Op bezoek.

on dinsdag 7 mei 2019



Op bezoek vandaag. Bij een bijzondere familie in een bijzonder huis.

Maar voor het zover was moest er eerst nog van alles gebeuren natuurlijk. Tuinwerk. Een pad rondom de nieuwe strook tuin. Van snippers.

Overigens is het versnipperen mislukt. We hadden een te kleine versnipperaar gehuurd en na een uur liep hij vast. Typisch een geval van verkeerde zuinigheid ..... dom. Maar goed, er was nét genoeg voor één pad.







Kruidenhoekjes maken. En een eerste bak pompoenen uitplanten.

Die jonge zaailingen die je uitplant moet je niet vergeten water te geven. Zelfs al komt er regen. Want die voorspelde regen, die komt soms niet. En de worteltjes kunnen niet meteen aan het werk. Dat duurt een paar dagen voordat die op gang komen.

Duss ... even helpen!







Verder, recepten verzinnen met rabarber. Vandaag was dat hummus, voor op brood, met tuinbonen (uit de vriezer) en de rest zie je wel op de foto. Tuinbonen, rabarber, tahin, vers groentezout, gember, knoflook, peper, koriander, olie en wat ketjap.

Mixen maar! 😊

Rabarber is in deze Hollandse hummus een prima vervanger voor citroen of limoensap. We gebruiken de hele stengel, dus niet alleen het sap.







En daarna dus op weg!

Ik ging een middagje naar Eline, die inmiddels in Amsterdam woont. Ze heeft een half jaar studie onderbreking, en werkt bij Heineken Experience.





Wat het leuke daaraan is, is dat ze ook vaak gids is voor groepen toeristen, en daarom veel over de stad weet. Zoals, dat die huizen soms zo voorover leunen, omdat het takelen van kostbaar huisraad (vanuit die takel bovenin zo'n gevel) dan beter ging, vroeger.

Door dat iets voorover hellen van de huizen botsten de dure piano's en kostbare kasten enzo niet tegen de huizen aan, bij het optakelen.

En de trappen, die je voor de huizen vaak ziet, die zijn meestal aan twee zijden. Dat was dan weer, zodat mannen en vrouwen een gescheiden opgang hadden.

De heren konden dan niet onder de rokken kijken van de dames. Per ongeluk. 😊






We gingen dus op bezoek. En wel ..... bij de familie Van Loon. Aan de Keizersgracht.

Maar .... dat is gewoon een museum. Je kan daar dus zelf ook op bezoek gaan, als je het leuk vind om een interieur te bekijken van vier eeuwen geleden. In de eeuwen daarna is er natuurlijk wel van alles aangepast en bijgekocht.










De slaapkamers, boven  ..... je schrikt ervan!

Mooi? Och, op een bepaalde manier misschien wel. Maar zo schreeuwend druk! Je zou daar toch geen óóg dicht doen? Gordijnen, beddespreien, behang, álles is bedrukt met drukke kleuren en figuren.

En dan daarop weer schilderijen, echt, overal!








Maar leuk weer om te zien!

De tuin is ook mooi, maar nog niet heel veel in bloei. Het staat vól met stamrozen. In de zomer moet dit echt een plaatje zijn volgens mij.




Vervolgens dronken we thee in het appartement van de dames, en daarna hebben Eline en ik op mijn verzoek Mexicaans gegeten.

Aan de Geldersekade. Het heet 'Los Pilones', een piepklein maar gezellig familierestaurant met een simpele maar prima keuken.





En dan is het alweer avond en lopen we naar het station. Helaas was de Nicolaas Basiliek al dicht. Daar loop ik altijd zo graag even binnen, om de gewijde sfeer van zo'n basiliek te proeven, in hartje centrum.

Heel mooi en heel stil is het daarbinnen, heel bijzonder ....

Maar dat komt een andere keer wel weer. Nu naar huis. En daar is die gewijde sfeer ook. Anders, maar net zo mooi.





Nou het was een haast-blog vanavond. Ik kijk het niet meer na, hopelijk niet teveel typefouten.😅

Morgen .... een rustig tuindagje. Denk ik.


3 reacties:

Anoniem zei

Wat leuk dat we via jou ook even op bezoek gaan! Hoe gaat het met je aardappelen, geen last met de nachtvorst?

Willem zei

Een leerzaam blog. Ik heb altijd gedacht dat de gevels iets uit het lood stonden omdat de kennis van de funderingstechniek ten tijde van de bouw nog niet echt groot was er daarom wel eens 'te zuinig' gefundeerd werd. Een andere mogelijkheid was dat de heier de houten palen niet diep genoeg wegsloeg omdat de heiopzichter even zijn aandacht ergens anders bij nodig had. Dergelijke zaken kwam je bij restauraties tenminste wel eens tegen.
Een tweede ding wat nieuw voor me was, is de reden waarom er een 'dubbele' toegangstrap voor de huizen geplaatst werd. Doorgeschoten kuisheid. Ik had er altijd een erg ordinaire verklaring voor; overdreven pronkzucht van het type "kijk mij eens rijk zijn"
Nou dringt zich bij mij wel een brandende kwestie op; welke zijde van de opgang was specifiek voor de dames bedoeld. Gingen de dames ter linker- of ter rechterzijde, als je met het gezicht naar de gevel staat? De huizen zijn gebouwd in een tijd dat de maatschappij op hoofdzakelijk op mannen gericht was en dat de vrouwen amper het niveau van decoratiestuk of gedienstige ontstegen. Sterke vrouwen heb je in die tijd ongetwijfeld ook gehad, maar ze kwamen maar zeer sporadisch in de (geschiedenis)boekjes terecht. Wat mij weer nieuwsgierig maakt hoe de geschiedenisboekjes eruit gezien zouden hebben als er meer vrouwen aan meegeschreven hadden.

Happy Earl Grey zei

Leuk dat je dat museum even met ons deelt ik wil daar al heel lang heen en heb het nu eens opgeschreven voor mijn volgende bezoek. Ik ga daar zeker heen en probeer dat te doen als de roxen bloeien. Benakt voor de tip! Groetjes