Plakband.

on vrijdag 3 mei 2019
         


Het was weer een ratjetoe vandaag. En gisteren ook al. Erg veel verschillende onderwerpen, en van alles maar een klein beetje. Dat wordt ... een plakband blog.

Stukje plakband 1

Je eigen zaad oogsten. Echt, er is niks leuker dan dat. Het heeft ook veel voordelen. Ten eerste moet je de planten helemaal laten uitgroeien, tot volwassenheid. Heel veel diertjes profiteren daarvan. Die leggen hun eitjes erop. Of eten de zaadjes.

Ten tweede ... heb je altijd een grote voorraad zaden, en altijd supervers, want het is pas één jaar oud.





Je hebt dus ook grote kans, dat de meeste zaden kiemen, wat met zaad uit een pakje lang niet altijd het geval is. Bewaar je zaden wel droog en koel.

Hier onder zie je links een bak pompoen, van eigen zaad, en rechts een bak bonen, van gekocht zaad. Nou is dat natuurlijk appels met peren vergelijken, maar toch ... heb ik besloten dat ik vanaf nu ook alleen nog maar met eigen bonenzaad ga kweken.

Pffff .... uit het pakje ... maar twintig van de tachtig zijn opgekomen ......





En tot slot. Het is veel goedkoper om je eigen zaden te gebruiken. Kijk hierboven, in een pakje Butternut zaden (pompoen) zaten dertien zaadjes. In een kleine butternut pompoen van eigen oogst zit een heel schaaltje vol.

Zo rond de tachtig zaadjes waren het. De slechte waren daar al uit.


Stukje plakband 2

Gisteren heb ik eindelijk de moed bij elkaar geraapt en ben begonnen met de stal uitmesten. Er ligt een heel dik pak, stro met mest en urine en hooi, het zijn echt van die dikke matten geworden, en het moet eruit.

En je mag er wel een gasmasker bij opzetten, tegen de meur. 💨





Kruiwagen na kruiwagen gaat eruit. Het is zwaar en het plakt aan elkaar. En natuurlijk zijn alle kippen ook van de partij.

Onder in de laag zitten namelijk vele wormen en kevertjes en larfjes ....





Het is fantastisch spul natuurlijk. Biologische stalmest is erg waardevol, en het wordt gelukkig door steeds meer boeren en tuinders gewaardeerd, en gebruikt.

Ik heb het naar de paardenbak gekruid, om er daar een nieuwe tuin van te maken. Een lange smalle strook, helemaal langs de noordkant en langs de oostkant.

Gewoon, een reserve tuin. 😊




 


Gisteravond was ik op tweederde, en toen ik vanochtend in de stal kwam, lag Bella op het laatste restje, achterin de stal. Haha. Er was nog nét plek voor haar.

Dus de rest laten we voorlopig liggen, tot de nachten warmer zijn en ze niet meer in de stal hoeft. Ik was er zelf ook wel klaar mee, met dan ruimen. Want die geur ..... die gaat helemaal in je poriën zitten. Dat krijg je met wassen niet zomaar weg.



 


Dus toen er onverwachts bezoek kwam, maar even snel flink gespoten uit de flesjes, maar ze roken het toch nog.

Nou ja. Hoort er ook bij.


Stukje plakband 3

Vanochtend werd bij ons het water een paar uur afgesloten. Netjes aangekondigd, door het waterbedrijf. We hadden de kannen water klaarstaan, want zodra het water is afgesloten krijg je altijd vreselijke dorst en moet je ineens heel vaak naar de wc.

Zo werkt dat.





Het zette mij ook aan het denken.

Wat, als er eens wat langer géén water is. En dan onaangekondigd. Want dat kan best es gebeuren. Nou, de wc kun je prima met slootwater of regenwater doorspoelen. Als je dat hebt.

Maar drinken? En eten? Ga maar es na bij jezelf hoe vaak je die kraan gebruikt.

Hoe oogst je schoon water? Hm. Iets om over na te denken, als zelfvoorziener. En in elk geval binnenkort de goten weer schoonmaken en de regentonnen er weer allemaal onder. 


Stukje plakband 4

Ik neem je even mee naar de graanveldjes, op de tuin. Tarwe links, en rogge rechts. Daar kom ik niet zo vaak, want daar hoef je nu eigenlijk haast niks meer aan te doen. Dat gaat vanzelf.

Hoewel .....






De rogge gaat prima, maar de tarwe daar groeit veel onkruid tussen. Bijna allemaal Herderstasje

Ja, en nou zeg ik wel ... on-kruid .... maar Klazien uit Zalk zou zeggen ....

.... neem drie keer daags een beker gloeiende Herderstasjes-thee, drie weken lang, en alle problemen met bloedingen, ontstekingen, spataderen, en menstruatie, zullen verdwijnen!

Want het is een heel krachtig plantje. Dat is echt zo. Kijk bijvoorbeeld maar hier.

Eigenlijk .... zou je kunnen zeggen ..... ik heb een heel mooi veld, vól met Herderstasje, een geweldig medicijn, maar alleen staat er allemaal van dat lastige tarwe tussen!

😊 Het is maar net hoe je het bekijkt.😊









Elke dag een kop verse kruidenthee is een goed idee. Niet alleen Herderstasje, maar varieer. Kijk wat in je buurt groeit, en pluk alleen in natuurgebieden en niet langs wegen.

Wat allemaal eetbaar is? Och, ga gewoon even googlen. Maar zeker driekwart van de wilde kruiden. En elk heeft zijn eigen specifieke mineralen.






Stukje plakband 5

Vandaag werd een pakje bezorgd. Een paar mooie shirts, van het Female Farmer Project. Dat is een project dat gaat ..... over boerinnen. Over de hele wereld.

Het ging erover, dat zelfstandig werkende boerinnen enorm in opmars zijn.

Vaak duurzaam ook nog. Planeet vriendelijk. En óók natuurlijk, om er van te kunnen leven. Met hun gezin. Er moet ook geld verdiend worden.

Een mooi project. Mooie shirts hadden ze ook. Ja, en daar ga je dan. Twee besteld, één voor mijzelf, en één voor een collega-boerin.






Laatste stukje plakband 

En dan tot slot, nog even over al die stukjes plakband. Die hier nu rondslingeren.

Hoe vaak gebruik je eigenlijk plakband? En zijn dat van die lange lappen? Of kleine stukjes? Het zijn lieve kleine rolletjes, die in elke la liggen, en die zóó handig zijn. Maar helaas zit het overal op en om, en belandt het vaak in de natuur. En het verteert niet.

Nou, de anti plastic tip, deze vrijdag, is dus ... minder plakband gebruiken!






Kijk. Dat shirt van daarnet, dat is dus een kado. Normaal gaat dat in kado-papier met stukken plakband aan alle kanten.

Maar nu, duurzaam inpakken. Met ... een oude kaart van Harderwijk, die ik nog had. Heel toepasselijk, want ik wil met deze vriendin een keer naar Harderwijk. Omdat dat een mooi stadje is.

En géén plakband dus, maar wat dan? Strookje katoen? 







Zo. Klaar. Kado's gaan vanaf nu dus in oud papier en oude lappen!😊

         

6 reacties:

Anoniem zei

Je bent goed bezig met alles. Wat een verschil met eigen zaad en gekochte zaad,
Slim en mooi verpakt. Leuke t-shirts.
Heb je nog geen waterfilter in huis? Met een waterfilter van Berkey kan je gewoon opgevangen water gebruiken.

Lies zei

Oei, die bonen, dat is wel sneu, Clarien. Je weet dat ik 'slechts' twee vierkante meter tuin heb, en intussen zestig potten (hahaaa…!), maar wil ik je een zakje boontjes sturen (van de mijne) ?
Stal uitmesten, vies werkje, maar het levert een nieuw stukje tuin.
Zonder water -> niet leefbaar.
Dat halfvolle glas...
Leuke shirt !
Knap verpakt !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Oef.. dat was hard werken in de 'potstal'! Wel prima spul die mest. Water, wij hadden een regenwaterbak. Maar die is helaas dichtgegooid met de verbouwing en zit nu onder de keuken. En als je zoals hier in onze buurt een asbestcementen waterleidingbuis hebt, die breekt omdat er zwaar verkeer overheen rijdt; dan zit je zonder water. En als je dan vee op stal hebt... daar valt niet tegen aan te slepen. Je graan staat er super-mooi bij. Het is een stuk hoger dan hier. Leuke shirts. Toch fijn dat er mannen-boeren zijn die het echt zware werk kunnen doen. (b.v.tochtige kalveren vangen ;-) grapje) Eerlijk is eerlijk het is best zwaar werk dat boerenwerk en niet ieder kan dat.(vooral wanneer je wat fysieke probleempjes krijgt) Heel mooi zo een kado inpakken, vindingrijk ben je!

tientonnerelf zei

ik heb altijd 10 flessen bronwater van 2 liter op voorraad staan voor nood!
Leuk ingepakt en mooi zoveel boerinnen.

Anoniem zei

Hallo Clarien,
Een vraag over het zaaien van bv. mais, pompoenen of bonen. Als je zoals jij in een grote krat zaait, krijg je dan de zaailingen er nog wel makkelijk uit als je ze in de tuin wilt gaan zetten? Zitten de worteltjes niet verschrikkelijk door elkaar?
Wel balen dat je maar zo'n lage opkomst hebt van gekocht zaad, wij hebben met de snijbonen en stokslabonen ook geen geweldige opkomst. En de zelf gewonnen pronkboonzaden doen het toppie.
Groet, Janneke

Clarien zei

Janneke de wortels zitten wel iets door elkaar maar zijn makkelijk te ontwarren. Hou wel wat afstand tussen de bonen. In een krat bijvoorbeeld tien kolommen en acht rijen. Bij mais neem ik 14 kolommen en 8 of 9 rijen.

Bij mij deden de eigen pronkers het ook het beste! Grappig.

Renske goed idee die filters. En Anoniem ik ben ook blij met mijn man-boer die ook veel doet hoor op de achtergrond. :)