Schoon, postbode, en nachtvorst.

on dinsdag 8 november 2016

Nou 't was leuk geprobeerd. Om de was buiten te drogen. Want het zag er zo mooi uit vanochtend, in de opkomende zon. Maar helaas na een uurtje of twee werd het van dat echte november waterkoude weer, met mistige wolken, en de wind was ook ineens helemaal foetsie.

Koud en vochtig bleef het de hele dag, dus om vijf uur haalde ik de klamme was binnen, en dus maar gewoon binnen op het rekje gedroogd. Maar het rook wel lekker schoon, naar ozon en naar buitenlucht!

Over schoon gesproken .... je weet hoe je je kachelruitjes moet schoonmaken? Niet van die kachelreiniger kopen want dat is giftig spul. Gewoon, een lapje of stuk keukenpapier beetje nat maken, dan even door de witte as halen, en daarmee poets je die ruitjes brandschoon. Je ziet zelfs dat het gaat schuimen!
 
Ja, de hout-as, dat is zo'n wonderproduct. Je kan er zeep mee maken en je kan het als schuurmiddel gebruiken in plaats van Cif enzo, en je kan het ook nog als hele goeie kaliumgift op je moestuin strooien.

Vooral de ondergrondse gewassen zoals wortel en aardappel zijn gek op een extra kalium shotje!

En verder .....  was ik vandaag postbode!

Want .... die boeldag .... waar ik het laatst over had, ja daar moet je wel wat voor doen natuurlijk. We hebben wel zo'n buurt-app hier in Punthorst, maar die mag je alleen voor noodgevallen gebruiken. Niet voor een boeldag (denk ik). Jammer. Zou mij tien uur fietsen schelen!

Nou ja ik heb dus stenciltjes gemaakt, gewoon op z'n ouderwets, en ben vandaag met de fiets de buurschap in gefietst. Want ik noem Punthorst wel steeds een 'dorp' maar dat is het geeneens. Het is een buurtschap. Met heel veel verspreid liggende afgelegen boerderijen.

Na twee uur fietsen heb je pas 50 huizen ofzoiets gehad. Pfffffft. Geef mij maar een app!Maar eerlijk is eerlijk ..... eigenlijk is het ontzettend leuk om zo es je hele dorp of buurt door te fietsen. Met die briefjes heb je een super excuus om alle afgelegen erven van de afgelegen boerderijtjes gewoon op te fietsen. Hallo, tring tring, waar is de brievenbus?

Als je nieuwsgierig van aard bent, zou ik zeggen, verzin iets waar je briefjes voor moet rondbrengen, en je kunt overal rond koekeloeren!
En ik dacht dat Punthorst uit maar twee straten en één kruispunt bestond. Nou mooi niet. Er is heel veel buitengebied. Afgelegen weggetjes, prachtig, door de velden en de houtwallen, en dan moet je soms nóg een zijweggetje in om een héél afgelegen huis te bereiken. Je komt de mooiste plekjes tegen!

Blaffende waakhonden zijn er ook, maar ik ben niet één keer aangevallen. De erfhonden worden hier goed afgericht, met zo'n draadje over het erf, dat ze niet de postbode aanvallen. Pfjoe!

En dan tot slot! Met die nachtvorst moet je goed je oogst beschermen! Onze pompoenen en uien staan op de hooizolder maar daar vriest het ook.

Dus nu ... staan ze bij ons binnen. In de bijkeuken. Even met wat planken en wat stenen een rekje gemaakt. Grote kans dat zo'n rekje daar gewoon jaren blijft staan. En waarom niet? Het functioneert!


5 reacties:

Jan Wilde een Tuin zei

Ik heb het net geprobeerd met as het kachelruitje schoon te maken.
Verbluffend wat een wondermiddel een gouden tip, bedankt.
Gr Jan(Wilde een Tuin)

Daphne zei

Twee vliegen in één klap dus, je buurt verkennen en een beetje beweging (beetje??????)
Goed idee, ik denk dat je heel veel taart nodig zult hebben 😉

Unknown zei

Wat een leuke manier om de buurt te verkennen en gelijk als postbode te functioneren :). Gebruik je ook kachelzwart voor de kachel ? Ik gebruik het voor onze zwarte finse houtkachel , Veel plezier met de verkoop.

Helena zei

Collecteren is ook een aanrader om de buurt rond te gaan. Jaren gedaan voor Amnesty en artsen zonder grenzen. Ik moet bekennen dat ik gewoon met de auto ging. Al was het om een aantal erfhonden van me af te houden ;-)

Madelief Weideveld zei

Hoi Clarien.
Wat vind ik het leuk om je hele verhuizing te volgen. Ik denk maar zo dat ik een keer langs rijd. Zeker nu zoon Olle weer een poosje bij Henk en Hillie aan het werk is!. Dag, een groet van Carin.....