Lukte niet.

on vrijdag 10 mei 2019





Bella is de schoonste koe in Punthorst. Denk ik. Want ze wordt elke dag van kop tot staart geborsteld. 

Een mooie koe is ze, altijd op haar zondags. Ik probeer zo een beetje haar 'kudde' te vervangen. In een kudde likken de koeien elkaar schoon. Sommige plekken, vooral rondom de kop, daar kan ze niet zelf bij. En dáár moet ze juist schoon zijn, want daar zijn de vliegen het meest irritant.

En dan tot slot nog even de grote dikke nekspier masseren. Dat doen ze niet bij elkaar natuurlijk, maar Bella vindt het héél fijn. Als ik het vergeet zet ze me klem tegen het hek ... heeee ... je vergeet iets!!

Verder zijn de dagen vol. Al het groen gaat een groeispurt in. Het onkruid ook. Alle planten mogen nu naar buiten en in de kas uitgeplant. En de bonen mogen gepoot worden. Maar eerst voorweken.





Mei, een belangrijke maand. In mei gaan de koeien naar de wei. Dan heb je meteen véél lekkerder melk. In mei wordt het koolzaad gezaaid. Na IJsheiligen, half mei, mag alles de grond in.

In mei nestelen en broeden de vogels en wordt er druk heen en weer gevlogen. De zwaluwtjes die in de container zijn getrokken, scheren vlak over mijn hoofd zó de open deuren door. Ik moet 's avonds niet vergeten om de deur op een kier te laten staan ...

Half mei komen de aren in de rogge.

En, in mei ... wordt de middagrust weer ingevoerd! Omdat de werkdagen lang zijn, ga ik na de lunch twintig minuten liggen. En .... altijd binnen 1 tel in een diepe slaap. Dat slaapje is goed voor de rug, die op de tuin flink wordt belast.

Als je een kruk onder je benen zet, dan ligt de rug mooi vlak, en herstellen de tussenwervelschijven. Echt, dat scheelt heel wat onderrug-ellende, die twintig minuutjes ....





Door alle drukte lukt het niet om voor een verjaardag alles zelf te bakken en te koken.

Toen we hier nét woonden zei ik bij elke verjaardag ... volgende keer is alles zelfgemaakt! De taarten, de soep, de borrelhapjes, het brood en de fris, en de wijn misschien ook wel.

Maar dit keer niet hoor. Het lukte niet. Te druk.

In de winkel probeerde ik plastic te vermijden. Lukte ook al niet. Op een enkel produkt na .....








Alles zit verpakt in plastic! Doe je één keer weer es uitgebreid boodschappen bij de super en de plastic emmer zit meteen halfvol.

'Mam,' zei Liek, 'ik heb wel een minder-plastic-tip hoor, voor je blog.' En ze liet me haar plastic fles zien.

Plastic? Ja, maar dan duurzaam. Zo'n trendy fles gaat jarenlang mee. Van Dopper, of gewoon merkloos, zoals deze, van de Hema.







9 reacties:

Anoniem zei

heb ook een plastic navulbare waterfles. Koop elke keer dat ik boodschappen doe bij de super een stuk of 3 soorten fruit. Een stuk, of 3 bananen, appels en peren en een aantal bietjes zonder verpakking b.v. Zijn maar een tweepersoons gezin. Wegen, een sticker erop en afrekenen bij de zelfbedieningskassa. Alle beetjes helpen. Groet MiekeR

Petra zei

Ik zie de taart die jij gekocht heb ook in plastic, maar taart bij de bakker zit bij onze bakker niet in plastic maar in karton. Fijne verjaardag, gezellig weekend. Groet Petra

Lies zei

Niettegenstaande het plastiek wens ik jullie een heel fijn feest, Clarien !
Lie(f)s.

Griemmank zei

Je wordt inderdaad beroerd van al dat plastic. Tegenwoordig doen banketbakkers ook al hun baksels in van dat harde rot plastic, terwijl vroeger toch gewoon een kartonnen doos werd gebruikt. Maar goed, nood breekt wet. Je hebt het al druk genoeg. Bella is prachtig, hoor. Kijk maar even uit met die IJsheiligen, want dit jaar is het allemaal anders, zo hoorde ik van een tuinder gisteren. Hij zei dat je nog wel tot in juni nachtvorst kon krijgen. Ik geef het maar door, he? ;-)

Willem zei

De IJsheiligen zijn, op zijn zachtst gezegd, wispelturig en het nachtvorstgevaar is na 15 mei hooguit wat kleiner. Uit mijn kindertijd herinner ik me nog levendig dat de boeren in juni de kwetsbare aardappelplanten moesten beschermen tegen nachtvorst. Ze deden dat door een rookgordijn over de akkers te leggen. Een strobaal werd natgemaakt en dat natte stro werd langs de rand van het aardappelveld verspreid en aangestoken. Doordat het nat was rookte het als een gek en hing er een rookdeken over het veld. Relatief voordeel was dat het tijdens die opklaringen meestal niet of nauwelijks waaide. -Even een vraagje tussendoor: Weet iemand hoe het komt dat noordenwind vrijwel altijd 's avonds liggen gaat?-
Bij dreigende nachtvorst was de es vaak een groot rookgordijn 's nachts.
De IJsheiligen houden zich, volgens mijn schoonmoeder althans, ook zelden aan hun eigen naamdag. Bij wat mijn vader het steenvruchtenweer noemde was haar reactie 'De IJsheiligen zijn vroeg dit jaar' en bij de schaapscheerderskou begin juni, zei ze gerust dat datzelfde kwartet laat was. De periode dat de IJsheiligen figureerden in de volksweerkunde verlengde zij zonder enige problemen tot 2 á 3 maanden.
Voor wie zich afvraagt wie die IJsheiligen zijn: Mamertus, Servatius, Bonifatius en Pancratius. Welke dag bij welke heilige hoort weet ik niet, maar die leemte zal Google ongetwijfeld kunnen vullen.
In mijn geboorteprovincie, Drenthe, hadden de boeren voor de verschillende stadia van ontwikkeling van de rogge het volgende rijmpje. 14 dagen gruien/ 14 dagen bluien/ 14 dagen riepen/ 14 dagen striepen. Gerekend vanaf de IJsheiligen was het dan omstreeks 'Sunt Job' (25 juli) en was het koren gereed om te oogsten. In de tijd van mijn opa moest gewacht worden tot de volmacht het sein gaf om te oogsten, mijn vader mocht dat zelf bepalen.

Wieneke zei

@Willem:
Dat van de wind die overdag fors is en 's avonds vaak afneemt heb ik me ook wel eens afgevraagd. Ik heb daarom eens gekeken op Wikipedia en daar wordt dit gezegd:

Gemiddeld waait in Nederland 2 à 3 uur na zonsopkomst de wind het zwakst en ongeveer 3 à 4 uur na de hoogste zonnestand het sterkst. Als er geen grote weersveranderingen op til zijn, wordt op een zomerdag rond 4 of 5 uur 's middags de sterkste wind verwacht. In de middag waait het dan gemiddeld 50% harder dan vroeg in de ochtend, maar in de namiddag neemt de wind meestal weer af.
Ook blijkt de wind 's avonds vaak iets te krimpen; dat is draaien tegen de richting van de wijzers van de klok (zie hierna). Dat betekent vaak dat de wind draait van noordwest in de ochtend naar zuidwest in de middag.

M.A.C. zei

Bedankt voor de tip wat je rug betreft
ga het zeker proberen

groetjes

Anoniem zei

Bella is een beauty! Hier ook bonen gezet vandaag. Goeie tip van het slaapje en de rug! Je kunt niet alles zelf maken en..en..en.. Je doet je best tegen plastic! Mag best es wat minder! Heel fijne verjaardag!!

Willem zei

@Wieneke
Bedankt voor het opzoeken. Ik weet nu ook hoe het komt dat ik 's morgens vaak maar weinig meewind had en 's avonds altijd een stevige wind tegen als ik naar mijn werk fietste.
In een boekje met boerenwijsheden kwam ik het volgende tegen: Noordenwind/ 's morgens een kind/'s middags een man/ 's avonds merk je er niks meer van.