Zo benauwd en verhit als het gisteren was .... zo heerlijk helder was het vandaag. De lucht droog en strakblauw, en een koel briesje.
De vier, die gisteren de hele dag als oude mannetjes en vrouwtjes in de schaduw op een bank zaten, waren vandaag weer druk op de composthoop. Wat me opvalt, is dat ze zich al echt als hennetjes en haantjes gedragen. Het pubergedrag is voorbij.
De haantjes lopen altijd voorop, zijn stoer en sterk en houden alles in de gaten. Als de vier ergens gaan zitten, zitten de hanen altijd aan de buitenkant. De twee hennen daar veilig tussenin, en ze zien eruit alsof ze breipatronen zitten te bespreken. Of recepten.
En elke maand .... heeft zo zijn eigen bloeiende bloemen. De bramen bloeien nu volop. Het is een heel goed aardbeienjaar, dit jaar, maar het wordt ook vast een geweldig bramenjaar. Overal bloeien ze!
Een andere favoriet is het Sint-janskruid, wat hier overal langs de sloot staat te bloeien. Het is een prachtig gevormd sierlijk bloemetje, bekijk het maar eens van dichtbij. Met uitnodigende meeldraden worden insecten gelokt voor de bestuiving.
Ook schijnen de bloemen, als thee, te helpen tegen lichte depressiviteit. Ze bloeien nu volop, zo rond het Sint-Jansfeest, 24 juli. Als je de bloemen wilt gebruiken zou ik ze nu plukken en drogen. Check wel even de 'bijwerkingen' op Google! 😊
Teunisbloem. Ook zo'n wonderschone. Elke avond gaan er weer nieuwe bloemen open. Dat kan weken doorgaan. Want de plant wordt heel hoog.
De zaden bevatten een olie, die eruit geperst wordt en verkocht als Teunisbloemolie. Die olie bevat een heel bijzondere stof. Gamma lynoleenzuur. De naam mag je vergeten. Maar het is belangrijk voor je gezondheid, en door westerse eetgewoonten hebben velen een tekort aan deze stof.
In mijn vorige moestuin in Bussum stond het vol met Teunisbloem, en elke avond kwam een oudere man van die zaden halen. Hij perste de olie er zelf uit. En voelde zich er kerngezond bij. 😊 De zaden rijpen vanaf augustus. Ik pers zelf de olie er niet uit, maar doe ze soms in hun geheel door salades of andere schotels. Gewoon, een stuk of wat.
Vanmiddag ... even spelen. In de paardenbak, waar al die tuintjes zijn, kwam vandaag een tuintje erbij. Want onder een laag houtsnippers vond ik wat oude wilgentakken, die ooit door de geiten van de bast ontdaan zijn. En ergens was nog een bakje met gekiemde pronkbonen.
Te laat om bonen te zaaien?
Och, in de paardenbak kan alles. 😊😊
Piepers eten we ook al. Twee weken geleden was al de primeur, een mager pondje kwam er toen vanaf. Vandaag weer de spitvork eronder gestoken, en nu kwam er ruim een kilo af, van één plant. Het zijn de poters van half maart.
Hou zelf ook je aardappels goed in de gaten. Mocht je er phytophtera in krijgen dan is het handig om te weten hoe de stand van zaken is. Als je op dat moment al genoeg oogst hebt, kun je de plant eraf maaien, om schade aan de aardappels te voorkomen.
Oja. En over die pomp. Doet hij het nou?
Ik kreeg hem niet aan de praat, maar overbuurman Hendrik wel. De oorzaak was een verbindingsstuk dat er scheef was opgedraaid, waardoor er 'valse lucht' meekwam bij het pompen. Een menselijke fout dus, door mijzelf gemaakt. 😏
Maar nu doet hij het weer.
'Haal de ton maar weg,' zei buurman, 'anders gaat de koe de pomp niet gebruiken. Want drinken uit de ton is makkelijker.'
Dus ik ging daarnet bij Bella de ton weghalen. Wat denk je? Ze haalde haar neus op voor die vieze ton! Ze dronk allang lekker vers water uit de pomp.
'Gewoon, duwen met mijn neus. Makkelijk zat!'
5 reacties:
Wat slim van haar en die kippen op het bankje, wat een leuk gezicht.
Sorry hoor maar zou je er niet even gewoon bij vermelden dat sint janskruid ervoor zorgt dat de pil minder werkt? In plaats van verwijzen naar google, waar geen hond gaat kijken?
Leuk, dat kippenpraatje :-) En ja, hanen zijn erg beschermend.
Boontjes kun je nog leggen tot begin juli wel dacht ik. Dus nee, niet te laat hoor. Hier zijn we met alles laat. Jij hebt al volop oogst, mooie aardappels!
Nou, @anoniem, ik heb het Sint-Janskruid wel even opgezocht, want het getoonde bloemetje leek wel erg veel op wat ik kende als Hypericum. Het bleek er ook een volle neef/nicht van te zijn; de 'wilde' variant van de gekweekte tuinplant. Ik kende het alleen niet onder de naam Sint-Janskruid, wel als hertshooi.
Och, en wat het zaaien aangaat; de 'normen' uit mijn kindertijd gelden al lang niet meer lijkt me zo. De rassen zijn veranderd en de groeiseizoenen lijken langer door te gaan. De rogge moest er bijvoorbeeld eind juli echt gemaaid zijn en aansluitend werden de 'stoppelknollen' gezaaid. Een zegswijze onder de boeren was "Wie knollen wil eten, moet Zweelermarkt niet vergeten" Ofwel, als je voor de Zweeloër jaarmarkt, - begin augustus-, de (voer)knollen nog niet gezaaid had, was veel te laat. De aardappelen waren in september echt uit de grond. Nu zie ik boeren eind oktober, begin november nog wel eens aardappelen rooien. In mijn kindertijd was het land in november echt 'winterklaar' en was de winterrogge al zo groot dat je er een wandelstok tussen kon leggen zonder die nog te zien. Door de vorst 's winters 'kromp' de rogge wel, maar kreeg een groeispurt als de temperatuur hoger werd en 8 weken na de ijsheiligen werd de rogge gemaaid.
Wat zijn de kippies toch mooi! Laat Bella maar schuiven ;-)
Een reactie posten