Rat en dak.

on dinsdag 29 november 2016
Om vijf uur 's ochtends rijden hier de eerste busjes over de weg voor ons huis langs. De vroege vogels, werklui uit de buurt, die klussen hebben in Almere of Den Haag of waar dan ook. Want de bouwbedrijven uit Staphorst en omgeving zijn populair, ook in de rest van het land.

Maar goed, wij zijn dus ook altijd vroeg wakker. Door al die busjes. 

Paul patst dan meteen het licht aan. En daar liggen we dan, in een slaapkamer zonder gordijnen en vitrage, met het volle zicht erop, vanaf de weg. Erreg leuk. 😒

Het mooiste moment is als de zon nét boven de horizon komt, op al dat ijs en dat bevroren veld. En daar hoeven we nu geen half uur meer voor te fietsen om die zon te zien opkomen. Gewoon .... te zien vanaf de eettafel.

Vroeg opstaan is handig, want er was ook nu weer al vroeg een klus, want het hout moest weg vóór de rietdekkers kwamen, want die konden er anders niet goed bij. Dus Brit en ik hebben dat hout versleept. Naar achteren, in de open schuur bij het weiland.

Er zitten wel allemaal gaatjes in het hout, van boktorren of houtworm? Ik weet dan niet of dat kwaad kan voor de houten schuur .... maar ja je kan ook niet aan het spuiten blijven. Op hoop van zegen dan maar gooien we de boel achterin de schuur, in de bak, niet te dicht bij de wand.Daar lag een leuke verrassing te wachten ...

Het is wel bijzonder hoe snel je went aan dichter bij de natuur leven. In Bussum was ik bang voor spinnen. Nu liep Brit ineens met iets te sjouwen wat op een stuk van een dier leek. En dat was het ook. Ze had een stuk rat in haar bek. Yek. Wat nu? Besmettelijke ziektes?

Bij het hout lag een grote dode rat. Al niet meer helemaal compleet. Er lag natuurlijk geen handig doekje in de buurt, dus met wat stukken houtschors heb ik de rat-onderdelen bij elkaar geveegd en ergens ... achter .... weggegooid. Ver weg waar Brit er niet meer bij kan. Maar honden schijnen natuurlijke anti-biotica in hun bek te hebben en worden niet zo gauw ziek van die dingen.
Het was een enorme grote rat. Die wonen hier dus ook, grote ratten. Naja. Voordeel is, dat je voor een dikke spin je hand niet meer omdraait.

Na de koffie werd er weer druk getimmerd en riet verwijderd. Boven zie je hoe het dak is opgebouwd. Buitenkant riet, dan een laag doek, een dikke laag isolatie, en de latjes waartegen de betimmering aankomt. Dat is pas een dak, toch?

Nou kijk es hieronder, het dak aan de andere kant!! Zó de blauwe lucht kijk je in! Wat was dat mooi geweest, zo'n doorkijkdak! Maar ja, dat is maar voor 1 dagje .... er komt hier weer een nieuw pak riet op, en dan ook net van die lagen als op die andere foto.

Nou ja met een paar ramen, dat wel.

En hier staat onze massagetafel ook al al klaar. Gaat u maar liggen! :D

Kijk, het blote dak, van buiten af. Ja als het riet weg is blijft er maar weinig over van zo'n mooi gebouw.

Zelfs die twee stoere deuren, het lijken nu ineens van die sneue onderdeurtjes, zonder hun dak .....


7 reacties:

Daphne zei

Super mooi is het nu buiten, met al die blauwe luchten, mooie zonnige strepen en 's avonds de meest prachtige zonsondergang, met onvoorstelbare mooie kleuren.
Herfst, ik kan daar zo van genieten.
Gezellig he, Brit om je heen!!

Daphne zei

Alleen.......ieieieieiekssssss, ratten, ik hou daar HE-LE-MAAL niet van!!!!!

Jan Wilde een Tuin zei

Ik had een mooie poes voor je die uitstekend ratten en muizen kon vangen.
Ze heeft al een nieuw huis maar een kat is altijd goed op de boerderij.
Gr Jan(Wilde een Tuin)

Henriette zei

Net even je stukjes gelezen .Wat een schatje de pup en je zal zien hoe gezellig het is een hond in huis en rond het huis. Toen Ulica onze hond klein was hadden we voor haar een stel oude sokken in elkaar geknoopt naast een touw ,Ze vond eht prachtig .Onze zoon ahd haar zelfs leren voetballen zo kostelijk , hij schopte de bal weg en zij ging hem halen en stond dan te blaffen zo van schop hem nu weg. Als je eht plan hebt om een kat te nemen dan kan ik je uit eigen ervaring zeggen dat kan heel goed met een hond maar neem dan een kitten .Hier met 5 katten en de honden gaat dat goed . Alleen opletten dat de pup niet uit de kattenbak eet ,d at willen ze nog weleens doen . We geven onze (buiten)honden schapenvet door hun brokken is goed voor hun vacht oa en ze vinden het heerlijk. Ik kreeg deze tip van een dierenarts .

Clarien zei

Goed idee Henriette ik zal binnenkort ook uitkijken naar een poes. Dan kunnen ze samen opgroeien. Moet wel een beetje felle poes zijn want Brit is een echt wolfje. Ook handig voor de muizen en ratten zoals Jan ook al zei hierboven

Goh Daphne ... hou jij niet van ratten? Zulke leuke beestjes! :P

Unknown zei

Leuke pup hebben jullie hoor! Maar even voor de duidelijkheid honden hebben GEEN ´natuurlijk antibioticum´ in hun bek! En die rat kan best dood zijn door rattengif en dat is ook giftig voor je hond. En ratten kunnen aardig wat ziektes bij zich hebben die ook besmettelijk zijn voor honden (en mensen). Google maar eens op de leptospirose (ziekte van Weil)om maar eens een voorbeeld te noemen.
groetjes Gerda - ik ben dierenarts, ik durf te beweren dat ik meer verstand heb van honden dan Jan ;)

Clarien zei

Wat een hoop tips, ik zet ze even op een rij voor de duidelijkheid.

Een kat is handig voor ratten en muizen vangen (en ook gewoon leuk toch? Aaibaar enzo? :D)

Een kat meteen nemen bij een pup, om samen op te groeien.

Oude sokken als speeltje aan elkaar knopen (lijkt me heel slim want ze zit nu idd steeds in onze sokken te bijten)

Hond heeft géén antibioticum in zijn speeksel, dus oppassen wat hij eet. (ga ik nog even verder naar googelen, want het leek me juist heel logisch)

Schapenvet is handig door de brokken voor een goeie vacht. (nou uit ervaring weet ik dat het ook heel lekker voor winterhanden is om even door de vacht van een schaap te kroelen)

Goh zo leer je nog es wat! :D