kans vrij groot geweest dat ik het niet gegeten had.
Wist je dat bloeiende andijvie dezelfde kleur bleekblauwe bloemen heeft als de cichorei. Het is dan ook erg naaste familie van elkaar. De wetenschappelijke naam van andijvie is Cichorum met nog een achtervoegsel. Ik heb me laten vertellen dat een bloeiende andijviestruik niet misstaat in de siertuin.
Het enige is dat je moet houden van die bleekblauwe kleur, maar als je de foto ziet, kan ik me niet voorstellen dat iemand niet van die fraaie bloemetjes houdt.

Lies zei

Heerlijke zomermomenten, Clarien...
Lie(f)s.

tientonnerelf zei

Het is inderdaad kaasjeskruid, Clarien!