Woensdagse Winterpot.

on woensdag 23 november 2016

Een scheutje maismelk in de koffie? Iemand?

Niet doen hoor!!! Vies!!!!  😝👎

Maar door de muesli kan het wel. Het is een goeie vervanger voor yoghurt, de smaak is prima, wat zoeter dan yoghurt, en minstens net zo romig. Heel goed bruikbaar voor veganisten, die maismelk! Niet vergeten dus ..... om mais te zaaien volgend voorjaar! 😊

Nou, eventjes snel het verbouwingsnieuws, voordat we gaan koken. Kom even kijken op het dak van de paardenstal. Daar steken stokken uit! Dat is ... om op te meten waar de nieuwe dakramen kunnen komen. Dat mag niet te dicht bij de nok van het dak, omdat er anders geen riet meer boven kan worden geplaatst. Ook hier komt nieuw riet op.

Maar vandaar dus die stokken, zo kan je dat opmeten.


We gingen vandaag ook naar Raab Karcher, de tegel en sanitair 'boer' die hier vlakbij op het industrieterreintje zit. Daar ben ik al vaker geweest. Het zijn eigenlijk óók buren, alleen zie je dat niet zo, omdat het een bedrijf is. Er werken hele vriendelijke mensen.

We kregen uitgebreid advies voor de keuze van onze dakramen. Alsof we er honderden gaan bestellen. Nou, we hebben er maar zes nodig ....

Wat erg leuk is is dat je de nieuwe generatie dakramen tegenwoordig ook in hun geheel kan uitzetten, in plaats van alleen maar tuimelen, dus in het midden draaien. Zo heb je dus op je zolder ineens een soort van dakkapel, extra ruimte, en je kunt makkelijker naar buiten kijken, als je dat raam open hebt.
Nadat we de ramen besteld hadden ben ik op de fiets nog even dat bedrijventerreintje over gegaan, om daar ook briefjes voor de boeldag in de brievenbussen te gooien. Per slot van rekening zijn dat óók buren!

Een veevoederbedrijf, een timmerfabriek, onze 'eigen' Raab Karcher, een Mercedes dealer. Nou ik ben benieuwd of we daar wat van zien langskomen!
Ja en terwijl we verder de puntjes op de I zetten in de kapschuur, denk ik na over de Woensdagse Winterpot voor vandaag. Want ik wilde eigenlijk dit keer niet een Stevige Winterhap maken, maar een leuk frivool 'fusion'  gerecht.

Maar dan wel met groenten die vers en lokaal zijn, en van het seizoen dus. Hmmm .. even denken. Er moet natuurlijk ook maismeel en maismelk in, want dat staat er ook nog van maandag. Nou .... wat dacht je van Kip Tortilla's?

Begin met pp 100 gram kippevlees. In kleine stukjes snijden, en marineren met flink wat chilipeper, wat citroensap, een eetlepel sojasaus en flink wat geperste knoflook. Mengen, en laat een uurtje of twee trekken.


Verder, ingrediënten voor de vulling ..... een halve pompoen, in plakken snijden, schilletje eraf, en in stukjes. Twee flinke uien in stukjes, en een zakje zoete mais, uit de vriezer. Als je geen eigen teelt hebt neem je een potje zoete maiskorrels.

Om te kruiden, wat verse koriander, flink oregano, wat komijn, een blokje kippebouillon, peper en zout.

Bak de kipblokjes in wat olie, en voeg de groenten er aan toe, even meebakken. Dan alle kruiden erbij, bouillon erover verkruimelen, nog wat zout en peper naar smaak. Ik heb de saus wat dikker gemaakt met een scheut maismelk. En tot slot een bekertje creme fraiche er door roeren.


Zet de saus van het vuur en dan .... maak je de tortilla's. Nou hou je vast hoor, het ging niet van een leien dakje! :D  Het mislukte eigenlijk falikant! Maar toch .... hebben we heel lekker gegeten hoor!

Onze mais, je weet wel die gedroogde maiskorrels, daar heb ik wat van gemalen vandaag. Je kunt maismeel ook kant en klaar kopen uiteraard. Volgens het recept heb je nodig, 250 gram maismeel en 200 ml water en een snuf zout. Dat goed mengen, kneden, en er dan balletjes van draaien. Die rol je uit tussen plastic of bakpapier, en bakt ze in een hete droge koekenpan. Eerst de ene kant, dan omdraaien.

Eigenlijk is dat net zoals de Indianen vroeger hun maiskoeken bakten, op hete stenen. Alleen ... uhm .... mijn maismeel doet niet precies hetzelfde als wat maismeel uit een pakje doet.


Kijk nou het is véél te slap. Het bleef allemaal aan het bakpapier plakken.

Dus ... maar wat anders verzonnen. De slappe deegballetjes heb ik met ingevette handen platgedrukt, op een ingevette bakplaat, en toen in de gloeiend hete oven gebakken. En .... dan krijg je dus echte maiskoeken. Dus géén zachte tortilla's ... maar stevige echte koeken. Bros. En lekker.Paul vond het allemaal prima. Die komt laat thuis en wil dan gewoon een bord eten. We aten de maiskoeken met echte wintersla, veldsla, een juweeltje van ijzer is dat, in de winter. En natuurlijk met een flinke schep van de vulling, gewoon eroverheen. Breek een stuk koek af en schep daarmee de vulling op.

Lekker gegeten weer, en bijna alles van de tuin. Alleen de kip, de sla en de creme fraiche kwamen uit de winkel. Toch leuk dat je met je wintergroenten ook dit soort dingen kan maken?
2 reacties:

Emmie zei

Volgend jaar de veldsla toch ook uit eigen tuin?

Clarien zei

Ja hoor en wie weet de kip dan ook wel! :)