Woensdagse Winterpot.

on woensdag 30 november 2016
Eigenlijk gebeurt er 'niks' op zo'n gewone woensdag maar als je de foto's bekijkt 's avonds dan lijkt het wel weer een achtbaan. Of je nou een blog hebt of niet, dat moet je voor de grap ook es doen, wat foto's maken van wat je zoal doet. Heel leuk om dat dan aan het eind van de dag te bekijken!

Het begon vandaag met een oefeningetje. Ik ging met Brit naar de markt in Staphorst. Nou ja van de markt hebben we niet veel gezien want ze ging al helemaal trillen van de auto's en bussen en van al die nieuwe luchtjes, toen we net 1 minuut uit de auto waren. 

Haha ..... zo dapper en stoer als ze thuis is (2 paar panties heeft ze vanmorgen gemold en 1 krant en 1 bal, en ook het badkamermatje) zo aandoenlijk is ze, en heel bang kruipt ze diep in mijn jas, als we op stap zijn.

Thuis zijn de Helden weer druk, op het dak, in kou en wind, bezig met de buiten betimmering. Een beetje solidariteit kan geen kwaad, dus ik ga dan ook maar buiten aan de gang. Want het is weer tijd voor een Woensdagse Winterpot. Vers eten van het land. Ja .... wat is er nu dan nog?

Iemand vroeg laatst in de mail ... 'eten jullie echt aldoor pastinaken? Die dingen zijn toch niet te eten?'  Nou nee, klopt, ik zou niet zomaar een hele pastinaak opeten. Maar het pittige smaakje is juist heel lekker door een heleboel ander gerechten.

Nou, kom maar mee  ..... we gaan es graven!

.... en wat aardappels halen op zolder. Als je ook aardappels hebt, eet de roodschillige het eerst op, want die zijn minder lang te bewaren dan de meeste geelschillige, is mijn ervaring tenminste.

Héél blij ben ik dat de aardappels op zolder geen last hebben gehad tot dusver van de vorst. En het is hier wel min acht al geweest he? 

Nu kunnen we ze daarboven dus in 't vervolg bewaren. En ook de gewassen in de tuin zijn nog steeds prima, zelfs de koriander heeft de vorst doorstaan! Dat kruid gebruiken we dan ook in bijna alles!

Nou daar heb je ze hoor. Prei, aardappelen, twee pastinaken, een handvol wortelen en wat koriander. We gaan groentekoekjes maken vandaag! Ik gebruikte daarvoor 600 gram aardappels en 300 gram van de andere groenten.

Ja en dan .... moet je dat raspen. De keukenmachine doet dat véél sneller ... maar ja .... we hebben nog geen stopcontacten he, in de keuken. Het is daarmee net als met de gordijnen in de slaapkamer ... je went eraan dat ze er niet zijn.

Maar wat koken betreft moet nu alles dus met de hand. Heel zelfvoorzienend is dat! :D Met zo'n klein plastic raspje al die groente raspen, waarmee je dan natuurlijk altijd een stukje vinger mee raspt ... en helaas ging die rasp ook nog kapot.


Goed. De piepers, pastinaak en wortel raspen, de prei en koriander héél fijn snijden, en dan alles mengen in een grote kom. Daar gaat bij, 5 eetlepels bloem en 2 eieren, een schuif chilipeper, wat zout en wat kerrie. En ....................... That's It!

Zo simpel kan het dus zijn, pannenkoekjes van (bijna) puur groente!

Verhit nu wat olie met een klein klontje boter erdoor, en leg daar vier schepjes van je mengsel in. Beetje uitspreiden met een vork, goed heet bakken, keren, en dan de andere kant. Heel mooi bruin kleurt die groente! En het ruikt lekker!!

In een andere pan kook je water en zet er een schotel op, om de pannenkoekjes op warm te houden, onder een deksel. Blijf bakken, vier stuks per keer, tot je beslag op is, en dien ze dan gloeiend warm op. Het mooie van deze koekjes is dat ze neutraal zijn ... en dus kan er stroop over voor de zoetbekken, en er kan kaas over voor de fans van wat hartiger.

Zelf aten wij ze twéé keer vandaag. Bij de lunch aten we de groentekoekjes met guacamole, en bij het avondeten aten we ze met bietensalade, geitenkaas en wat vers brood.


Nou, dat was dan de Winterpot van vandaag.

Paul kwam thuis van een paar dagen congres, en ik kon Brit aan hem overdragen na de lunch. En hoe lief ik ons hondje ook vind ..... pfff wat is dat lekker als je weer even je handen vrij hebt!! Eindelijk wat zooi opruimen en met mijn maatje naar de kringloop in Staphorst. We hadden alle tijd voor een praatje met de vriendelijke meneer die daar de inname doet.

'Kunt u alles gebruiken?' Vroeg ik. 'Anders brengen we het wel naar de stort.' Nou dat hoefde helemaal niet want wat ze niet kunnen gebruiken gaat in hun eigen 'stort'. Een paar grote containers die op het eigen terrein staan. Yess! Zo kregen wij de hele auto leeg!


Zullen we nog even binnen kijken? Ja tuurlijk! Altijd leuk.

Niks kopen natuurlijk, alleen een rondje maken. Kijken wat mensen allemaal wegdoen. Bijvoorbeeld ...... Nana Mouskouri die zingt over dromen .... Komm Komm sag uns deine Traum. Enne ... Traume sind Sterne. Voor de grap had ik die plaat willen kopen voor iemand die ik ken. Om met een glas wijn samen naar te luisteren.


Mensen doen ook hun orgels weg. Wel vier orgels staan hier. In de bankjes zitten de muziekboeken waaruit jarenlang gespeeld is. Ja daar kan je nostalgisch van worden en grote zingende families voor je ogen zien verschijnen. Die er nu niet meer zijn.

En het orgeltje dat staat hier nu stilletjes te wachten .... of er ooit iemand voor hem komt.

O kijk en ik zie de perfecte lamp voor in onze keuken! Ooit ergens gehangen en nu ligt hij hier. Zo'n prachtige lamp, die wel wat heeft van een stal lamp!! Maar helaas is het er maar één van en we hebben er twee nodig. Jammer!


Ja altijd weer superleuk, zo'n kringloopwinkel!!! Je ziet er de hele circle of life terug.

Komt ie weer hoor! 😊
2 reacties:

Anoniem zei

Leuk dag had je! En een ding id zeker, om Nana Mouskouri te verteren heb je heel wat glazen wijn nodig!! :) groetjes Debbie

Clarien zei

Precies dat bedoel ik! en na elk glas wordt het mooier! :D