Dinsdag.

on dinsdag 21 mei 2019









We hebben een geweldig leuke vakantie gehad van 48 uur.

Wat helemaal niet kort is. Twee dagen uitwaaien op een andere plek dan je eigen huis, is heerlijk! Zelfs één dag kan al vakantie zijn. Dat is gewoon een kwestie van instelling.

Ik had een inspirerend boek mee, 'The Desert Pilgrim', van Mary Swander. Ik zal je niet vermoeien waar het allemaal over ging. Maar voor mij was het zo'n boek waardoor je energie krijgt en nieuwe ideeën, en weer vol moed bent om thuis de draad weer op te pakken.

Toch nog maar even een foto gemaakt, voor wie het interesseert. Het gaat óók over kruiden en planten, maar verder vooral over religie, en over het herstellen van ziekte, en over je eigen kracht vinden.

Nou ja, kijk maar.






En toen was het weer gewoon maandag. Gisteren.

Met een waslijst van klussen. En lekker weer het vertrouwde ontbijt, van rogge en mais en stoofperen.










Vandaag, dinsdag, favoriete dag van de week.

Want de huishouding is dan achter de rug, en dan is het de hele dag tuin. Op dinsdagen heb ik meestal géén afspraken. Maar vandaag wel. Er kwam een camera-team langs, van het programma 'Radar'. Met Fons, die ik natuurlijk niet kende, want ik kijk geen tv. 

Het was een gezellig en relaxed gesprek, over duurzaamheid ging het vooral, en ik ben benieuwd wat ze ervan gaan brouwen. Oja, en Fons vroeg onder anderen of ik alles alleen doe. Nee hoor, ik heb af en toe hulp, van mensen, maar ook van de dieren.

Dat zie je bijvoorbeeld in deze klus hier onder. Het voorbereiden van een nieuwe plek voor de tomaten en pepers. Eerst moest de 'lounge bank' worden verwijderd, wat gewoon bestaat uit een aantal pallets, wat makkelijk weg kan want we zitten daar toch nooit.

Die pallets kregen later vandaag een andere bestemming.






En hier zie je dan hoe mijn crew hard aan het werk is.

Ik had de bodem omgespit, toen wat hooi erop en een dikke laag compost, en daar kwamen ze aan hoor. De kippen.

Alles mooi door elkaar geroerd en gewroet. Hartelijk dank dames en heren!





Ook Bella helpt mij dagelijks. Door mooie dunne mest te produceren. Die mest lost erg makkelijk op in een emmer water, en zo'n mixje gebruik ik nu veel op de tuinen en op de composthopen.

Een volgende klus was de bedden van de mais wieden. De mais leeft gelukkig nog, ondanks die nachtvorst vorige week.

Je hoeft niet per se alle onkruid weg te halen. 'On'kruid heeft een belangrijke functie, wist je dat? De planten die bij elkaar in de buurt groeien, die helpen elkaar. Dat is een ingewikkeld proces wat ik niet ga uitleggen, maar onthou het maar. Niet alles rucksichtlos uittrekken dus!

Bij de mais trek ik alleen de planten los die er vlak omheen staan. En later hoeft dat ook niet meer, want dan groeit de mais boven alles uit en heeft nergens meer last van!







Twee nieuwe bakken met jonge mais staan al klaar om geplant te worden. Maar ik kwam er vandaag niet meer aan toe.

Ze moeten nog even geduld hebben voor ze de grond in mogen. Haha .. nieuwsgierig zijn ze wel!






En vanavond kwamen er zeven balen hooi!

Die heb ik gekocht als extra voorraad, zodat we dit jaar geen hooistress hebben, mocht het tegenvallen met de hooi-oogst dit jaar.

Die balen zitten in plastic. Ja dat vind ik dan weer echt balen, maar ja, het is niet anders. Het is ook alleen maar voor dit ene jaar, volgend jaar hoop ik zelf voldoende hooi te kunnen maken voor onze dieren.

Waar leg je zeven van die kolossen neer? Nou ik dacht, in het eikenbosje, daar zie je ze niet.






Ik laat het maar even zien. Hoe we die kolossen naar achteren rolden, één voor één, door de schuur, door de hele tuin, en dan de pallets op. Ruim honderd kilo wegen ze volgens mij. Nou ja, zo voelde het in elk geval.

Er moet nog een zeil over. Tegen de kraaien en de muizen. Maar dat komt morgen wel.








7 reacties:

Lies zei

Hoe kort ook, vakantie is altijd super, Clarien.
't Gewone, alledaagse, is dat eigenlijk ook..., toch ?!
Lie(f)s.

Willem zei

Als ik het goed begrijp figureer je de komende tijd in een uitzending van Radar. Meestal is dat geen aanbeveling, want het is een consumentenprogramma dat vooral problemen aan de kaak stelt. Maar bij tijd en wijle hebben ze een aantal thema-uitzendingen en waarschijnlijk is duurzaamheid ook een thema. Leuk voor je dat jij daarin mag figureren en je boodschap uit mag dragen. Ik zal er de komende tijd op letten, of weet je al wanneer een en ander uitgezonden zal worden?
Dat planten elkaar 'helpen' was me bekend van aardorchideeën. Die kunnen ook alleen maar groeien in grond waarin de juiste schimmels en organismen aanwezig zijn, maar wist niet dat onkruid, kort door de bocht gezegd, deze functie ook vervulde. Wat ik er altijd van begrepen heb was dat onkruid een te grote (voedsel)concurrent was voor het jonge gewas. In dit geval de mais. In mijn jeugd waren die planten de voederbieten of aardappelen. Maar als die voldoende blad gezet hadden ontnamen ze het onkruid vrijwel al het licht waardoor het alsnog het loodje legde. Van rogge weet ik nog dat we soms de jonge roggebloemplanten handmatig moesten verwijdere. Ik houd nog steeds niet van roggebloemen. Je zou het een jeugdtrauma kunnen noemen, maar dat lijkt mij nogal overdreven. Naarmate ik ouder wordt koester ik mijn jeugdtrauma's en voor roggebloemen is daarin geen plaats.
Dat de hooibalen in plastic verpakt zijn is natuurlijk ook relatief. ja, het plastic is wel echt, maar je moet afwegen dat door deze verpakking de kwaliteit van het hooi lang constant blijft. Ik kan me herinneren dat de kwaliteit van de melk aan het eind van de winter hard achteruit ging. Ik heb het dan over vet- en eiwitgehalte en ook de hoeveelheid en een belangrijke oorzaak was echt dat de kwaliteit van het hooi aan het eind van de winter een stuk minder was dat aan het begin van de winter, daar kon je destijds niet tegenaan (kracht)voeren. Ze zeggen wel eens dat de 'koeiendans' in het voorjaar is omdat de dieren blij zijn weer uit de stal te kunnen, maar ik denk vaak dat ze gewoon blij zijn weer eens te mogen grazen in het verse gras. In vrijwel alle stallen lopen de koeien los en ook bijna altijd kunnen ze wel naar buiten, maar bosdieren als ze zijn blijven ze, ook bij zonnig weer, liever binnen in de beschutting. Maar het verhaal van de uitgelaten en blijde koeien doet het beter in de media.

Roxanne zei

Ik kan ook altijd intens genieten van een vakantie. Ik vind het zo leuk om over jou dagelijks leven te lezen :) Mijn man en ik zijn nu ook op zoek naar een huis waarbij we een kleine moestuin kunnen hebben, dus ik leer enorm veel van je! Dank je wel

Clarien zei

Willem ze hebben in de zomer geen uitzendingen maar in plaats daarvan een alternatief op hun website. Tips over hoe je zelfvoorzienend(er) kan gaan leven. Dus ik kom niet op tv maar op die website, met een kort fragment denk ik. Als ik de link weet, zal ik hem hier plaatsen.

Wat zijn roggebloemen? Bedoel je klaprozen en korenbloemen en al die dingen die bij de rogge groeien?

Roxanne succes met zoeken! Leuk, boerderijtjes kijken!

tientonnerelf zei

Ik vroeg mij dat ook al af met onkruid. Op het ogenblik groeit overal in mijn buurtje geel nagelkruid. Echt overal komt het op, dus ik vroeg mij ook af, wat de grond hier in de buurt nodig kan hebben. Achter mijn tuin staat zevenblad, wat heel langzaam begint te verdwijnen. Het zevenblad heeft z'n werk bijna af, haha

Anoniem zei

Wellicht gaat één en ander samen en zijn die 'dolle koeien' wel blij en uitgelaten dat ze weer naar buiten mogen omdát ze dan weer vers gras mogen/kunnen grazen..? Zomaar een gedachtegang, want de hersenspinsels van koeien zijn ondoorgrondelijk ;)

Willem zei

Als geboren en getogen Drent en nog steeds gek op mijn moerstaal, glipt er wel eens een Drents woord tussendoor. Een (Drentse) roggebloem is hetzelfde als een (Nederlandse) korenbloem. Dat wij Drenten dat een roggebloem noemen heeft er waarschijnlijk alles mee te maken dat rogge eeuwenlang een belangrijk, zo niet het belangrijkste, cultuurgewas was voor de Drentse boer. De roggebloem groeide ook tussen de haver, maar dat was een minder belangrijk gewas; korter stro en kleinere opbrengst. Klaprozen werden niet bestreden, want die hadden hun zaad meestal al laten vallen als de rogge gemaaid was en anders werd het er wel uit gezeefd tijdens het dorsen. Bovendien groeiden klaprozen ook minder 'dicht' dan roggebloemen.